SKUP

Panel inicijative #spasime o novom Protokolu o postupanju u slučaju nasilja u obitelji: 'Postojeća kaznena politika iznimno je blaga...'

 
(s lijeva na desno) Ljubica Matijević Vrsaljko, Dražen Bošnjaković, Nada Murganić, Sanja Bezbradica Jelavić, Davor Božinović, Anita Matijević
 Tomislav Kristo / CROPIX

Građanska inicijativa #spasime organizirala je u srijedu panel diskusiju o novom Protokolu o postupanju u slučaju nasilja u obitelji, koji se nalazi u e-savjetovanju, a ministrica Nada Murganić istaknula je kako postoji jaka politička volja da se Protokolom ojača međuresorna suradnja kako bi se nasilje u obitelji tretiralo na odgovarajući način i svelo na najmanju moguću mjeru.

Uz ministricu demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Murganić, na panelu održanom na Filozofskom fakultetu sudjelovali su i ministri pravosuđa Dražen Bošnjaković te unutarnjih poslova Davor Božinović.

Murganić je rekla kako je prijedlog protokola osuvremenjen i ujednačen s nacionalnim zakonodavstvom, direktivama i Istanbulskom konvencijom te treba kvalitetnije uskladiti djelovanje svih koji postupaju u slučajevima nasilja u obitelji.

- Centri za socijalnu skrb imaju veliku i značajnu odgovornost, a protokol treba biti putokaz za međuresornu suradnju - da svi učinkovito i brzo reagiramo, da svi imamo jednaki stav o tome što je nasilje, koja je sumnja i saznanja o nasilju tko je žrtva i kako postupati - rekla je Murganić.

Zagreb, 100419.
Filozofski fakultet.
Gradjanska inicijativa Spasime organizirala je panel na temu Sto predlaze novi Protokol o postupanju u slucaju nasilja u obitelji, kako ce se osigurati njegova dosljedna primjena, kako ce se zrtvama osigurati trajan izlazak iz kruga nasilja.
Na fotografiji: Nada Murganic.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX
Nada Murganić

Godinama se donose različiti zakonski propisi, čija primjena pokaže da nisu bili dobra rješenja i mi smo svi spremni mijenjati te zakonske okvire, dodala je.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković ocijenio je kako je postojeća kaznena politika iznimno blaga te je potrebno povećati zaprijećene kazne za počinitelje nasilja u obitelji, što će dovesti i do izricanja većih kazni.

Najavio je izmjene Kaznenog zakona kao i izmjene zakona o kaznenom postupku te o zaštiti od nasilja u obitelji, za koje su osnovane radne skupine u kojima su i predstavnice inicijative #spasi me i civilnog društva.

Što se tiče njihovih zahtjeva da se nasilje u obitelji tretira kao kazneno, a ne prekršajno djelo, ministar Bošnjaković ističe kako će o tome odlučiti stručnjaci. Dodao je kako ipak treba imati u vidu da su prekršajni postupci brži i traju kraće, dok je kazneni postupak predviđen za teža djela i dugotrajniji je.

Smatra kako su nužni ujednačavanje kaznene politike, edukacija sudaca i državnih odvjetnika, koje treba senzibilizirati za taj problem te kako postupati, a da više nemamo tako velike raspone među izrečenim kaznama.

Predloženi Protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji bolje sistematizira rad policijskih službenika

Ministar unutarnjih poslova Božinović podsjetio je da je policija ta koja u slučajevima nasilja u obitelji prva izlazi na teren pa je i najviše u fokusu javnog interesa.

- Više od 10.000 prekršajnih te više do 5.000 kaznenih djela u tom području pokazuju koliko je policija angažirana, no ako znamo da na jedno prijavljeno dolazi pet neprijavljenih djela, onda vidimo i koliko je velika ta tamna brojka - rekao je.

Predloženi Protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji bolje bi sistematizirao rad policijskih službenika, od žurnog izlaska na mjesto događaja, do svih aktivnosti vezanih uz zaštitu žrtve. Novost koju donosi jest ta da policija mora raditi individualnu procjenu i potrebe žrtve, ali i eventualni recidiv počinitelja, što je cijeli splet poslova koje policijski službenici moraju prvi prepoznati i u suradnji s drugim institucijama odraditi, rekao je Božinović.

Podsjetio je i kako je broj 112 sad u nadležnosti MUP-a te su za djelatnike izrađene privremene upute što trebaju raditi u slučaju prijave nasilja u obitelji, a uskoro se kreće i s edukacijom operatera.

Zagreb, 100419.
Filozofski fakultet.
Gradjanska inicijativa Spasime organizirala je panel na temu Sto predlaze novi Protokol o postupanju u slucaju nasilja u obitelji, kako ce se osigurati njegova dosljedna primjena, kako ce se zrtvama osigurati trajan izlazak iz kruga nasilja.
Na fotografiji: Ljubica Matijevic Vrsaljko, Drazen Bosnjakovic, Tatjana Katkic Stanic, Nada Murganic, Sanja Bezbradica Jelavic, Davor Bozinovic, Anita Matijevic.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX

Odvjetnica Sanja Bezbradica Jelavić ocijenila je u panel raspravi kako će prijedlog Protokola trebati nakon e-savjetovanja ići na ozbiljniju doradu jer ne ispunjava u cijelosti svoju zadaću.

Njezina je primjedba da Protokol, nakon 20 godina u kojima se odnos u društvu prema nasilju u obitelji temeljito promijenio, ponovno o partnerskom i obiteljskom nasilju progovara kao o osobnom i obiteljskom problemu, što žrtvu obeshrabruje da ga prijavi.

Također je ocijenila kako Protokol sve stručne službe usmjerava prema prekršajnim postupcima unatoč nastojanjima da se nasilje u obitelji primarno razmatra kao kazneno djelo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. lipanj 2022 07:51