NE MOŽE BEZ DRAME

Pao kvorum i prekinuto zasjedanje Gradskog vijeća: ‘Split je opet talac disfunkcionalne politike‘

Kerumovi vijećnici napustili vijećnicu, zastupnici Centra protokolirali ostavke

Jakov Prkić na sjednici Gradskog vijeća

 Nikola Vilić/Cropix

U devet sati počela je posljednja sjednica ovog saziva Gradskog vijeća Grada Splita. Kvorum je na početku sjednice bio postojan, premda se na sjednici nisu pojavili vijećnici HDZ-a, koji su jučer podnijeli ostavke, bivša vijećnica Tamara Visković i Goran Kotur, koji je opravdao izostanak bolešću, piše Slobodna Dalmacija.

No, oko 11:50 sati kako se i najavljivalo, ali i očekivalo - srušen je kvorum. U tom trenutku bilo je 15 vijećnika u vijećnici, ali se još uvijek moralo pričekati 15 minuta kako bi bili sigurni hoće li se vijećnici vratiti na sjednicu.

Prije rušenja kvoruma, HGS je zatražio pauzu nakon koje se vijećnicima obratio Igor Stanišić.

- Citirat ću poznatu političarku iz prošlog mandatra, ona je naime na sjednici 13. travnja 2021. godine postala uzor svim rušiteljima kvoruma. To je Marijana Puljak. Kazala je tada kako se "ništa loše neće dogoditi" odlaskom sa sjednice. I to su joj ljudi honorirali na izborima, kazao je Stanišić.

Nešto iza 12:10 sati, nakon što je srušen kvorum, izjavu je dao SDP-ov vijećnik Davor Matijević.

- Split je opet talac disfunkcionalne politike. Ponavlja se ono što se dogodilo prošle godine. Tadašnja oproba je srušila kvorum. Opet nisu izglasane jako bitne točke. Sad se ponovilo isto. Ovo je situaciju koju Split, nažalost trpi godinama. Žao mi je stanara Dobriline i Stepinčeve, što će se i daje prolongirati izgradnja njihovih garaža i mislim da je ovo sve jako loše. Svi bi se trebali zamisliti kako smo se ponašali proteklih par mjeseci i kakve smo poruke slali sugrađanima - rekao je Matijević.

Jakov Prkić, predsjednik Gradskog vijeća, nadao se do kraja kako će vijećnici zadržati kvorum na sjednici, no prekinuta je ipak upravo zbog nedostataka kvoruma.

Profesorica Branka Ramljak mu se zahvalila i čestitala što je izdržao žestok ritam i neobične okolnosti rada posljednih deset mjeseci.

- Sjednicu možemo nastaviti za osam dana, ali ako vijećnici podnesu ostavke – to neće imati smisla. Uslijediti će formalno raspuštanje Gradskog vijeća, kazao je Prkić.

Ostavke vijećnika HDZ još uvijek nisu "prošle kroz pisarnicu", kada stignu na stol, pa se uz njih priključe ostale ostavke – ide formalno raspuštanje, pa potom raspisivanje novih izbora.

Vijećnici iz redova stranke Centar otišli su u Centralnu pisarnicu Gradske uprave protokolirati svoje ostavke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:23