NAPAD NA PREMIJERA

PANIKA U BANSKIM DVORIMA Čačić, Linić i Ostojić spremaju konačan udar protiv Milanovića

 CROPIX

Bivši potpredsjednik Vlade Radimir Čačić sprema se na velika vrata vratiti u hrvatsku politiku. U petak je u potpunoj tajnosti izašao iz kaznionice u istarskoj Valturi, gdje je posljednju godinu dana služio kaznu zbog prometne nesreće koju je skrivio u Mađarskoj, a u kojoj je poginulo dvoje ljudi.

No, Čačićev silenzio stampa neće dugo potrajati. Prema informacijama njegovih bliskih suradnika, vikend namjerava provesti kući s obitelji, a odmah u ponedjeljak kreće u gradnju nove narodne stranke – svojih reformista, piše Slobodna Dalmacija.

- Čačić je javno rekao da odlazi da bi se vratio. On nije počinio nečasno kazneno djelo, presudu je pošteno odslužio i sada je spreman na povratak. Svjestan je da Hrvatska tone u propast i da je jedino mogu spasiti radikalne reforme. Upravo će na njima temeljiti svoj novi program – tvrdi izvor blizak Čačiću.

Njegov povratak mogao bi ozbiljno uzdrmati Kukuriku koaliciju. Iako u Čačićevu krugu ističu da im glavni cilj nije srušiti Vladu Zorana Milanovića, upućeni tvrde da bi se najmanje dvoje aktualnih zastupnika HNS-a uskoro moglo pridružiti Nataliji Martinčević i njegovim reformistima.

Time bi se dodatno „stanjila“ koalicijska većina u parlamentu. No, pravi šok za vladajuće mogao bi uslijediti ako bi se reformisti našli na istoj liniji s dijelom nezadovoljnih SDP-ovih zastupnika – pri čemu se u prvom redu spekulira s imenima Josipa Kregara, pa i smijenjenog ministra zdravlja Rajka Ostojića – kao i s bivšim SDP-ovcem Slavkom Linićem.

- U SDP-u se jako varaju ako misle da im je većina u Saboru stabilna. Ne trebaju se bojati reformista, nego svojih SDP-ovaca. U njihovu klubu svoje ljude ima Linić, svoje ljude ima i predsjednik Josipović. Ako „zagusti“, oni sutra mogu srušiti Vladu – kaže naš sugovornik iz redova reformista.

U slučaju da dio SDP-ovaca otkaže poslušnost Milanoviću, Kukuriku koalicija bi mogla pasti na samo 74 zastupnika. Vlada bi preko noći postala manjinska, i potpuno bi ovisila o podršci triju zastupnika SDSS-a, stranke koja za sada nema potpisani koalicijski sporazum s vladajućima.

Čačić velike planove gaji za iduće parlamentarne izbore. Upravo je on na sjeverozapadu zemlje uspio ostvariti najbolji rezultat Kukuriku koalicije na izborima 2011. godine, osvojivši 10 zastupničkih mandata. Na idućim izborima zatražit će novi legitimitet pred biračima, a prve preliminarne procjene govore da bi mogao dobiti najmanje tri ili četiri zastupnička mjesta u svojoj izbornoj jedinici. Time bi izravno ugrozio rezultat Kukuriku koalicije.

Štoviše, Čačićev plan uključuje formiranje snažne unije centra, saveza stranaka koje nisu ni na strani HDZ-a, ni na strani SDP-a. Spekulira se da bi i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, te IDS-ovac Ivan Jakovčić u tom dijelu priče mogli imati značajnu ulogu.

Ključni je cilj Čačićevih reformista postati treća snaga u zemlji. Ona koja bi nakon izbora mogla i Milanoviću i Tomislavu Karamarku na stol staviti svoje zahtjeve. I koja bi, na koncu, mogla odrediti idućeg mandatara, piše Slobodna Dalmacija.

Plan reformista

SMANJENJE BROJA OPĆINA I GRADOVA NA 100

– traže radikalno rezanje lokalne administracije. Umjesto sadašnjih petstotinjak, uveli bi samo stotinu općina i gradova. One sredine koje žele zadržati svoj status to mogu učiniti, ali samo uz zaposlenike volontere;

DRŽAVU ORGANIZIRATI U SEDAM REGIJA

– pet ekonomskih regija (Dalmacija, Slavonija, Zagreb, Zagorje i Primorje s Likom i Središnjom Hrvatskom te dvije povijesne regije (Istarska i Međimirska) trebale bi postati temelj novog administrativnog uređenja zemlje

PREFERENCIJSKO GLASANJE NA IZBORIMA

- time bi se omogućilo da zastupnici slušaju svoje birače, ne samo šefove stranaka

POVRAT NOVCA KORISNICIMA EU FONDOVA

– svim tvrtkama, ustanovama i institucijama koje koriste novac iz EU fondova država bi iz proračuna trebala refundirati 25 do 40 posto novca koji sami moraju uložiti

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:45