ODLAZE LI NARODNJACI?

PAO DOGOVOR IZMEĐU HNS-a i HDZ-a! Plenković i Vrdoljak dogovorili dva posto rasta koeficijenta od 1. srpnja, ali pod jednim uvjetom

 
Predrag Štromar, Zdravko Marić, Davor Božinović, Andrej Plenković
 Damjan Tadić / CROPIX

NOVO 17.40 - Pao je dogovor HNS-a i HDZ-a! Ivan Vrdoljak je potvrdio da je ponudio Plenkoviću kompromis koji je on prihvatio.

Ukratko, u idućoj godini od 1.7 koeficijenti u obrazovanju bi rasli dva posto ukoliko se ne pronađe kompletno rješenje za povećanje koeficijenata.

Prihvaćen je prijedlog rješenja da osim rasta osnovice, od kraja lipnja koeficijenti u obrazovanju rastu za još dva posto, ako do tada ne dođe do nekog cjelovitog rješenja o koeficijentima.

- Od 30.6. rastu koeficijenti u prosvjeti za dodatnih 2 posto. Nismo inzistirali na tome da ta uredba mora biti donešena sutra prije proračuna ali je to politički dogovor koji će biti predstavljen i sindikatima. Veseli me da pored rasta osnovice od 2 posto imamo rast koeficijenta na pola godine od još 2, jasno šaljemo poruku da očekujemo da oni koji najviše rade na reformi i dalje budu aktivni' - rekao je Vrdoljak te se uputio na sastanak Predsjedništva HNS-a.

- Moj prijedlog članovima Predsjedništva HNS-a će biti da prihvatimo ovaj prijedlog premijera i da sutra dođemo na sjednicu Vlade - zaključio je Vrdoljak.

Nakon sastanka s HNS-om pred novinare je izišao i HDZ-ov Gordan Jandroković koji je objasnio što su se sve dogovorili.

'Mi idemo pred Sabor s rebalansom proračuna, proračunom, setom poreznih zakona, minimalnom plaćom i Zakonom o blagdanima. Postoji konsenzus, usuglasili su se svi članovi koalicije. Nakon sastanka smo razgovarali i s predstavnicima HNS-a i dogovorili se da idemo s tekstom proračuna kakav je predvidjela Vlada. Dogovorili smo se da se ubrza rad na uredbi o koeficijentima i da ona bude gotova do 30.6. Predsjednik Vlade želi 2+2+2 za iduću godinu i da se ubrzo riješi pitanje uredbe o koeficijentima. Kako bismo stvorili pozitivan pritisak na izradu te uredbe, ako ona ne bude donesena do 30.6., ide se za 2 posto gore za one resore za koje je procjena da su potplaćeni, to su policija i prosvjeta. Sa sindikatima moramo još razgovarati. Vjerujem da je ovo dobra ponuda, da se dobiva onih 6 posto koje su sindikati tražili. Radimo i na uredbi o koeficijentima koja je njima najvažnija, a kao dodatni osigurač nudimo i tih dodatnih 2 posto nakon 30.6. - rekao je Jandroković i dodao da postoji prijedlog da se u izradu uredbe osim domaćih, uključe i strani eksperti kako bi ona bila napravljena pravedno i na najbolji mogući način.

Na pitanje novinara o tome hoće li sindikati biti zadovoljni ovom ponudom, Jandroković kaže da je ovo najbolja moguća ponuda.

- Šest posto koje su tražili, sindikati i dobivaju. Ne možemo prije napraviti kvalitetnu uredbu, to bi bilo ad hoc rješenje koje ne bi bilo dobro. Radimo ozbiljno, ova uredba bi trebala biti pravedna, što je važno za sve, i očekujem da će biti razumijevanja jer 6 posto koje su tražili i dobivaju, a mi preuzimamo dpogovornost - dodaje Jandroković.

O zabrani štrajka se na današnjem sastanku nije razgovaralo, rekao je.

- Ja bih volio da štrajk prestane, stvaramo uvjete da i druga strana pokaže spremnost na razgovor, nismo ni u jednom trenu osporavali pravo da tih 6 posto bude isplaćeno. Radimo sada na uredbi, da vide da su namjere ozbiljne i da ne mislimo izbjeći ništa...- zaključio je Jandroković.

-----------------------------

NOVO 16.45 - Završen je koalicijski sastanak u Banskim dvorima, ali u zgradi Vlade ostali su još predstavnici HNS-a i HDZ-a. Na sastanku je HNS ponudio jedan posto povećanja osnovice, dakle ukupno za 7,12 posto, te da bi to zadovoljilo učitelje i sindikate

Svi akteri sastanka kažu da su partneri nadomak dogovora, ali da se detalji trebaju usuglasiti do kraja dana.

Prvi je iz zgrade izašao Branko Hrg:

- Razgovaralo se o svemu što je do sada bilo govoreno i još se moraju malo usuglasiti oko matematike. To mora biti riješeno danas jer sutra je proračun na dnevnom redu - rekao je Branko Hrg nakon izlaska s koalicijskog sastanka na kojem su sada ostali samo HDZ i HNS.

Hrg je dodao i da se razgovara o koeficijentima na kojima inzistira HNS.

- Razgovara se o tome. Mogu reći da nije bila napeta atmosfera i da se vrlo razumno i racionalno razgovaralo. Divjak nije na tom sastanku, ali bio je Štromar. Nema primjedbi na proračun niti na rebalans... - dodao je Hrg.

- Ja se žarko nadam da će svi glasovati za proračun jer ne bi bilo dobro da sada imamo takve probleme da se nešto loše dogodi, a pozitivni su efekti - zaključio je.

Nakon njega je sa sastanka izašao i Kažimir Varda koji je rekao da je na sastanku postignut potpuni konsenzus oko rebalansa proračuna, a i on smatra da će ipak doći do kompromisa.

- Konzultacije će još trajati, vjerojatno do sutra, sutra to ide na Vladu. Ostaje ono što je premijer već rekao, 2+2+2 - rekao je Varda.

Na pitanje hoće li HNS-ovi ministri ipak sutra doći na sjednicu Vlade, Varda kaže:

- Teško mi je to ocijeniti jer ja baš nisam dobro čuo što Vrdoljak zapravo predlaže, nekih jedan posto, da bi se s time zadovoljili sindikati. Ja mislim da će HNS-ovi ministri biti na Vladi. Ne znam hoće li glasati, ali mislim da će biti na Vladi.

Na sastanak se osvrnuo i Milorad Pupovac.

- Dobro je da smo razgovarali, svi tonovi su bili smireni i razgovor se nastavlja dalje u bilateralnom formatu. Ja vjerujem da će HDZ i HNS doći do neke točke sporazuma. Mogu govoriti samo o našim očekivanjima i porukama i procjenama na temelju dosadašnjih razgovora. Ja govorim o političkim aspektima ove stvari, a to je da Vlada nastavi raditi posao tako da ne ulazi u tjesnac iz kojega je pitanje kako izaći - rekao je predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac.

-----------------------------

NOVO 15:20 - Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak poručio je u srijedu kako dolazi na koalicijski sastanak čuti koja će biti ponuda za rješenjem situacije s učiteljima u štrajku rekavši kako je na potezu premijer Andrej Plenković.

"Stav HNS-a je jasan već duže vrijeme, idemo čuti koja će ponuda biti za rješenje ove situacije s učiteljima. Na potezu je premijer. Znam da mu nije lako, treba imati hrabrosti za donijeti neke odluke", kratko je kazao Vrdoljak prilikom ulaska u Banske dvore.

HNS-ov potpredsjednik Vlade Predrag Štromar ušao je u Banske dvore na stražnji ulaz i time izbjegao novinarska pitanja.

Bivši ministar obrazovanja iz redova HDZ-a, a sada premijerov savjetnik za provedbu kurikularne reforme Radovan Fuchs poručio je u srijedu kako će s premijerom Andrejem Plenkovićem raspravljati "oko koeficijenata".

"Idem razgovarati s premijerom oko koeficijenata. Još se razgovara sa sindikatima, a ja premijera savjetujem", kratko je kazao Fuchs na ulazu u Vladu prije početka sastanka vladajuće koalicije.

-----------------------------

15:00 - Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je u srijedu uoči koalicijskog sastanka da su sve opcije otvorene u vezi s neslaganjem HNS-a i HDZ-a o povećanju koeficijenata učiteljskih plaća.

"Sve opcije su u ovom trenutku moguće i ne bih ni jednu favorizirao. Razgovarat ćemo i vidjeti kako razmišljaju naši partneri, ne samo HNS nego i ostali. HDZ je vrlo jasno artikulirao svoju poziciju", rekao je novinarima Jandroković.

Upitan hoće li na sutrašnjoj sjednici Vlade biti proračun, odgovorio je da će se razgovarati i o tome.

"Proračun moramo donijeti do 31.12., dakle ima još puno vremena. Mi smo to htjeli ove godine malo ranije napraviti kako bismo smanjili napetosti i kako bi se ušlo u predsjedničku kampanju bez opterećenja proračuna i različitih stranačkih pozicija", poručio je.

Što se tiče ostalih koalicijskih partnera, odnosno jesu li čvrsto uz HDZ, rekao je da situacija stabilna. Odgovorio je i da mu je teško zamisliti da HNS ostane u Vladi a da ne glasa za proračun. Na pitanje što misli o mogućoj koaliciji sa strankom zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, ponovio da je sve moguće.

"Svaka od političkih opcija i stranaka ima neke svoje interese, vizije, poglede, kako bi trebao izgledati proračun, kako bi trebala izgledati hrvatska u idućoj godini. Imat ćete sve informacije kada završi sastanak", poručio je.

-----------------------------

14:20 - Dođe li do konačnog razlaza HDZ-a i HNS-a i vrati li se HNS u oporbene redove, neće naići na dobrodošlicu. Bivša HNS-ovka Anka Mrak Taritaš, koja je radi odluke stranačkog vodstva da koaliraju s HDZ-om i spase premijera Andreja Plenkovića od prijevremenih izbora izašla iz HNS-a i osnovala svoju stranku, kaže kako je nemoguća bilo kakva buduća suradnja s bivšom strankom.

- Svatko treba birati svoj put, a HNS je izabrao svoj kada je odlučio ući u koaliciju s HDZ-om i postati prebjegom s obrazloženjem da je to radi provođenja obrazovne reforme - kaže Mrak Taritaš. Kaže da su za bilo kakvu suradnju u oporbi potrebni partneri kojima se vjeruje, a ona HNS-u ne vjeruje.

- Ne može se raditi nikakav posao s nekim za koga znate da može sutra pretrčati na drugu stranu. Mi u opoziciji trebamo surađivati na projektu rušenja HDZ-a, a s njima to nije moguće - kazala je Mrak Taritaš.

Predsjednik Kluba SDP-a Arsen Bauk na pitanje je li moguća ponovna suradnja s HNS-om ako završe u oporbi razradio je četiri moguće situacije. Prva na koju ih, kako kaže Bauk, tjera Poslovnik Sabora je redefiniranje oporbene kvote.

- To nas svakako čeka ako HNS ponovo završi u oporbi, no oko podjele mjesta u oporbenoj kvoti surađujemo sa svima, s Hasanbegovićem, Glasnovićem, pa bi tako i s HNS-om - kaže Bauk.

Druga potencijalna situacija je suradnja u parlamentu oko oporbenih inicijativa, a tu bi suradnja s HNS-om ovisila od situacije do situacije.

- Koalicija SDP-a s HNS-om prije izbora nije moguća - Baukov je odgovor na treću potencijalnu situaciju, a za četvrtu - postizbornu suradnju - kazao je da je o njoj još prerano govoriti.

-----------------------------

13:44 - Trenutnu situaciju u vladajućoj koaliciji komentirala je i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

- Ne sudjelujem u tim pregovorima, ali vjerujem da svi razmišljaju kako je stabilnost Vlade bitna ne samo u kontekstu predsjedanja Hrvatske Europskom unijom, nego i za nastavak pozitivnih makroekonomskih trendova.

Na pitanje kako bi eventualni pad Vlade utjecao na njenu kampanju predsjednica je odvratila da je to hipotetsko pitanje i da o tome ne želi razmišljati.

Također, na pitanje novinara dodala je i da nedavnom izjavom o HNK Rijeci "nije uvrijedila Riječane".

-----------------------------

13:20 - Ministar financija Zdravko Marić rekao je da će proračun biti onakav kakav je već predstavljen, da nema izmjena, i da na sjednicu Vlade ide u četvrtak.

Darinko Kosor je pak rekao ne dolazi na koalicijski sastanak jer "bira s kim sjedi".

-----------------------------

Hoće li HNS-ovo dvoje ministara ostati u Vladi, ili će HNS u posljednji čas popustiti i odustati od svog ultimativnog zahtjeva da se u državni proračun za 2020. godinu ugradi povećanje učiteljskih plaća za šest posto, ili će im pak premijer Andrej Plenković još jednom pružiti ruku i ponuditi neko rješenje za izlazak iz nezgodne situacije u koju su se sami doveli, trebalo bi se znati danas oko 16 sati kada bi trebao završiti sastanak predstavnika vladajuće koalicije.

Na sastanku koji počinje u 14:30 sati HNS-u i ostalim HDZ-ovim parterima ministar financija Zdravko Marić predstavit će finalne konture proračuna za iduću godinu.

Dok iz središnjice HNS-a i danas ponavljaju kako se u posljednjih par dana nije dogodila nikakva prekretnica u njihovom sporu s HDZ-om oko učiteljskih plaća, da su “njihovi stavovi svima poznati”, te da je sada na potezu premijer Plenković, iz HDZ-a neslužbenim kanalima dolaze različite informacije.

Ipak šansa HNS-u?

Dok većina smatra da Plenković HNS-u neće popustiti, neki tvrde kako će premijer danas HNS-u ipak dati šansu da se spase od “torpediranja” iz Vlade i da će im ponuditi neko rješenje koje bi trebalo biti dovoljno da HNS-ovi saborski zastupnici dignu ruke za prijedlog državnog proračuna.

Te informacije su na tragu razmišljanja nekih visokopozicioniranih članova HDZ-a koji su nam posljednjih dana pričali kako i bez HNS-a Vlada ima potrebnu većinu od 76 zastupnika u Saboru – jer će za proračun vrlo izgledni glasati i zastupnici nacionalnih manjina i Bandićevi “žetončići” - ali da je ključno pitanje želi li i ima li uopće smisla da premijer Plenković s takvom, najmanjom mogućom parlamentarnom većinom, gura mandat do kraja: do jeseni iduće godine.

Tijekom cijelog jutra od predstavnika vladajuće koalicije dolaze svakakve informacije iz kojih je, međutim, jasno kako još uvijek nije sigurno što će se dogoditi na sastanku vladajuće koalicije.

Ono što je sigurno jest da će nakon sastanka vladajuće koalicije u Banskim dvorima s početkom u 16 sati biti održan sastanak užeg kabineta Vlade na kojemu će se brusiti dnevni red sutrašnje sjednice Vlade i poslije kojeg bi trebalo biti poznato hoće li ministri o prijedlogu proračuna glasati na sutrašnjoj sjednici Vlade, ili će rasprava o proračunu biti prolongirana za sedam dana.

Divjak i Štromar na sastanku

Potvrđeno nam je i da će dvoje HNS-ovih ministara – Predrag Štromar i Blaženka Divjak – doći na sastanak užeg kabineta Vlade, kao i da će u isto vrijeme (u 16 sati) u središnjici HNS-a početi sastanak vrha stranke.

Iako je ministar Štromar jutros u Saboru novinarima rekao da HNS i HDZ “razgovaraju i još će razgovarati”, naš izvor iz HNS-a tvrdi kako se na relaciji HDZ-HNS u posljednjih par dana nije dogodio nikakav pomak.

U HNS-u ima i ljudi koji smatraju da je za pat situaciju u kojoj su se našli HDZ i HNS najviše odgovoran – premijer Plenković.

- Njemu država gori, a on ide u Grčku (tamo je bio jučer, nap. a.) i tamo rješava probleme engleskih učitelja, a za svoje ne brine. Užas – kaže izvor iz HNS-a.

Dodatni šum u komunikaciju danas je unio HDZ-ov ministar Darko Horvat koji je, kako prenosi Hina, novinarima rekao kako ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak “u ovom trenutku korigira stavke svog dijela proračuna”, dakle proračuna Ministarstva znanosti i obrazovanja za 2020. godinu.

Međutim, izvor blizak ministrici za Jutarnji list je rekao kako ne zna za tu Horvatovu izjavu, te da ministrica Divjak ne korigira svoj proračun jer je upravo na jednoj Vladinoj konferenciji u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

'Raspadom koalicije svi gube'

HNS-u se ne izlazi iz Vlade, HDZ-u se ne riskira tanka parlamentarna većina u Saboru koja bi izbacivanjem HNS-ovaca spala na samu granicu održivosti od 76 ruku podrške. Raspadom koalicije svi gube, a nitko time ništa ne dobiva.

Takvo „pomirljivo” raspoloženje vladalo je u srijedu ujutro u Saboru gdje je potpredsjednik Vlade Predrag Štromar branio HNS-ove zakone.

Premda je Štromar odolijevao baražnoj vatri opozicije, prvenstveno SDP-ovaca koji su ga rešetali pitanjima je li on uopće ministar, hoće li to biti i sutra, te odbijao u sabornici odgovoriti na ta pitanja, novinarima je ipak dao naslutiti da nije sve izgubljeno.

Premda se u kuloarima prolomio glas da HDZ pregovara s nekim saborskim zastupnicima i pokušava osigurati podršku u Klubu nezavisne liste mladih, Marin Škibola, Tomislav Panenić i Ante Pranić tu su mogućnost otklonili i poručili da ostaju oporba.

Tomislav Saucha, koji slovi kao najslabija karika u Klubu HNS-a, kaže da ostaje uz HNS. (Željka Godeč)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:39