KOLIKO ĆE KOŠTATI?

Pao dogovor Tomaševića i Butkovića: Grad Zagreb će sa Zračnom lukom Franjo Tuđman biti spojen brzom željeznicom

O brzoj željeznici ili tramvaju koji bi spajali grada i aerodrom govori se već osam godina

Tomislav Tomašević i Oleg Butković

 Ronald Gorsic/Cropix

Grad Zagreb će sa Zračnom lukom Franjo Tuđman biti spojen brzom željeznicom, konačna je i usuglašena odluka između Grada i Ministarstva prometa, kazao je danas gradonačelnik Tomislav Tomašević nakon potpisivanja ugovora za obnovu pruge Zagreb Glavni kolodvor - Zapadni kolodvor.

O brzoj željeznici ili tramvaju koji bi spajali grada i aerodrom govori se već osam godina, a bivši gradonačelnik je 2016. u svom stilu izjavio "sljedeći tjedan počinjemo s radovima tramvajske linije od Kvaternikovog trga do aerodroma".

image

Tomislav Tomašević, Oleg Butković, Ivan Kršić, Davor Mavar, Zvonko Dundović

Ronald Gorsic/Cropix

Prema riječima ministra prometa Olega Butkovića, HŽ Infrastruktura treba izraditi projektnu dokumentaciju u sljedeće dvije godine, a projekt bi se financirao europskim novcem.

Na pitanje znači li to da bi željeznička pruga do aerodroma bila završena 2026. godine, Butković je odgovorio da je to sada teško reći.

Isto je odgovorio i na pitanje zna li se okvirno koliko bi bila teška investicija. Prema ranijim planovima kod kolodvora Buzin, na pruzi Zagreb-Sisak napravio bi se odvojak u dužini od oko dva kilometra prema aerodromu.

image

Tomislav Tomašević i Oleg Butković

Ronald Gorsic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 05:34