NOVI SMJER

'PARTIJANERI NA HVARU SU PRETJERALI, POČINJEMO KAŽNJAVATI IZGREDE' Gradonačelnik Rikardo Novak priprema mjere za promjenu imidža destinacije

Na fotografiji: Princ Harry na Hvaru 2011. (u krugu: Rikardo Novak)
 Damjan Tadić / Cropix

Novi gradonačelnik Hvara Rikardo Novak, koji je na izborima pobijedio kao nezavisni kandidat, svojih je četiri tisuće sugrađana dobio i obećanjem da će “malo, ne malo nego puno” dovesti u red partijanerski turizam i zaustaviti turističko samoubojstvo Hvara. Kad kaže samoubojstvo, Novak misli na to da je Hvar došao na “loš” glas kao destinacija za partijanje i opijanje bez kontrole i da to nije ni prava slika Hvara ni turizma kojemu treba težiti.

Nedavno je britanski tabloid Sun Hvar opisao kao Sodomu i Gomoru. Uz naslov “Više droge, više cuge, više seksa”, Hvar je detaljno dočaran kao nova europska prijestolnica zabave, koji je s trona svrgnuo Magaluf, koji po svjedočanstvu novinarke u usporedbi s Hvarom “izgleda kao Downtown Abbey”. Sun je obznanio kako policija na Hvaru “intervenira samo ako je gadno jer ne žele uplašiti turiste. Bitan je samo novac”.

Poziv na nered

Taj je tekst novog gradonačelnika ozbiljno zabrinuo. Novak ga je shvatio kao opasan poziv na nered i daljnju promociju partijanja i odlučan je da iskrivljenoj slici hvarske ponude stane na kraj. Krivo mu je “što je Hvar prestao biti sinonim glamura i raskoši” i boji se da je danas dovoljan “jedan klik mišem da se poziv na partijanje pronese kao najgori virus”.

- Danas u Hvaru onaj tko nema novca nema što tražiti. U 15 godina od ponude u kojoj su se sobe plaćale par eura došao je do vila s tjednim najmom od 15 tisuća eura, a i taj visoki turizam je još 30 posto jeftiniji od Velike Britanije. Hvar je na svjetskoj karti jedan od deset otoka ugodnih za život i turizam. No, druga strana medalje tog uspjeha je da smo dobili goste koji nemaju kočnice. Stvari su posljednjih godina otišle u krivom smjeru. Ne želimo biti prepoznati kao mjesto razuzdanosti. Ti partijaneri nisu turisti divljaci koji piju mirogojček, nego visoko platežna klijentela koja pije piće od 200 kuna i koja ima dojam da u Hvaru mogu raditi što doma ne bi. Lani nam se Australac u pijanom stanju popeo na zvonik - objašnjava fenomen hvarskog buma Rikardo Novak i podsjeća da Hvar slavi 150 godina turizma.

U svoju je misiju stavio da će grad vratiti imidž kulture i vrijednosti, podsjetiti da Hvar ima pet stvari pod zaštitom UNESCO-a, maslinarstvo, vinarstvo. Partijanje ugrožava hvarsku tradiciju, “a to se ne prodaje zbog pet koktela i svi toga moramo biti svjesni”.

Tia Maria Svirčević, voditeljica hvarskog kluba Carpe Diem, a trenutno konzultant za destinacijski marketing u Hrvatskoj, smatra da treba poštivati svakog gosta i način na koji želi provesti odmor. Ona napominje kako je mogućnost odabira jako bitna i treba postojati široka ponuda, ali, naravno, sve to uz poštivanje zakona i lokalne samouprave.

Široka ponuda

- Nisam protiv partijanja, ali mislim da se gost treba ponašati u skladu sa zakonom, etičkim i moralnim načelima. Hvar zaslužuje ekskluzivne goste. Najvažnija je raznolikost, ali pod kontrolom zakona i gradskih vlasti - kaže Tia Maria Svirčević.

Mladi jahtaši

Osim oko hostelskih turista, Hvarani vode burne rasprave i oko turističke sudbine Palmižane - tamo su posljednjih godina sve popularniji yacht weekovi - masovne ture mladih dobrostojećih stranaca - oni su radikalno izmijenili dotadašnji ritam kojemu je tempo diktirala Dagmar Meneghello, pretvorivši dio otoka u tihu umjetničku galeriju, probrane klijentele, dovela je svjetskog kuhara, agenti zovu i traže da idu u restoran u kojemu je jeo Bono.

- Yacht week je napravio darmar, ‘stari’ turisti žele mir i tišinu, a horde mladih ih tjeraju - primjećuje Novak.

Kako namjerava zaustaviti partijanje, pitamo Novaka.

- Naravno da ne želimo nikoga tjerati s otoka, niti mislim da nam trebaju doći samo gosti koji piju šampanjac. Mi bismo samo htjeli da se turisti ponašaju kulturno i civilizirano - kaže Novak i tumači da ima cijelu lepezu mogućnosti na raspolaganju, od kojih, naglašava, najmanje vjeruje u kazne kakve su uvedene u Dubrovniku.

- U toj promjeni moraju sudjelovati svi; od ugostitelja, domaćih, komunalnih redara do policije. Ugostitelji ne bi trebali tolerirati pijane goste, komunalci trebaju voditi brigu da se na pjaci ne jedu sendviči i ne hoda gol po trgu, a policija da nam gosti pijani ne bauljaju po gradu, inspekcija da iza dva u noći ne trešti muzika... Sve te mjere postoje, samo ih treba provoditi. Gostima treba dati do znanja da dolaze u grad kulture. Ne želimo biti stranci u svojem gradu koji jedini ne moraju plaćati boravišnu pristojbu - dodao je Novak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 05:23