OŠTRO PRIOPĆENJE

Papino predstavništvo u Hrvatskoj kritiziralo našeg nadbiskupa: ‘Nije pokazao empatiju prema žrtvi!‘

‘Molimo za oproštenje sve žrtve koje su bile izložene neprimjerenom ponašanju pokojnog svećenika Rajčevca‘

Đuro Hranić

 Vlado Kos/Cropix

Apostolska nuncijatura u Hrvatskoj u priopćenju o konferenciji za novinare đakovačko-osječkog nadbiskupa Đure Hranića ističe da nadbiskup nije iskazao potrebnu i preporučenu empatiju prema žrtvama, više vjerujući samoobrani župnika nego prijavi majke jedne od navodnih žrtava.

Nadbiskup Hranić održao je 21. ožujka konferenciju za novinare o javnim optužbama za zataškavanje slučaja seksualnog zlostavljanja, a tiče se župnika u Sotinu Zlatka Rajčevca. Hranić je odbacio optužbe za zataškavanje te je rekao da je slučaj prijavio DORH-u, ali župnika nije premjestio iz Sotina jer je, kako je rekao "tada bio već star i bolestan" te da bi mu se "srušio cijeli svijet".

Nuncijatura je u priopćenju objavljenom u srijedu potvrdila da je Hranić formalno poštivao zakone koji se odnose na slučajeve zlostavljanja maloljetnika, podnijevši predistragu nadležnom Dikasteriju u Vatikanu.

Žrtve moraju biti u središtu

"Ova Apostolska nuncijatura ponavlja da žrtve moraju biti u središtu, te da bi bilo poželjno razriješiti dužnosti onoga koji je optužen za tako teški zločin, onoliko dugo koliko je potrebno da se činjenice rasvijetle", stoji u priopćenju. Međutim, dodaje se, trenutačno zakonodavstvo po tom pitanju ostavlja biskupu diskrecijsko pravo odluke.

image

Žena (31) koja tvrdi da ju je zlostavljao svećenik iz Sotina

Provjereno/Nova Tv

"Nažalost, više vjerujući samoobrani župnika nego prijavi majke jedne od navodnih žrtava, đakovačko-osječki nadbiskup nije iskazao potrebnu i preporučenu empatiju prema žrtvama, što je bilo vidljivo i na spomenutoj konferenciji za novinare", ističe Nuncijatura.

Izostanak suosjećanja ne može se sankcionirati, osim ako drukčije ne prosudi nadležni Dikasterij u Vatikanu

Što se tiče mogućih mjera koje bi se mogle poduzeti protiv đakovačko-osječkog nadbiskupa Hranića, dodaje se, "kako sada stvari stoje, postupanje je bilo u okviru zakonskih propisa".

Suosjećanje se, naime, "može samo očekivati i priželjkivati i ne može ga se nametnuti, a njegov izostanak sankcionirati, osim ako drukčije ne prosudi nadležni Dikasterij u Vatikanu koji će biti uredno obaviješten", naglašava se.

Nuncijatura podsjeća da se papa Franjo već 2015. godine ispričao onima koji su pretrpjeli zlostavljanje od strane klera, rekavši: "Duboko mi je žao zbog svih slučajeva kada ste vi ili vaše obitelji prijavili zlostavljanje, a nitko vas nije čuo ili vam nije vjerovao".

"To želi činiti i ovo Papinsko predstavništvo, izražavajući svoju blizinu i moleći za oproštenje sve žrtve, znane i neznane, koje su bile izložene neprimjerenom ponašanju pokojnog svećenika Rajčevca. Nažalost, moramo priznati da ne učimo na pogreškama iz prošlosti", poručuje Nuncijatura te "izražava svoje poštovanje i želi zahvaliti onima koji su iskazali veću pozornost prema patnjama žrtava i izrazili njihovu bol".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. prosinac 2023 13:39