ŠEF STRANKE NAPAO MILANOVIĆEVU EKIPU

PALJBA IZ HDZ-A Karamarko: 'Kreditni rejting smeće je ocjena rada ove Vlade'

 Damir Krajač / CROPIX

ZAGREB - HDZ pad hrvatskog kreditnog rejtinga u kategoriju tzv. "smeća" smatra ocjenom rada Vlade i dokazom da je radila "ad hoc" i improvizirala u pokušajima pronalaženja rješenja, istaknuo je danas na konferenciji za novinare predsjednik stranke Tomislav Karamarko.

"Došli smo do trenutka istine, to je potvrda avanturizma nekompetentne vlade. I sada priziva MMF, a ne ono - što oni nemaju, a u Hrvatskoj još uvijek postoji - kvalitetni potencijal, znanje i ljude koji mogu obaviti taj posao. Račun za taj avanturizam platit će svi hrvatski građani", upozorio je Karamarko.

"To nije ocjena koju Vladi daje HDZ, iako smo im je i mi davali i prije i znali smo što će se dogoditi, nego ocjena meritorne kuće koja će iduće godine utjecati na sve što će se događati u Hrvatskoj. Ona znači da ćemo se ubuduće zaduživati skuplje i da će ovo malo investicija koje, ako i postoje, biti obeshrabrene, kao i novi investitori. Mnoge će male i srednje tvrtke iduće godine biti ugašene, imat ćemo porast nezaposlenosti koje je već danas zastrašujuća - više od 350.000 i raste geometrijskom progresijom i veliki pad standarda građana", rekao je Karamarko.

"Pozivamo Vladu da iznese suvisli koncept izlaska iz krize, jer se iz nje ne može izvući samo poreznim pritiskom i kozmetičkim reformama i potezima, pokušajima diskreditiranja oporbe i izmišljanje raznih afera. Kada bi to pomoglo pristali bismo biti žrtve izmišljenih afera, ali o tome nema govora", dodao je.

Upitan što HDZ može ponuditi, Karamarko je odgovorio da imaju spremne programe i ljude i da će ih predstaviti kad budu smatrali da je za to vrijeme. "To bi, s obzirom na rastuće probleme moglo biti ranije no što smo mislili," rekao je Karamarko ocijenivši da Program 21 vladajuće lijeve koalicije očito ne postoji.

Saborski zastupnik Ivan Domagoj Milošević rekao je da su se ostvarile HDZ-ove ljetošnje prognoze da put kojim ide hrvatska vlada vodi u kreditni rejting u statusu "smeća". To je samo još jedna potvrda da nisu imali plan ni strategiju i pokazuje koliko, rekao je, skupo koštaju neznanje i nesposobnost. "Kad nemaš cilj svaki put je dobar i zato je Vlada lutala bespućima u ovim teškim vremenima", kazao je Milošević.

"Upozoravali smo da, ako želimo investicije u javnom sektoru, ne treba politički kadrovirati, ali upravo se smjenom svih razina uprave i dovođenjem nesposobnih to onemogućilo. Umjesto pomoći privatnom sektoru i ojačati ga da preživi krizu kako bi mogao zapošljavati, zaredali su se napadi i prijetnje na privatni sektor. Protivimo se i otpuštanjima u javnom sektoru, kojem je potrebna reorganizacija i veća učinkovitost", rekao je Milošević. Upozoravali smo da podizanje porezne presije te PDV od 25 posto - drugi najveći u EU - nije put prema gospodarskom rastu, investicijama i zapošljavanju", naglasio je.

Pad kreditnog rejtinga znači još i porast cijena u idućoj godini i dodatni pad industrijske proizvodnje, još nižu potrošnja i kupovnu moć. "Mislim da lijeva koalicija nije razočarala samo sve nas nego i samu sebe", ocijenio je Milošević.

Agencija Standard & Poor’s (S&P) snizila je jučer kreditni rejting Hrvatske sa BBB-/A-3, na BB+/B, a smanjenje rejtinga oblazložila je nedostatnim reformama. Hrvatski kreditni rejting, po ocjeni te agencije, dosad je bio na investicijskoj razini, a sada je pao na neinvesticijsku (špekulativnu) razinu tzv. junk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:16