TROŠKOVI I UŠTEDE

Pantovčak odgovara HDZ-u: Uštedjeli smo 30% proračunskog novca

Odgovor je to Ureda predsjednika na optužbe iz redova HDZ-a da je Ured prerastrošan, da ima previše ljudi, te da predsjednikovi savjetnici imaju veću plaću od premijerke
 Andrej Švoger/CROPIX

ZAGREB - Smanjenje prekovremenih sati, racionalizacija korištenja objekata manji je dio područja na kojima su u Uredu predsjednika napravili proračunske uštede. Prema neslužbenim informacijama, provedenim mjerama ušteđeno je čak do 30 posto proračunskog novca. Odgovor je to Ureda predsjednika na optužbe iz redova HDZ-a da je Ured prerastrošan, da ima previše ljudi, da su im plaće prevelike.

Tako se, primjerice, kuhinje ne koriste kada je predsjednik na putu, a Vila Prekrižje je otvorena samo kada su u planu određeni susreti i sastanci. Kad je o plaćama riječ, one ne ovise o volji predsjednika, već o odluci Vlade. U Uredu tako tvrde da je visina osnovice za obračun plaća savjetnika u skladu s odlukom Vlade. Iako je Josipović u četvrtak ustvrdio da su koeficijenti nešto smanjeni, u Uredu nam tvrde da nisu mijenjani još od 2002.

Prema dostupnim podacima, plaća predsjednika je 24.000 kuna, predstojnika Ureda 20.000 kuna, savjetnika 17.500 kn, zamjenika savjetnika 14.000 kn i pomoćnika 10.000 kn. Tako da, tvrde nam sugovornici, ne stoje prigovori hadezeovaca da predsjednikovi savjetnici imaju veću plaću od premijerke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 04:06