NAJBOLJI PROJEKT EU

Partnerstvo za samozapošljavanje ranjivih skupina u Ličko-senjskoj županiji

Dodjelom potpora u iznosu do 50.000 kuna te edukacijom pripadnici ranjivih skupina stekli su znanja za ostvarivanje poduzetničkih ideja
Najbolji EU projekt

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Ličko-senjske županije projekt je koji je Javna ustanova Razvojna agencija Ličko-senjske županije (Lira), ujedno njegov nositelj, prijavila na izbor najboljeg projekta EU u kategoriji doprinosa poduzetništvu.

Ukupna vrijednost ugovora bila je 1,975.891,29 kuna. Projekt se u potpunosti financirao iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020.

Poticanje te vrste poduzetništva u Ličko senjskoj županiji, odnosno povećanje zapošljavanja nezaposlenih pripadnika ranjivih skupina, kao što su osobe s invaliditetom, mladi bez radnog iskustva, žene srednje i starije radne dobi, dugotrajno nezaposlene osobe, hrvatski branitelji, bivši ovisnici, bivši zatvorenici i nacionalne manjine, i jačanje kapaciteta Lokalnog partnerstva za zapošljavanje bio je glavni cilj projekta.

Ciljevi su ostvareni, pa je projekt omogućio dodatno obrazovanje ranjivih skupina, koje se potaknulo na ulazak u poduzetništvo, čime se smanjio rizik od njihove socijalne isključenosti i marginalizacije u društvu.

Konkretno, poticanjem poduzetništva smanjio se broj nezaposlenih pripadnika ranjivih skupina dodjelom 15 potpora male vrijednosti, maksimalnog pojedinačnog iznosa 50.000 kuna, na području županije.

Pripadnici ranjivih skupina educirani su o poduzetništvu, čime su stekli dovoljno znanja i vještina potrebnih za ostvarenje vlastitih poduzetničkih ideja. Educirani su i članovi Lokalnog partnerstva za zapošljavanje, čime se osigurala njihova održivost te unaprijedila funkcionalnost i učinkovitost na lokalnim tržištima rada. Sve je to utjecalo na županiju, ali i zemlju u cjelini.

Rezultati projekta povezani su sa strateškim dokumentom "NRS Hrvatska 2030." jer teže približavanju jednakih prilika i uključivanju mladih i starijih osoba te pružaju potporu ranjivim skupinama. Provedbom edukativnih radionica ostvario se jedan od ciljeva navedene strategije, onaj koji se odnosi na smanjivanje rizika od socijalne isključenosti, podjelu i marginalizaciju u društvu.

Rezultati projekta povezani su s plansko-programskim dokumentom "OP Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020." jer su doprinijeli ostvarenju njegovih tematskih ciljeva, koji se odnose na socijalno uključivanje i obrazovanje te na cjeloživotno učenje. Spomenutom provedbom edukativnih radionica i dodjelom potpora male vrijednosti povećalo se, naime, socijalno uključivanje pripadnika ranjivih skupina te ih se potaknulo na rad i cjeloživotno učenje, a edukativnim su se aktivnostima ojačali i kapaciteti Lokalnog partnerstva za zapošljavanje kako bi se osigurala njegova održivost te unaprijedila funkcionalnost i učinkovitost.

Bitne informacije o projektu

1. Projekt je započet 14. svibnja 2018. i trajao je do 14. studenoga 2020.

2. Uz Liru kao nositelja, partneri u projektu bili su Hrvatski zavod za zapošljavanje - Područni ured Gospić, Hrvatska gospodarska komora te Hrvatska obrtnička komora - Obrtnička komora Ličko-senjske županije

3. Cilj je povećanje zapošljavanja nezaposlenih pripadnika ranjivih skupina, kao što su osobe s invaliditetom, mladi bez radnog iskustva, žene srednje i starije radne dobi, dugotrajno nezaposlene osobe, hrvatski branitelji, bivši ovisnici, bivši zatvorenici i nacionalne manjine

image
Najbolji EU projekt
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:10