BRANIO JE ZLOČINCA

Palić: ‘Merčepova uloga u obrani Hrvatske je pozitivna, a odgovornost za ratne zločine negativna‘

Merčepova uloga u obrani Hrvatske je pozitivna, ali ne i to što je odgovoran za ratne zločine, objašnjava svoj stav dr. Mato Palić
Mato Palić
 Dragan Matić/Cropix

O mrtvima sve najbolje, o živima samo istina. To je latinska poslovica. Nažalost neki zastupnici u Hrvatskom saboru pokazuju svoje pravo lice objavama na društvenim mrežama. Koliko netko mora biti jadan, nebitan i pun mržnje da pljuje po mrtvom čovjeku? Jako. Sramotno je što sve moramo gledati u parlamentu", napisao je na svom privatnom Facebook profilu dr. Mato Palić, profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Osijeku.

Reagirao je tako na objavu Bojana Glavaševića o smrti osuđenog ratnog zločinca Tomislava Merčepa na istoj društvenoj mreži.

Pravomoćna presuda

"Umro je osuđeni ratni zločinac Tomislav Merčep, smrću neusporedivo milosrdnijom od one koju je namijenio nedužnim civilima za čije mučenje i ubojstva je osuđen. Njegovim odlaskom svijet je postao bolje mjesto. Za neke je zlotvore i pakao preblaga kazna", napisao je Glavašević na svom profilu, što je, kako vidimo, izazvalo Palićevu reakciju, na koju se nadovezala sva sila komentara pa i teških uvreda na Glavaševićev račun.

Dva dana nakon objave upitali smo Palića zašto je uopće reagirao na objavu saborskog zastupnika o Merčepovoj smrti te smatra li da svaka preminula osoba zaslužuje da se o njoj govori sve najbolje.

- Što se toga tiče, samo sam preveo latinsku poslovicu. A sama objava motivirana je time što smatram da je ružno o osobi koja je preminula napisati 'za neke je i pakao preblaga kazna'. To je jako ružno, predrastično. Najbolje bi bilo da nije ništa napisao - kaže Palić, kojega smo upitali i kakav je njegov stav o Merčepu.

- Moj je stav o njemu vezan je uz dvije činjenice. Prva je njegova uloga u Domovinskom ratu i obrani Hrvatske od agresije i tu je apsolutno pozitivan. Druga ne može nikako biti pozitivna, jer imamo pravomoćnu presudu kojom je utvrđeno da je odgovoran za ratne zločine - kazao je Palić, na što smo ga upitali kako se te dvije činjenice mogu razdvojiti, ako je osuđen za ratne zločine u Domovinskom ratu.

- Jest povezano, ali, iako ne želim da ispadne kako ga branim, Merčep je, koliko je meni poznato, osuđen jer nije spriječio, odnosno kaznio neposredne izvršitelje. Dakle, osuđen je zbog nečinjenja, po zapovjednoj odgovornosti. No, bez obzira na to što je u pitanju, to ne može biti pozitivno i ne može se ničime pravdati - odgovara profesor ustavnog prava, dodajući kako ga je na reakciju motivirao samo Glavaševićev odabir riječi.

Uvredljivi komentari

- Naravno da svatko ima pravo na svoje mišljenje, ali to je trebao govoriti kada je bilo vrijeme, a ne nakon njegove smrti. Konačno, on je snosio odgovornost za svoje zločine i mislim da i to treba uzeti u obzir pri komentiranju ovakvih slučajeva - dodao je Palić, koji je na naše pitanje zašto nije obrisao uvredljive komentare na Glavaševićev račun odgovorio da još nije vidio sve komentare te da će to svakako učiniti nakon što ih pregleda.

Glavašević nam je, pak, rekao kako nema "nikakvog komentara na ljude koji glorificiraju pravomoćno osuđene ratne zločince".

- Njihova podrška ratnim zločincima najviše govori o njima samima - rekao je i dodao kako je o Tomislavu Merčepu i ranije imao jasan i javan stav.

- Stojim iza svake svoje izgovorene ili napisane riječi. Konačno, nisam rekao ništa što o Merčepu nisam govorio i dok je bio živ, a nakon što je pravomoćno osuđen za ratni zločin, pa čak i u Hrvatskom saboru - dodao je Glavašević.

"Sliku s Merčepom objavljuju izvan konteksta"

Glavašević se osvrnuo na fotografiju na kojoj se srdačno rukuje s Merčepom koja se često pojavljuje na netu.

- Redovito se objavljuje izvan konteksta i njome se želi prikazati moj navodno srdačan odnos s Merčepom. Nastala je 18. 11. 2014. u Vukovaru na Danu sjećanja kad sam tamo bio kao dužnosnik Vlade.

Merčepu tada suđenje nije bilo ni počelo, a po hrvatskim zakonima čovjek je nedužan dok mu se na sudu ne dokaže suprotno - kaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:01