‘PREVARILA GA JE NA SAMRTI‘

Partnerica Marka Babića tuži njegovu izdavačicu, ona se oglasila: ‘Već neko vrijeme nisam dobro...‘

Skandal koji je otkrio Jutarnji: Partnerica Zagrepčanina čija je borba protiv raka dirnula mnoge podigla je kaznenu prijavu protiv izdavačice

Jelena Kastaneti, Marko Babić i Tina Biloglav

 Cropix

U prosincu 2022. objavljena je knjiga ‘Putovanje zvano igra‘ pokojnog Marka Babića, koji je svoju životnu borbu protiv teške bolesti pretočio na papir. Zaraznom energijom, vedrinom i hrabrošću oduševio je mnoge, a na Instagramu je oko njega narasla velika zajednica koja je njemu i njegovoj obitelji, partnerici Tini Biloglav i kćerkicama Tonki i Luci, pružala veliku podršku u najtežim trenucima.

Arhitekt i marketinški stručnjak, koji je preminuo u srpnju od posljedica sarkoma, knjigu je objavio u suradnji s izdavačicom Jelenom Kastaneti.

Jutarnji list prvi je jučer objavio priču kako je životna partnerica Marka Babića podnijela kaznenu prijavu protiv izdavačice Kastaneti zbog sumnje da je tiskala i prodala više tisuća primjeraka knjige bez njihova znanja i time stekla dobit s jasnom namjerom prevare.

Jutros je na Instagram profilu Jelena Kastaneti objavila reakciju na, kako je napisala, ružne optužbe protiv nje. Poručila je da je angažirala odvjetnika koji će riješiti ovaj pravni problem.

- Iako bih voljela, nakon svi ružnih optužbi koje su mi upućene, iznijeti sve detalje ove situacije, iz poštovanja prema preminulom odlučujem da ovu raspravu neću voditi na društvenim mrežama ili kroz medije. To je pravni problem koji pokušavaju riješiti naši odvjetnici.

Ne mogu zamisliti koliko je gubitak Marka bio težak za njegovu obitelj, pa sam se stoga s najboljim željama krajem srpnja odrekla prava na knjigu u korist Markove partnerice i njezine izdavačke kuće ‘Studio Tinel‘, ne tražeći financijsku naknadu. Trenutno je u prodaji samo verzija knjige koju je nakon njegove smrti objavila Markova partnerica.

Molit ću za razumijevanje moga izbivanja s društvenih mreža. Već neko vrijeme emocionalno i fizički nisam dobro zbog opetovanog zastrašivanja, zbog čega ne mogu raditi i bila sam primorana potražiti psihološku pomoć. Vama koji volite moje knjige, vama koji znate tko sam, vama koji kritički promatrate sve što vam se plasira, vama koji ste tu kad mi je neizmjerno teško, puno mi znači vaša podrška, zaključila je Kastaneti.

Nakon što se jutros oglasila izdavačica knjige Marka Babića, kontaktirali smo Tinu Biloglav koja nam je rekla da nema daljnji komentar.

Kako je pisao Jutarnji, da nešto nije u redu, Markova udovica Tina Biloglav posumnjala je da nešto nije u redu kada se ulaskom u zadarsku knjižaru iznenadila brojem dostupnih knjiga ‘Putovanje zvano igra‘.

U razgovoru s predstavnicima svih većih lanaca knjižara u kojima se knjiga prodavala zaključila je da se broj nije poklapao s brojkom primjeraka koji je izdavač Alegría na čelu s Jelenom Kastaneti trebao imati kod sebe. Štoviše, navodno je riječ o više tisuća prodanih knjiga bez znanja autora i dopuštenja njegove obitelji. Idućih dana Tina je zabilježila sve razgovore s Jelenom, ali i objave na Instagramu zbog straha da bi mogle biti izbrisane. Na kraju se pokazalo da je strah bio opravdan jer je s Instagrama Alegríje obrisano više od 700 postova, a s Jelenina Instagrama više od 120 postova. Prvi brisani postovi bili su upravo oni s Markom.

image

Marko Babić i Jelena Kastaneti (desno) na predstavljanju knjige u prosincu 2022.

Tomislav Kristo/Cropix

- Najgore mi je što je Marku lagala u oči, njemu koji je njoj dao svoje puno povjerenje. To mi je nešto prestrašno, rekla je Tina.

Komuniciranjem pogrešnih brojeva izdanih knjiga nije samo zakinuta njihova obitelj, nego i više tisuća ljudi koji su knjigu kupili s ciljem da podrže Marka.

Sredinom rujna je Tina Biloglav preko odvjetnice poslala dopis Jeleni s informacijom kako su svjesni da je tiskan veći broj knjiga nego što je dopušteno.

Bio je to pokušaj mirnog rješenja da se izbjegne sud. Jelena im je tad potvrdila da želi sve riješiti mirnim putem te da će dostaviti svu dokumentaciju. Tina je za Jutarnji izjavila da do današnjeg dana nije dostavljena dokumentacija.

Naime, Jelena se u međuvremenu vratila u Švedsku gdje živi većinu vremena, a nedavno je promijenila i prebivalište iz Zagreba u Stockholm.

Kako smo doznali od odvjetnika Tine Biloglav, dogovor je bio da od tiskanih 6000 knjiga u prvom izdanju, 3000 primjeraka ide Marku, a 3000 izdavačici Jeleni Kastaneti. Marko je svoj dio prodao preko web shopa u roku od deset dana. Od Jelene su nakon toga posudili još 400 primjeraka i odlučili tiskati drugo izdanje u još 6000 primjeraka, što stoji i u sudskom spisu.

On je prodavao preko svog web shopa i išla mu je većina zarade, a ostatak, u kojem je i cijena tiska, išao je Jeleni. Knjiga je stajala 19 eura. Jelena Kastaneti prodavala je preko svih knjižara u Hrvatskoj i web shopa svoje izdavačke kuće Alegría. Na kraju svakog mjeseca slali su odjave. I uvijek bi Jeleni platili više nego ona njima jer se preko Markova web shopa knjiga rekordno prodavala. Jelena je kod sebe trebala imati 2600 primjeraka, od čega je 500 prodala preko svog web shopa.

"Ako sud dokaže da je to istina, a ja znam da hoće, činjenica će biti da je potkradala svojeg prijatelja u posljednjim danima njegova života, njegove curice, koje su u najmlađoj dobi ostale bez oca, i mene, koja idućih 20 godina moram biti zdrava i poslovno sposobna kako bih skrbila za njih. To mi je neshvatljivo", rekla je Tina za Jutarnji.

Marko je Jeleni u posljednjem druženju rekao da želi što više ostaviti svojim curama i tu je poruku i sama Jelena poslala Tini. Udovica Marka Babića ističe da je on u potpunosti vjerovao Jeleni i da su dogovarali i njegovu drugu knjigu.

Kad je Tina već bila svjesna da je došlo do komuniciranja pogrešnih brojki, još jednom je Jelenu pismeno zatražila da napiše odjavu. Na dan 10. kolovoza potvrdila joj je stare brojke.

Jedan od izbrisanih Jeleninih postova jest i onaj gdje je slikana s Markom u njegovu stanu kad je već bio u teškom fizičkom stanju i kad poziva ljude da kupuju knjigu preko knjižara i web shopa Alegríje, ne spominjući Markov web.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:17