POSTEPENO POPUŠTANJE

Pao dogovor epidemiologa i ministra Fuchsa: Evo tko će odlučivati o povratku učenika u učionice

Većina županija sklona je normaliziranju nastave, Istarska i Šibenska županija još nisu
Radovan Fuchs
 Damir Krajač/Cropix

Zaključak jučerašnjeg sastanka ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa s epidemiolozima jest da je situacija u učeničkoj populaciji u ovom trenutku dovoljno povoljna da bi se od idućeg tjedna postupno moglo ići u otvaranje škola.

Dogovor je da će županije, kao što je to bilo i dosad, donositi odluke na lokalnoj razini, u konzultaciji s lokalnim stožerima, ravnateljima škola i Ministarstvom obrazovanja, kažu u Ministarstvu.

Župani potvrđuju da će tijekom ovoga tjedna organizirati sastanke s lokalnim stožerima i epidemiolozima, a nakon toga će donijeti odluke o daljnjim oblicima nastave. Više župana potvrdilo nam je kako smatraju da su, zbog povoljne epidemiološke situacije, skloni otvoriti svoje osnovne i srednje škole već idući tjedan, za što se zalažu i ravnatelji škola.

Ipak, tragična vijest o smrti dječaka zbog komplikacija uzrokovanih covidom neke je, poput Šibensko-kninske županije, poljuljala u odluci. I u Istarskoj su županiji skloni zadržavanju sadašnje mjere.

Blagi porast

Kako doznajemo, Grad Zagreb odluku o eventualnoj promjeni modela od idućega tjedna donijet će u četvrtak, najkasnije u petak.

- Danas je rano govoriti. Prema novim podacima, imamo dva do tri zaražena učenika više nego prije par dana, no riječ je doista o blagome porastu - kaže pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić.

Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije, čije su srednje škole od početka polugodišta otvorene ne samo za maturante nego i za učenike završnih razreda trogodišnjih i petogodišnjih škola, kaže: - Da se mene pitalo, svi bi srednjoškolci od ovoga polugodišta išli na nastavu kombinirano, po B modelu.

Pedeset posto učenika u školi i jednako toliko od kuće stvorilo bi dobre preduvjete za poštovanje epidemioloških mjera u školama i u prometu. U srijedu imamo sastanak s lokalnim stožerom i tada ćemo biti pametniji. Ako me pitate osobno, cilj je otvoriti škole što prije za sve učenike.

Nikola Dobroslavić, župan Dubrovačko-neretvanske županije, smatra dobrim potezom prepuštanje odluke o modelu nastave županijama. - Konzultirat ćemo se s lokalnim kriznim stožerom i ravnateljima škola. Škole su spremne za lagano popuštanje mjera. Ako epidemiolozi procijene da nema opasnosti, naš je stav da želimo da svi učenici idu u škole - kaže Dobroslavić.

U Virovitičko-podravskoj županiji situacija je s epidemijom u školama bila dobra i pri kraju prvoga polugodišta. Župan Igor Andrović kaže da treba očuvati takvu situaciju.

- U utorak imamo sastanak s predstavnicima lokalnog stožera i mislim da nema razloga da učenike ne vratimo u škole idućeg tjedna - kaže Andrović.

Prestrašeni zbog tragedije

Župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk je oprezniji i kaže kako trenutno nema konkretan odgovor o obliku nastave od idućeg tjedna.

- Skloniji smo pričekati mišljenje centralnog stožera kako bismo dobili smjernice. Naš stožer je sklon da se ovo što je sada na snazi produlji. Još smo svi ustrašeni viješću o tragičnoj smrti desetogodišnjaka, a svaka negativna vijest nas brine. Doduše, naši su ravnatelji za otvaranje škola. Mislim da je dobro da županije mogu uvesti razlike ovisno o stanju - kaže župan.

Istarski župan Fabrizio Radin smatra kako sa školama treba biti oprezan, ići korak po korak, uzeti u obzir i organizacijske mogućnosti škola.

- Mi smo odlučili pričekati, naročito zbog činjenice da smo u Europi okruženi veoma zabrinjavajućim epidemiološkim situacijama. Do 31. siječnja ostajemo pri odluci da na nastavu odlaze prva četiri razreda osnovne škole. Nakon 31. oprezno - kaže Radin, u čijoj županiji maturanti imaju online nastavu.

od 1. veljače većih popuštanja epidemioloških mjera neće biti

U nedjelju 31. siječnja istječu odluke Stožera civilne zaštite o ograničavanju rada trgovina, prelaska državne granice, korištenja javnog prijevoza i javnog okupljanja. Sadašnje mjere donesene su 18. prosinca, a članovi Stožera čvrsto stoje na stajalištu da se mjere trebaju produljiti, a najviše se razgovara o popuštanju mjere ograničavanja okupljanja.

- Razmišljamo o liberalizaciji u ograničavanju okupljanja od 1. veljače, no većih popuštanja epidemioloških mjera neće biti - naglasio je jučer načelnik Stožera Davor Božinović.

- Razmišlja se o svemu što se može korigirati u smislu olakšanja, no u ovakvim okolnostima nema previše uporišta za strategiju velikog popuštanja. Najgore bi bilo da nešto naglo otvorimo pa da onda to moramo naglo zatvoriti - objasnio je Božinović. To je na tragu njegove prošlotjedne izjave da "1. veljače sigurno nije datum kad će se događati nešto spektakularno u smislu popuštanja mjera".

I na jučerašnjoj press konferenciji Nacionalnog stožera bilo je potpuno jasno kako su u Stožeru potpuno jedinstveni da se do daljnjega restrikcije ne smiju ukinuti. Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić i ministar Božinović naveli su tri razloga zašto ne treba još doći do popuštanja mjera - širenje novih sojeva virusa za koje još uvijek nije poznato kako se s njima boriti, nedostatak cjepiva i usporena dinamika cijepljenja stanovništva te činjenica da smo još uvijek u zimskom razdoblju u kojem se virus mnogo brže prenosi. Božinović je istaknuo da su nam brojevi novozaraženih sve bolji, no nisu zanemarivi.

U prilog tim tvrdnjama idu i aktualne brojke koje govore da je na jučerašnji dan u Hrvatskoj bilo 2519 osoba zaraženih koronavirusom, a od tog broja je čak 1485 osoba bilo na bolničkom liječenju, što je enormnih 70 posto. Profesorica Markotić pojasnila je da je klinička slika oboljelih u drugom valu puno teža nego ranije, zbog čega oboljeli puno dulje ostaju u bolnici.

Ugostitelji su već najavili kako bi u slučaju nepopuštanja mjera mogli organizirati prosvjede te, bez obzira na kazne i zabrane, otvoriti kafiće. (Krešimir Žabec)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:34