UZNEMIRENI DJELATNICI

PANIKA U MLJEKARI U Dukatu radnike tražili vojne knjižice, uplašili se da stiže rat iz Ukrajine

MORH tvrdi da je riječ o uobičajenom ažuriranju popisa vojnih obveznika
Varazdin, 210212.Farma krava u okolici Ludbrega na kojoj se dnevno proizvodi oko 450 litara mlijeka. Ilustracija uz tekst o prosvjedima mljekara.Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix
 Željko Hajdinjak / CROPIX

Radnici zaduženi za proizvodnju mlijeka u Dukatu prije desetak su se dana neugodno iznenadili kad su ih šefovi zatražili da na posao donesu vojne knjižice. Objašnjeno im je kako je riječ o evidentiranju svih radnika, ne samo Dukatovih, već i iz drugih tvrtki prehrambenog sektora vitalnih za proizvodnju hrane, a vojni su obveznici.

Dođe li do sukoba ili vojne operacije, objašnjeno im je, njih neće moći mobilizirati, već će im se uvesti radna obaveza.

Proizvodnja hrane ne smije stati, rekli su im. Poziv za vojne knjižice koincidira s eskalacijom sukoba u Ukrajini pa su neki od radnika zaključili da se očekuje ozbiljni vojni sukob koji bi mogao zahvatiti cijeli kontinent. Međutim, iz nadležnih institucija umiruju radnike.

- Opustite se, ovo nema veze s Ukrajinom. Riječ je o redovnom ažuriranju popisa vojnih obveznika - sukus je objašnjenja iz MORH-a.

O čemu je zapravo riječ?

Sukladno odredbama Zakona o obrani, pojedine pravne osobe, u ovom slučaju vitalne tvrtke koje se bave proizvodnjom hrane, mogu dobiti status provođenja zadaća na području obrane.

MORH u suradnji s nadležnim ministarstvima ili jedinicama lokalne samouprave redovito, još od Domovinskog rata, provodi aktivnosti nužne za sudjelovanje u pripremama za djelovanje u ratu ili stanju neposredne ugroženosti.

Pojednostavljeno, riječ je obrambenim pripremama u hladnom pogonu.

Ovo što se dogodilo u Dukatu, a i u drugim prehrambenim tvrtkama zapravo je, uvjeravaju nas u MORH-u, samo redovito ažuriranje popisa i statusa njihovih zaposlenika. I nikako nema veze s trenutnim stanjem u Ukrajini.

Radna obveza ista je kao i mobilizacija

Odredbe Zakona o obrani u dijelu koji se tiče dužnosti i prava građana u obrani kažu da svi državljani Republike Hrvatske imaju dužnosti i prava koja ostvaruju kroz vojnu obavezu, dragovoljno osposobljavanje, služenje u pričuvi te radnu pomoć i radnu obavezu. Upravo je to posljednje razlog zbog kojeg se sada, slučajno ili ne, u jeku krize u Ukrajini popisuju svi zaposlenici koji bi svojim radom mogli pridonijeti obrani zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 20:02