PROJEKTI IDU DALJE

Pandemija koronavirusa nije utjecala na ostvarenje infrastrukturnih projekata

‘Grad Dubrovnik, uz odgovorno upravljanje javnim financijama, snažno okrenut privlačenju bespovratnih sredstava EU fondova‘
Mosta dr. Franje Tuđmana
 Niksa Duper/ Dubrovacki Vjesnik/Cropix

Kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa nije utjecala na kontinuitet izvođenja niza infrastrukturnih i kapitalnih projekata u Dubrovniku, a iz dubrovačke gradske uprave to objašnjavaju odgovornim upravljanjem proračunskim sredstvima.

Tako je počelo asfaltiranje ukupno dva kilometra duge nove prometnica od Mosta dr. Franja Tuđmana do ceste za Osojnik, a riječ je o višestruko značajnom ulaganju u prometnu infrastrukturu, budući da je preduvjet urbanizaciji područja naselja Pobrežja, ali i razvoja šireg područja dubrovačkih Gornjih sela.

U suradnji s Hrvatskim cestama provodi se druga važna prometna investiciju na gradskom području, a riječ je o 22,8 milijuna kuna vrijednoj rekonstrukciji tzv. Jadranske magistrale na 3,2 kilometra dugoj dionici Zaton Veliki – Štikovica, projektu koji je dobio potporu Vlade RH na sjednici u Dubrovniku u veljači 2019. godini.

„Cesta koja prolazi kroz naselja Mali Zaton i Veliki Zaton godinama glasi za jednu od najoštećenijih dionica te predstavlja ugrozu za sve sudionike u prometu. Osim sanacije kolnika izvode se nogostupi, javna rasvjeta, autobusna ugibališta, ali i cjelokupne komunalne instalacije koje se polažu u trup ceste“, navode iz Grada Dubrovnika.

Također, kao prioritet rada iz dubrovačke gradske uprave ističu i kapitalna ulaganja u nedostajuće ili zastarjele sustave vodoopskrbe i odvodnje, ukupno vrijedna više od 84 milijuna kuna.

„Uz izgradnju sustava Orašac istovremeno se provode zahvati na području Mokošice, Štikovice i Zatona te otoka Lopuda. Sustav odvodnje na Lopudu prvi je takav na Elafitima“, ističu iz Grada Dubrovnika.

U najvećem dubrovačkom naselju Mokošici gradi se prometnica s infrastrukturom za zgrade sa stanovima namijenjenim mladim dubrovačkim obiteljima u okviru modela Dubrovačke stanogradnje i onim koji se u suradnji s Ministarstvom branitelja grade za hrvatske ratne vojne invalide.

„Nova ulica se na početku zahvata uklapa u gradsku prometnicu kod novog kružnog toka, a imat će dva kolna ulaza za pristup zgradama“, navode iz gradske uprave Dubrovnika.

Podsjećaju kako se, korona krizi unatoč, nastavlja ciklus ulaganja u sportsku infrastrukturu, koju su, ističu, prijašnje gradske vlasti desetljećima zapostavljale.

„U samom gradskom središtu napreduje 18,3 milijuna kuna vrijedna rekonstrukcija bivšeg hotela Stadion i zgrade gradskog bazena. Dubrovnik će time dobiti preuređene i novoopremljene prostore za rad sportskih klubova i udruga, ali i prvi hrvatski Muzej vaterpola te hostel koji će se dovesti u visoki roh-bau. Uredit će se i okolni javni prostor. Investicija bi trebala biti završena u travnju iduće godine“, ističu iz Grada Dubrovnika.

Napominju kako je Grad Dubrovnik, uz odgovorno upravljanje javnim financijama, snažno okrenut privlačenju bespovratnih sredstava koji se nude kroz fondove Europske unije.

„Gradska uprava upravo u njima, poglavito u programu 'The Recovery and Resilience', vidi snažnu priliku za ostvarenje niza novih projekata na čijoj se pripremi dokumentacije predano radi. Neki od tih projekata su Park 'n' Ride sustav na Pobrežju i Dom umirovljenika ispod Opće bolnice, ali i novi vrtići i škole“, navode iz dubrovačke gradske uprave.

Zaključuju kako bi sva spomenuta ulaganja trebala povećati kvalitetu života građana, omogućiti ravnomjerni razvoj naselja u sklopu administrativnog područja Grada Dubrovnika te stvoriti preduvjete za gospodarski razvoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:50