KRIZA U AGROKORU

'PAO JE DOGOVOR, NAPUNIT ĆEMO TRGOVINE KONZUMA!' U Vladi završio jedan od ključnih sastanaka; RAMLJAK 'Sad sam puno veći optimist nego ranije'

 Dragan Matić / Hanza Media

NOVO 11:50 - U obraćanju nakon sastanka Vlade i dobavljača, premijer Andrej Plenković zahvalio je dobavljačima, koje je nazvao 'srcem hrvatskog gospodarstva', ali i ministrici gospodarstva koja je s dobavljačima vodila dijalog.

- Želim reći da je bilo sasvim jasno da postoji povjerenje dobavljača prema zakonski uređenom i strukturiranom procesu izlaska iz aktualne krize, koji je počeo jutros nešto prije deset sati, rekao je Plenković.

- Gospodin Ramljak će danas doći u Agokor, snimiti stanje, obaviti primopredaju i započeti detaljno upoznavanje sa situacijom.

- Ono što želimo je da nakon sastanka s bankama dogovorimo onaj drugi važan dio, a to je doznaka svježe likvidnosti, novoga novca, kojim ćemo omogućiti isplatu prema dobavljačima. Unutar dobavljača se stvorio konsenzus da se prioritetno isplate dobavljači koji su i sami u blokadi kako bi se stvorio efekt da svi mogu sudjelovati u lancu, kazao je Plenković.

Dva predstavnika dobavljača bit će imenovana u vjerovničko vijeće - jedan predstavnik velikih te jedan malih dobavljača. Prokuristica Kraša Marica Vidaković rekla je kako je u protekla dva mjeseca izostala komunikacija jer s druge strane nije bilo sugovornika.

- Sad su ispunjeni preduvjeti da možemo razgovarati s relevantnim sugovornikom. Vrlo jasno smo danas rekli što su naši ključni ciljevi i oni se zapravo nisu promijenili od prvog dana. Mi ćemo dnevno razgovarati sa povjerenikom oko svih problema koji se tiču nas dobavljača. Najprije će biti podmireni oni dobavljači koji su pod blokadom, prije onih koji imaju koliko-toliko uređenu likvidnost unutar svojih kompanija, rekla je Vidaković i dodala: - Danas smo se dogovorili da ćemo pustiti protok robe, da ćemo napuniti dućane.

Vladin povjerenik za Agrokor Ante Ramljak izrazio je svoje zadovoljstvo današnjim sastankom: - Veliki sam optimist nakon ovog sastanka s dobavljačima, oni iskazuju solidarnost prema kolegama koji su najugroženiji, rekao je i dodao kako su sami dali prioritet onima koji su najteže pogođeni.

---------------------------------------------

Uoči sastanka premijera Andreja Plenkovića u ponedjeljak ujutro u Banskim dvorima s predstavnicima najvećih dobavljača Agrokora, neki od njih kratko su se osvrnuli na prijedlog Vlade da se za izvanrednog povjerenika imenuje Ante Ramljak, kazavši pritom da "će sve biti dobro" te da očekuju da njihova potraživanja budu podmirena.

Čelnik Vindije Dragutin Drk pri dolasku u Vladu, na upit misli li da je Ramljak dobar izbor za izvanrednog povjerenika, odgovorio je kratko "Da". To je kazao i predsjednik Uprave Kraša Damir Bulić, dok je na pitanje poznaje li Ramljaka odvratio: "Njega poznaje sav poslovni svijet".

Predsjednik Uprave AgroFructusa Denis Matijević kazao je da ne poznaje Ramljaka, da je maloprije čuo da je predložen za izvanrednog povjerenika te da je "bitno da se krene". Predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar na ulasku u Banske dvore izjavio je: "Sve će biti dobro".

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Matija Brlošić je na novinarski upit kakav mu je dojam o novom povjereniku kazao da će se vjerojatno danas malo više s njim upoznati.

"Za početak vjerujemo da je dobro rješenje", kazao je. "Očekujemo da primarni poljoprivredni proizvođači budu namireni, da dobiju novce i da mogu proizvoditi. To je jedina sigurnost da ćemo u trgovačkim lancima imati domaće proizvode. Ako ne dobijemo te novce pitanje je da li će hrvatskih proizvoda u sljedećem razdoblju biti u Konzumu", poručio je Brlošić.

Na upit u kojem roku se nada rješavanju problema s plaćanjem, Brlošić je poručio "Hitno". "Da je jučer bilo plaćeno bilo bi dobro", kazao je Brlošić.

Predsjednik Uprave Atlantic Grupe Emil Tedeschi smatra da Ante Ramljak ima relevantna iskustva iz financijskog i realnog svijeta, da ima povjerenje hrvatske Vlade i da će raditi svoj posao na zadovoljstvo svih dionika.

Na upit hoće li novac koji se očekuje od banaka biti dostatan, Tedeschi je rekao da prvo treba razgovarati o mogućnostima koje zakon pruža "a to je da na prvo mjesto stavlja zaposlenike sustava Agrokor, poreze i doprinose koje država treba naplatiti i onda nove isporuke, i isto tako obaveze prema svježem kapitalu, koji očekujem da daju banke".

"A onda zakon dopušta povjereniku da se u sljedeći red naplate servisiraju obveze Agrokora prema dobavljačima i to je najvažnija stavka ovog zakona, koji je Sabor usvojio prošli petak. Znači stavlja poziciju dobavljača ispred pozicije financijskih institucija i banaka. Mislim da je velika stvar da je hrvatska Vlada predložila takvu stvar, a da ga je Sabor prihvatio", ustvrdio je Tedeschi.

Istaknuo je da puno malih, srednjih i velikih dobavljača izuzetno loše financijski, odnosno likvidnosno stoji, i zato je "primjena zakona potrebna od danas". Tedeschi je kazao i da je Atlantic grupa je u odličnoj situaciji te da može s aspekta likvidnosti podnijeti sve ovo što se događa.

"Mi smo možda i najveći dobavljač Agrokora, uključujući i njegove podružnice i zavisne kompanije u inozemstvu, ali nismo ulazili u nikakve financijske aranžmane sa Agrokorom, samo smo isporučivali robu. Mi smo poprilično striktni u naplati te robe i danas nemamo financijskih izazova, što ne znači da nas ova situacija ne pogađa. Ako u eko sustavu hrvatskog gospodarstva i šire u regiji veći dio toga ne funkcionira, onda ni pozicija onih koji stoje bitno bolje nije baš sretna i ne možemo biti zadovoljni, jer je situacija teška i zabrinjavajuća", rekao je.

Zakon je, po njegovu mišljenju, bio jedina varijanta spasa Agrokora s obzirom na činjenicu da banke, dobavljači i uprava Agrokora u zadnjih mjesec dana nisu mogli naći kvalitetno rješenje. "Ponosan sam na hrvatsku Vladu da je imala mudrosti donijeti zakon koji je dao mogućnost da se stare obveze Agrokora prema dobavljačima stave ispred interesa banaka i financijskih institucija. Stanje gospodarstva i briga hrvatske Vlade za poslovne subjekte, prije svega briga za proizvođače i trgovce je primarna i mislim da je to dobro", zaključio je Tedeschi.

Predsjednik Vlade Plenković sastao se u 10,00 sati s ključnim dobavljačima koncerna Agrokor, dok će se u 12,00 sati sastati s Koordinacijskim odborom banaka kreditora Agrokora.

U subotu su dobavljači Agrokora poručili da će izvanrednom povjereniku u Agrokoru iznijeti svoje osnovne zahtjeve kako bi nastavili isporuke robe Konzumu, koje su obustavili u subotu.

Kako ističu, tri su osnovna zahtjeva dobavljača - da se prihvati njihov prijedlog otplate starih potraživanja prema Konzumu, da se riješi pitanje regresnog duga koji postoji prema dobavljačima Agrokora i da se vrati na Agrokor, te da se osigura prioritetno plaćanje novih isporuka Konzumu.

Vlada je jutros na sjednici donijela odluku da za izvanrednog povjerenika u Agrokoru predloži Antu Ramljaka, a Trgovački sud donio je odluku o njegovu imenovanju u 9,50 sati.

"Današnji dan je početak sustavnog, temeljitog rješavanja krize i prije svega prva faza procesa restrukturiranja Agrokora", poručio je Plenković na novinskoj konferenciji nakon sjednice Vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2022 00:07