PAPINSKO IMENOVANJE

Papa Franjo imenovao novog zadarskog nadbiskupa, Puljić: ‘Ja ću biti s vama do Božića‘

Mons. Milan Zgrablić u Zadar dolazi u Velikom tjednu, a Puljić ostaje vjerojatno do Božića

Milan Zgrablić

 Porečko-pulska biskupija

Papa Franjo imenovao je 7. travnja mons. Milana Zgrablića, svećenika Porečko-pulske biskupije, nadbiskupom koadjutorom Zadarske nadbiskupije, objavio je jučer u Zadru zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Želimir Puljić.

Biskupsko ređenje, kako je najavio, neće biti prije lipnja. "Mons. Zgrablić pridružit će nam se u Zadru u Velikom tjednu, a ja ću biti s vama vjerojatno do Božića, o čemu će svi na vrijeme biti obaviješteni", rekao je mons. Puljić.

Zgrablić je dosadašnji župnik Župe Uznesenja Marijina - katedrale u Poreču, te ravnatelj Biskupijske ustanove za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika, javlja Vatican News.

Rođen je u Pazinu 29. kolovoza 1960. Od 1980. do 1986. studirao je teologiju na Visokoj bogoslovnoj školi u Rijeci.

Za svećenika je zaređen 8. lipnja 1986., te mu je prva služba u Rovinju kao župni vikar. Imenovan je 1987. prefektom u Nadbiskupskom sjemeništu "Zmajević" u Zadru, gdje je ostao tri godine. Pohađao je treći i četvrti razred srednje škole dok je bio u istome sjemeništu u Zadru.

Po povratku u svoju Porečko-pulsku biskupiju dvije godine bio je biskupijski povjerenik za duhovna zvanja, a onda je otišao na postdiplomski studij duhovnosti na sveučilište Gregoriana u Rimu (1992. - 1994.). Nakon završenog studija u Rimu imenovan je voditeljem Pazinskog kolegija s klasičnom gimnazijom (1994. - 1997.), kada je preuzeo i službu ravnatelja biskupijskog Caritasa do 2007. Bio je osam godina župnik u Rovinju (1997. - 2015.).

Od 2008. vodi i Biskupijsku ustanovu za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika. U rujnu 2015. imenovan je katedralnim župnikom u Poreču, službu koju ima u trenutku imenovanja zadarskim nadbiskupom koadjutorom. Od 2019. kanonik je Stolnog kaptola sv. Mavra u Poreču.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:09