ODLAZI S REBRA

PALADINOVU SUPRUGU GANULA PODRŠKA JAVNOSTI On ne zna vratiti zlim ni onima koji su mu načinili najveće zlo. I to je zapravo dobro. Tako bi trebali svi

 
Josip i Zrinka Paladino
 Neja Markičević / CROPIX

Zrinka Paladino, supruga poznatog neurokirurga Josipa Paladina, ponovno se oglasila na Facebooku.

Nakon što je u utorak objavila kako njezinom suprugu, iako je vrhunski stručnjak, nije produžen ugovor o radu u bolnici Rebro, javnost je reagirala s nevjericom, pitajući se kako je moguće da za takvog vrhunskog eksperta nema mjesta u hrvatskom javnom zdravstvu.

U novoj objavi, gospođa Paladino je zahvalila svima na podršci, ali se i osvrnula na pojedine sugestije kako ruka 68-godišnjeg kirurga možda više i nije tako mirna, te kako je odbio pregledati neke suradnike gradonačelnika Milana Bandića s kojim je Zrinka Paladino u sukobu. Oba navoda gospođa Paladino odbacuje kao neistinita.

Njezinu objavu prenosimo u cijelosti:

Zahvala

Molim vas, sve koji ste nakon mog jučerašnjeg osvrta uputili poruke podrške i ljubavi, da uvažite moju ispriku što nisam u stanju i pojedinačno vam se zahvaliti.

Moj jučerašnji revoltni post nije, kako sam i napisala, bio žalopojka, već tužan osvrt, ne samo na našu situaciju, već i na opće stanje u zemlji. Znam da nismo jedini i da je sličnih priča puno i to je žalosno, no najžalosnije je od svega to što velik broj životno ugroženih pacijenata ima odavno dogovorene preglede i operacije kod mog supruga jer su tako željeli ili molili i što im je od Velikog petka nadalje spriječen pomoći.

Bez obzira na pojedine insinuacije moj suprug još uvijek precizno operira i sigurne ruke i oči s malim postotkom smrtnosti su ono što pacijente i privlači k njemu. Nažalost, njegov talent nije samo stvar edukacije pa ne može svatko raditi što on radi. Neki su stručnjaci zamjenjivi, neki ne. Izučio je mnoge krasne ljude koji će biti ili već i jesu kvalitetni operateri, ako ostanu u ovakvoj zemlji, no mogao je i sam učiniti još toliko dobra da je naprosto neshvatljivo što mu se to uskratilo.

Zna biti izgubljen, kao što je i sada usljed ovakve divne podrške, no ponosan je i nakon jučerašnjeg sastanka mislim da priča s Rebrom za njega završava.

Zadnjih pet mjeseci radi jedno popodne tjedno u jednoj privatnoj poliklinici gdje pregledava pacijente, no nije istina da se u privatnim hrvatskim klinikama mogu obavljati kompleksne operacije poput aneurizmi, za koje je on posebno stručan.
Opreme za najkompleksnije zahvate su strahovito skupe i imaju ih samo rijetke bolnice.

Njegova borba za ostanak na Rebru bila je primarno borba za pacijente koji imaju pravo na usluge javnog zdravstva i nisu u mogućnosti plaćati operacijske zahvate pa je stoga i pisao ponižavajuće zamolbe za šestomjesečna produljenja na pola radnog vremena. No radio je dnevno i dvostruko dulje od te satnice i bio je tamo dok i posljednjeg pacijenta u redu ne bi primio. Postoje ljudi kojima novac nije presudan i zato se i mogu nesebično posvetiti poslu i pacijentima.

Nije ovo prvi put da nas njegov posao obiteljski puno košta. Mi smo i roditelji troje djece koja nas, nažalost, prečesto gledaju nesretne.
Pred desetak godina bio je smijenjen s mjesta ravnatelja KBC Zagreb zbog navodnih nepravilnosti pri dogradnji Rebra, na čije otvorenje nije bio ni pozvan, no nakon par godina presuda je glasila u njegovu korist, ali ga se zbog isteka mandata nije moglo vratiti na radno mjesto ravnatelja. Najveću životnu grešku je počinio mišlju da se uključi u planove izgradnje jedne privatne klinike u kojoj je planirao raditi kroz mirovinu, posljedice kojeg krivog poteza plaćamo već punih pet godina i tko zna koliko ćemo još dugo.

No i uza sve te udarce on je nevjerojatno uspješan operater i znam da nije lijepo hvaliti sebe ili svoje, ali ja to u ovom trenutku moram jer je primarno čovjek koji nije zaslužio da ga lošiji od njega poništavaju.

Upućuju mi se i poruke kako je posljednje vrijeme odbio neke pacijente koji su usto i prijatelji gradonačelnika Bandića, koje nemam snage ni komentirati.

Operira on i nadalje i najbliže gradonačelnikove ljude koji mu se po uspješno odrađenim operacijama više ne smiju niti javiti, a kamoli zahvaliti.
On je drugačiji i time što ne zna vratiti zlim ni onima koji su mu načinili najveće zlo.
I to je zapravo dobro.
Tako bi trebali svi.

Hvala vam svima

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:14