UNOSNA PRENAMJENA

Partneri Jure Radića zaradili 122 milijuna eura na parcelama

Kontroverzni Vicenco Blagaić i nizozemski Ilirija Fond ulažu u Dubrovačko primorje. Blagaić, predsjednik Uprave Profectus grupe, predstavio je projekt ‘Hrvatski san’ i zatražio prenamjenu za sve zemljište kupljeno od 2005., ali im je odobrena za 56 hektara

ZAGREB - Misteriozni Emac Illyrian Fond iz Nizozemske, koji je 2007. u pelješkom priobalju kupio najmanje pet milijuna četvornih metara poljoprivrednog zemljišta, počeo je s prenamjenom zemljišta u turističku zonu.

Blizu Dubrovnika

Dubrovačko-neretvanska županija u novim je izmjenama i dopunama prostornog plana predložila prenamjenu 11 hektara poljoprivrednog zemljišta u Trstenom (čiji je vlasnik Ilirija Fond) u turističko zemljište namijenjeno gradnji hotelskih i apartmanskih naselja. Za parcele koje su kupovali od 2005. po cijeni od osam eura po kvadratu vlasnici Emac Fonda (nepoznati javnosti) sada mogu dobiti i više od 200 eura po kvadratu. Iako je udaljeno od mora, zemljište Ilirija Fonda smješteno je nedaleko od arboretuma u Trstenom koji je 20-ak kilometara udaljen od Dubrovnika.

Za 11 hektara poljoprivrednog zemljišta plaćenog približno milijun eura investitori iz Ilirija Fonda sada mogu dobiti najmanje 20 milijuna eura. Ilirija jedan d.o.o. dio je grupacije od dvadesetak off-shore tvrtki okupljenih u Emac Illiryan Land Fondu UA iz Nizozemske, koji je u posljednjih pet godina na području Istre, srednje i južne Dalmacije postao vlasnik gotovo 15 milijuna kvadrata zemljišta.

Žele oživiti cijelu općinu

Kako nam je potvrđeno u uredu dubrovačkog župana Nikole Dobroslavića, Ilirija Fond na tom bi području gradio luksuzno apartmansko naselje.

Kao konzultant i partner Ilirija Fonda u Hrvatskoj se pojavljuje tvrtka IGH kojoj je na čelu Jure Radić, a čiji je dioničar i ministrica graditeljstva Marina Matulović Dropulić.

U prijedlogu izmjena i dopuna prostornog plana, Županija je odobrila i prenamjenu 45 hektara zemljišta na području Tri sestrice čiji je vlasnik splitski poduzetnik Vicenco Blagaić.

Iako su Blagaić i Ilirija Fond zatražili prenamjenu za sve kupljeno zemljište na području županije (a riječ je o približno šest milijuna kvadrata), odobrena im je prenamjena u T2 zonu za ukupno 56 hektara. Priobalna zona Tri sestrice s netaknutim plažama i uvalama jedna je od najatraktivnijih na Jadranu.

Predsjednik Uprave Profectus grupe, Vicenco Blagaić, u sklopu Dana poduzetnika 2010. predstavio je svoj projekt “Hrvatski san” predsjedniku Josipoviću i premijerki Kosor.

Prema njegovim riječima, investicija vrijedna pet milijardi eura trebala bi gospodarski oživiti općinu Dubrovačko primorje, a počela bi se ostvarivati na lokaciji Tri sestrice, uz ulaganje 1,5 milijardi eura.

Blagaić je uz potporu tvrtki Konstruktor i IGH zemljište na tom području otkupljivao od 2005. uz prosječnu cijenu od deset eura po četvornome metru. U izjavama za medije tvrdio je da je za kupljenih 90 hektara zemljišta na području Tri sestrice platio oko 12 milijuna eura.

Čeka se odluka Ministarstva

Prenamjenom u turističku zonu za samo pola od kupljenog zemljišta, po cijeni od 250 do 300 eura po kvadratu, sada može dobiti protuvrijednost od najmanje 112 milijuna eura. Investitore od unosnog posla dijeli jedino odluka Ministarstva graditeljstva, koja se očekuje ovih dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 10:12