PAO DOGOVOR

PAKT UTJERIVAČA DUGOVA S VLADOM 'Najugroženijima ćemo i mi oprostiti do 10.000 kuna'

Prema podacima Fine, agencijama je 6930 osoba koje ispunjavaju kriterije za oprost dužno 23 milijuna kuna
 Goran Mehkek/CROPIX

Pet najvećih agencija za naplatu potraživanja u ponedjeljak će potpisati Sporazum s Vladom kojim će pristati otpisati dugove socijalno najugroženijem sloju društva. Radi se o agencijama koje su za nižu cijenu otkupljivale teško naplative dugove građana od originalnih vjerovnika (poput teleoperatora) te ih nastoje naplatiti po punoj cijeni: razlika između cijene po kojoj su kupile dugove i punog iznosa duga čini njihovu dobit.Brojni dužnici i ne znaju da je njihov dug prodan nekoj od agencija, a dobar dio njih za to je doznao kad su počeli predavati zahtjeve za oprost duga te uvidjeli da su dužni agenciji koja nije na popisu onih koji su u programu oprosta, a ne originalnom vjerovniku.

Prema podacima Fine, agencijama je dužno 6930 osoba koje ispunjavaju kriterije za oprost duga, a njihovo ukupno ovršeno dugovanje prema pet najvećih agencija iznosi nešto više od 23 milijuna kuna - 16,4 milijuna kuna glavnice i 6,7 milijuna kuna kamata. Agencije za naplatu potraživanja s tim su iznosom četvrti najveći vjerovnik dužnika koji odgovaraju kriterijima za otpis - iza teleoperatora, banaka i HRT-a.

Neograničena kamata

- Zadovoljstvo mi je što će Sporazumu o otpisu dugova pristupiti i pet najvećih agencija za naplatu potraživanja. One će otpustiti dugove do 10.000 kuna građanima pod uvjetima koji i inače vrijede za vjerovnike koji sudjeluju u mjeri - objasnila je Milanka Opačić, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike.

Oprost će se odnositi i na dužnike s liste A (primatelji socijalnih naknada) i one s liste B (kojima mjesečna primanja ne prelaze 1250 kuna, tj. 2500 kuna za samce) ako su u blokadi duže od godinu dana. Ukupni dug smije im biti najviše 35.000 kuna, ali prema agencijama ne smije biti veći od 10.000 da bi bio oprošten. Taj se iznos odnosi samo na glavnicu - visina kamata je neograničena.

Već otpisivali

Otpis dugova sigurno će imati utjecaj na poslovanje agencija, no koliki - tek će se vidjeti, doznajemo u Hrvatskoj udruzi agencija za naplatu potraživanja, čiji je predsjednik Matija Arapović jučer rekao kako formaliziranje sporazuma s Ministarstvom socijalne politike očekuje u ponedjeljak.

- Za razliku od ostalih kompanija koje sudjeluju u otpisu duga prezaduženih građana, nama su dugovi glavni dio posla. Stoga se mi u ovom slučaju de facto odričemo svojih osnovnih prihoda. No, odlučili smo prihvatiti sporazum jer su socijalno najosjetljiviji građani kao kategorija i ranije bili u našem fokusu. Često smo otpisivali dugove onima za koje se ispostavilo da ih nisu u stanju vratiti, a sada smo na neki način formalizirali tu praksu - rekao je Arapović.

Potvrdio je da će sve agencije koje su otkupile dugove građana sudjelovati u oprostu. Njegova agencija Prima Solvent također je među njima, no jučer nije mogao reći u kojem će se postotku otpis odraziti na njihovo poslovanje jer su zasad rađene samo interne, preliminarne analize.

Banke i teleoperateri

Doznajemo da su agencije u dugotrajnim pregovorima pokušavale predložiti modele u kojima bi nešto dobile zauzvrat. Valja pretpostaviti da su tražile porezne olakšice ili drugi način izbjegavanja pada prihoda u iznosu otpisanog duga. No, to se ipak nije dogodilo i agencije su prihvatile iste uvjete kao i gradovi te banke i teleoperateri.

Vrlo veliki prihodi

No, kako smo već pisali, agencije koje se bave otkupom potraživanja često dobiju dužničke portfelje daleko ispod cijene. Ovisno o lakoći naplate, portfelj od, primjerice, 100 milijuna kuna duga može se nekad kupiti za samo 20 posto tog iznosa, a nekad za 80 posto. Uz prosječnu uspješnost naplate od 50 do 80 posto, jasno je da agencije ipak ostvaruju vrlo velike prihode i dobiti pa je malo vjerojatno da će “otpisani” značajnije utjecati na njihovo poslovanje.

Pravo na otpis duga steklo 14.169 osoba

Potvrdu o pravu na otpis dugova do jučer u podne u Fini je dobilo 14.169 osoba. Budući da do 2. travnja otpis mogu zatražiti samo primatelji socijalnih naknada, brojka je iznenađujuće velika, jer su preliminarni podaci ukazivali da takvih ukupno nema više od 10.000. Ostali će zahtjeve moći predavati tek od početka travnja do kraja lipnja. Procjenjuje se da ukupno oko 60.000 građana ima uvjete za oprost.

- Iako je u javnosti bilo skepse kako se Sporazumu za otpis dugova neće pridružiti veći broj vjerovnika, činjenica je da se svakim danom Sporazumu pridružuje njih sve veći broj. S današnjim danom, 131 općina i grad pristupili su Sporazumu, kao i 12 banaka, 5 teleoperatera, 5 državnih poduzeća, Porezna uprava te 13 trgovačkih društava. Vjerujem da će u konačnici taj broj biti puno veći, jer vjerovnici imaju još gotovo četiri mjeseca da se pridruže Sporazumu - rekla je M. Opačić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:16