ŠLAMPAVOST

Papa nam stiže za 60 dana, a Vlada još ne zna troškove

 AP

ZAGREB - Papa Benedikt XVI. u Hrvatsku dolazi za manje od dva mjeseca, ali u Vladi još ne znaju koliko će stajati troškovi njegova posjeta.

- Vlada Republike Hrvatske osnovala je Odbor za pripremu i praćenje posjeta Svetog Oca Republici Hrvatskoj koji, u suradnji s crkvenim odborom, još uvijek utvrđuje sve potrebne troškove te, u ovom trenutku, nismo u mogućnosti iznijeti konačne podatke - odgovorili su iz Vlade na naš upit koliko je novca u proračunu za 2011. osigurano za četvrti posjet katoličkog poglavara našoj zemlji.

Loše planiranje

Očekivano bi bilo da je Vlada već rezervirala novac jer se i lani u prosincu, dakle prije donošenja državnog budžeta, znalo da Papa dolazi u Hrvatsku. Međutim, Banski dvori ni u vremenima ekonomske krize, po svemu sudeći, ne vode računa o planiranju troškova. Također je nepoznato i koliki dio troška će pasti na državu, a koliko će platiti Crkva.

- Troškovi Papina posjeta dijelom će se financirati iz državnog proračuna, a dijelom će ga financirati Crkva te sponzori - bilo je sve što su rekli u Vladi. Tvrde, međutim, kako će se “voditi računa o racionalnom i transparentnom raspolaganju novcem koji će biti namijenjen organizaciji Papina posjeta”.

Poglavar Katoličke crkve dolazi u dvodnevni posjet - 4. i 5. lipnja. I to će biti četvrti posjet Petrova nasljednika Hrvatskoj. Papa Ivan Pavao II. u našoj zemlji bio je 1994., 1998. i 2003.. Budući da svaki Papin posjet prate i visoke mjere osiguranja, od samih najava Benediktova dolaska postavlja se pitanje troškova, a iako još nema službenih podataka, spekulira se o iznosima od 30 do 45 milijuna kuna.

Mladi u paviljonima

U nedavnom istraživanju je, podsjetimo, čak 40 posto građana ocijenilo kako je dolazak Pape za vrijeme krize preskup projekt, zbog čega ih je trećina smatra da bi sve trebala platiti Crkva.

Zasad je poznato da će Crkva angažirati četiri tisuće ljudi koji će kao organizatori ili izvođači biti uključeni u Papinom molitvenom bdijenju na Trgu bana Jelačića te idući dan na misi na Hipodromu. Primjerice, očekuje se da će na Hipodromu sudjelovati 600 pjevača i svirača. Budući da se očekuje dolazak 20 tisuća mladih, oni će biti smješteni u 11 paviljona na Velesajmu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2024 13:01