EKSKLUZIVNO U GLOBUSU

PAKT ZA TREĆI PUT Jakovčić formira veliku koaliciju centra s Bandićem i Gabrićem, Pusić za premijerku

IDS, HNS i HSLS pozivaju Milana Bandića i Nikicu Gabrića na pregovore o formiranju velike koalicije koja bi se na idućim izborima suprotstavila SDP-u i HDZ-u i istaknula Vesnu Pusić kao kandidatkinju za premijersku dužnost

IDS, HNS i HSLS pozivaju Milana Bandića i Nikicu Gabrića na pregovore o formiranju velike koalicije koja bi se na idućim izborima suprotstavila SDP-u i HDZ-u i istaknula Vesnu Pusić kao kandidatkinju za premijersku dužnost, piše Globus.

Opcija tzv. trećeg puta stalno je latentno prisutna na hrvatskoj političkoj sceni, ali nikako da se dogodi. Neke najnovije indicije govore, međutim, da bi se ovaj put doista mogla i dogoditi. Neslužbeno je ime koalicije (već neko vrijeme u optjecaju) Krasna zemlja Hrvatska. U igri su mnogi stari igrači, ali i neki novi. Stari su IDS (Ivan Jakovčić), HNS (Vesna Pusić), HSLS (ovaj put u obličju Darinka Kosora)... Novi su, međutim, Milan Bandić i Nikica Gabrić. Svatko od njih ima posebne, sasvim specifične i vrlo individualne političke ambicije i interese, no postoji i određen zbroj tih interesa koji bi, u danim okolnostima, mogao dovesti do toga da na nekim od budućih izbora u Hrvatskoj oni nastupe zajedno.

Ivanu Jakovčiću bi, primjerice, odgovaralo da Bandić osnuje neku vrstu zagrebačke stranke (političke stranke zagrebačke provenijencije) pa da se, kao aktualni zagrebački gradonačelnik ali i svojevrstan regionalni zagrebački lider (koji bi politički predstavljao Grad Zagreb sa širom okolicom) uključi u stvaranje regionalnog bloka koji bi, u idućih godinu dana, trebao premrežiti cijelu Hrvatsku.

Jakovčić je, kao što je poznato, već počeo s okupljanjem hrvatskih regionalnih stranaka (s izuzetkom HDSSB-a, na čelu s Glavašom i Šišljagićem) pa bi se Bandić, u toj svojoj pretpostavljenoj ulozi, idealno uklopio u taj njegov poduhvat.

Moguće su, na tom planu, zapravo dvije varijante. Prva je da Nikica Gabrić i Milan Bandić imaju svoje vlastite stranke koje bi vrlo blisko surađivale i međusobno i sa strankama okupljenim u tzv. trećem putu pod vodstvom HNS-a, IDS-a, HSLS-a i HSU-a.

Moguće je, međutim, i to da Gabrić bude šef svoje stranke (koja bi izrasla iz njegova sadašnjega Nacionalnog foruma), a da Bandić bude njezin glavni, najprepoznatljiviji brend. Kad bi se pitao Ivan Jakovčić, ali i neki drugi političari skloni opciji trećeg puta, on bi se, sasvim sigurno, odlučio za tu varijantu. Smatraju, naime, da bi, ako svatko bude išao posebno, to moglo razmrviti snage hrvatskoga političkog centra i bitno oslabiti ili sasvim onemogućiti njihovu zamišljenu političku borbu protiv dvije najjače stranke u zemlji, SDP-a i HDZ-a.

Problem je, međutim, u tome što šefica HNS-a Vesna Pusić jednostavno ne podnosi Milana Bandića i njegov, kako se to najčešće govori, populistički način vođenja politike. Sada bi je, dakle, Jakovčić trebao odgovoriti od tog njezina apriorno negativnog stava prema njemu, tj. uvjeriti je u to da bez suradnje s Bandićem (ali, isto tako, i s Nikicom Gabrićem) oni ni u teoriji ni u praksi neće uspjeti u svojim ambicioznim planovima vezanim za tzv. treći put, piše Globus.

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:46