POLICIJA UPOZORAVA

Pao neslavni rekord uoči Martinja: ‘18 vozača vozilo s više od 1,5 promila, evo tko je bio najgori‘

U isto vrijeme, početkom studenog prošle godine evidentirano je sveukupno 487 prekršaja – 30 posto manje nego ove godine
 Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix/Cropix

Poražavajući prometni izvještaj objavila je nakon ovog vikenda zagrebačka policija, koja je tijekom njihove regularne akcije pojačanog nadzora brzine vožnje uz provjeru vozača na utjecaje alkohola i droge evidentirala čak 705 prometnih prekršaja.

Ova preventivno represivna akcija provodi se kako bi se suzbili najteži prometni prekršaji, kao što je vožnja pod opojnim sredstvima, prekoračenje dopuštene brzine, nekorištenje sigurnosnog pojasa, korištenje mobitela tijekom vožnje i upravljanje vozilom tijekom zabrane ili bez vozačke dozvole.

image
Goran Sebelic/cropix/

Sveukupno 95 vozača vozilo je pod utjecajem alkohola od kojih je rekorder bio 27-godišnjak sa 2,54 promila koji je kasnije smješten u posebnu prostoriju kako bi se otrijeznio, a kod 18 vozača je izmjerena koncentracija alkohola veća od 1,5 promila.

Zbog prebrze vožnje zabilježeno je 198 vozača, a sigurnosni pojas nije koristilo njih 63. Tijekom vožnje ih je 39 koristilo mobitel, a na droge su testirane dvije osobe, od kojih je jedan test bio negativan, dok je druga osoba odbila testiranje. Sveukupno 14 osoba je tijekom vikenda uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

U isto vrijeme, početkom studenog prošle godine evidentirano je sveukupno 487 prekršaja – 30 posto manje nego ove godine. U akciji je uhvaćeno 79 vozača koji su vozili pod utjecajem alkohola, a najveća koncentracija bila je 2,40 promila u krvi 36-godišnjaka, kojem je naknadno bila oduzeta vozačka na 12 sati i prepraćen je na nadležni sud.

Kod deset vozača pronađeno je više od 1,5 promila u krvi, a 139 osoba nije poštovalo ograničenja brzine. Sigurnosni pojas nije koristilo 50 vozača, a njih 40 je koristilo mobitel tijekom vožnje. Bez vozačke dozvole prometovalo je petero ljudi, a troje pod zabranom. Sveukupno osam osoba je prošle godine uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

image

Alkotest, ilustracija

François Nascimbeni/Afp/Pro/Afp

Prethodnog vikenda, u razdoblju od 28. do 31. listopada ove godine, također je evidentiran malo manji broj prekršaja, sveukupno 512. Najbolja statistika bila je za Martinje prošle godine, gdje je zabilježeno "samo" 219 prometnih prekršaja, od kojih je najviše bilo zbog nepropisne vožnje.

Ove godine će se također provoditi pojačana provjera, posebice alkoholiziranosti vozača u prometu jer kako navodi Ministarstvo unutarnjih poslova, pretjeranim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti vozila, tragedija se može dogoditi u trenu i obilježiti vozače za cijeli život.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 23:20