DRAMA U SPLITU

Panika u autobusu broj 12: ‘Curio mu je nos, išla mu pjena na usta, svađao se s Ukrajincima, a onda je krenuo voziti‘

Prava drama je tek započela kada su prolazili opasnim liticama od Ježinca do Bena
 Ante Čizmić/Cropix

Što se točno dogodilo u ‘Prometovom‘ autobusu u Splitu na liniji broj 12 od svetog Frane do Bena u ponedjeljak 26. veljače još se utvrđuje, piše Slobodna Dalmacija.

O događaju je Slobodnu Dalmaciju izvijestila Slavica P. koja je u 17:45 sjela u autobus i čekala polazak.

- Ušla sam na srednja vrata i vidjela da je došlo do smjene vozača. Došao je novi vozač s maskom i torbicom. Bio je tamnoput, u 40-ima, pričao je hrvatski. Već mi je tada bio čudan, neprimjereno se ponašao i maskom mi je privukao pozornost. Pitao nas je karte, a mene imam li i rubac za obrisati nos. Curilo mu je iz nosa, iz usta, išla mu je pjena na usta, nuspojava nečega. Dala sam mu cijeli paket maramica. To mi je bilo odmah sumnjivo. Nije normalno da nas vozi s temperaturom 40, a ne može stajati na nogama.

No, prava drama je tek započela kada su prolazili opasnim liticama od Ježinca do Bena, opisuje još vidno uzbuđena i uznemirena Slavica.

- Vozio je lijevo-desno, mislila sam da je alkoholiziran ili nadrogiran. Do danas ne znam što mu je bilo. Vidjelo se da nije ubrojiv. Imao je neku razmiricu s Ukrajincima zbog karata, djevojčica je tijekom vožnje doživjela šok, ljudi su pričali kako im je bilo užasno. Je li imao temperaturu ili se samo skrivao iza te maske, ne znam, ali ugrozio nam je živote.

Kad se nakon nekoliko sati vraćala doma, na povratku s Bena u 22.45 u 12-ici je bio drugi vozač koji je Slavici rekao kako je došla hitna zamjena.

- Kazali su mi kako ga je policija sačekala ispred svetog Frane gdje su donijeli alkotest i navodno nije bio pozitivan. Koliko sam čula, testirali su ga i na droge. Što je bilo s tim čovjekom, pitala se.

Slobodna Dalmacija kontaktirala je još jednu putnicu koja je rekla da ju je vozač vozio u idućoj turi. Ona je imala potpuno drugačije iskustvo:

- Bila sam s 13-godišnjim sinom. Pitao me gdje treba voziti. Uredno je sve prošlo, nitko se nije bunio. Ma oni svi voze kao ludi, voze krumpire što bi se reklo, tako da se nije ovaj isticao. Nije da je jurio 100 na sat. Prvi put me vozio, a svaki dan se vozim ‘12-icom‘.

Negativan na alkohol i drogu

Iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske su potvrdili kako su dobili dojavu 26. veljače te su izlaskom na teren zatekli vozača koji se očito nalazio u psihofizičkom stanju da nije bio sposoban sigurno upravljati vozilom.

- Policijski službenici su ga isključili iz prometa i privremeno oduzeli vozačku dozvolu na 8 dana. Ostvaren je kontakt s nadležnima u ‘Prometu‘ i vozač je zamijenjen drugim tako da građani nisu bili uskraćeni u pružanju usluga javnog prijevoza.

Kao psihofizička stanja se u zakonu spominju umor, stres ili bolest. Vozač je bio negativan na alkohol i droge, ali je utvrđena prisutnost lijekova u organizmu:

- Izuzeti su krv i urin radi vještačenja. Po zaprimanju rezultata i mišljenja ovlaštenog vještaka, a ako budu ispunjeni elementi prekršaja spomenuti vozač bit će procesuiran – objasnili su iz policije.

Vozač u 40-im godinama je na probnom radu i na bolovanju je, a medicinska dokumentacija prilikom prijave na natječaj uredna, kazao je Stanko Sapunar direktor ‘Prometa‘.

- Zaprimili smo izvješće policije o spomenutom događaju i sukladno istom ćemo postupiti prema vozaču po povratku s bolovanja. Vozač ima prethodno vozačko iskustvo, uredno je položio psiho test i priložio valjanju liječničku potvrdu i potvrdu o nekažnjavanju prilikom zapošljavanja.

Slobodna Dalmacija je saznala da je vozač kojemu je oduzeta dozvola stigao u "Promet" prije dva do tri mjeseca, a jedan od njegovih kolega kazao je da u ovom slučaju nije najčišća situacija. Postavlja pitanje koga to ‘Promet‘ zapošljava i kako ih se provjerava.

Primaju i vozače bez iskustva

Barem 10 do 15 vozača nedostaje, a cilj ih je zaposliti 40, kazao nam je direktor Sapunar u siječnju. Zbog toga su četiri puta raspisani natječaji za vozače bez radnog iskustva i to uz potpis gradonačelnika Ivice Puljka

Vozni red se reducirao početkom godine zbog manjka vozača što je djelomično vraćeno nakon otprilike mjesec dana, sredinom veljače.

image

Uvjeti natječaja

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 12:20