SUD POTVRDIO

Paravinja opet lagao: Nema državljanstvo BiH! Kreće postupak izručenja!

 Admir Buljubašić/CROPIX

SARAJEVO, ŠIBENIK - Iako je prije nekoliko dana na sudu u Sarajevu tvrdio kako uz hrvatsko i srpsko državljanstvo ima i državljanstvo Bosne i Hercegovine, ta se tvrdnja Dragana Paravinje pokazala kao još jedna u nizu njegovih laži. Naime, Paravinja nema BiH državljanstvo, potvrdio je danas sud BiH .

U priopćenju na stranicama Suda BiH piše kako je sud danas postupajući prema molbi Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske od 28. lipnja 2011. godine za izručenje Dragana Paravinje dostavio ekstradicijski predmet Ministarstvu pravde BIH uz suglasnost Paravinje da bude izručen vlastima Republike Hrvatske. Riječ je o pojednostavljenom načinu izručenja.

Molba Republike Srbije razmatrat će se redovnim putem jer je Dragan Paravinja izjavio da se protivi izručenju Republici Srbiji.

- Držim da hrvatska policija u ovom trenutku ima vrlo kvalitetne dokaze protiv Dragana Paravinje koji će dovesti do osuđujuće kazne - izjavio je danas u Sarajevu ravnatelj policije Oliver Grbić komentirajući slučaj osumnjičenog za ubojstvo Drnišanke Antonije Bilić.

Za Paravinju je konstatirao kako je u dosadašnjim iskazima bio vrlo prevrtljiv te je istaknuo kako hrvatska policija stoga istragu usmjerava na brojne potencijalne dokaze poput DNK uzorka i rute kretanja kamiona u kojemu je bila Antonija Bilić.

Grbić je priznao kako je ovaj slučaj bio svojevrsna pljuska policiji i pravosuđu tri države - Hrvatske, BiH i Srbije

Istaknuo je kako je Paravinja tek jedna od 300 osoba za kojima je izdana međunarodna tjeralica, koje se zbog državljanstva ne može izručiti zemljama koje ih traže zbog počinjenih kaznenih djela.

- Ostao sam neugodno iznenađen spoznajom da je 20-ak ovih osoba počinilo ubojstva, dvadesetak pokušaja ubojstva, pet ih se traži zbog silovanja, a šokantno je da je među njima i dvije osobe koje su spolno općile s djetetom - čudio se Grbić i dodao kako je nužno da predsjednici vlada, pravosuđa i unutarnjih poslova "ozbiljno razgovaraju o ovom pitanju" i onemoguće zloporabu instituta dvojnog državljanstva.

Istodobno, potraga za nestalom Antonijom Bilić , kako službeno navodi policija, intenzivno se nastavlja i provodi na širem kninskom području. Danas su naime, snage interventne policije pretraživale područje uz prometnicu Knin-Split, šire područje mjesta Polače i predio Suhopolja, dok su jučer obavili pretragu Civljana do mjesta Cetina, pri čemu je u akciji traganja sudjelovalo 50 policajaca.

Koliko truda policajci ulažu u pronalazak bilo kakvog materijalnog traga, neslužbeno doznajemo, evidentan je u činjenici da su istražitelji, vođeni nekim predhodnim slučajevima, osim klasičnog "češljanja" terena, pretražili i neka groblja s pripadajućim grobnicama za koje su ustvrdili da se u iste više neće obavljati ukopi budući nitko od dijela obitelji vlasnika navedenih grobnica više nije na životu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:20