KAKVA SU PRAVILA?

‘Pasivni nadzor‘: Vidovićevi kontakti jedini su koji ne moraju 14 dana u izolaciju

Prema HZJZ-u, u samoizolaciju idu bliski kontakti, koji se definiraju kao osobe koju su bile na udaljenosti oko dva metra od oboljelog
Franko Vidović
 Goran Mehkek/Cropix

Pasivan ili aktivan nadzor nad kontaktima oboljelih jednak je za sve bolesti. S medicinskog aspekta, nema nikakvih specifičnosti za covid, pojašnjava Bernard Kaić, voditelj epidemiologije HZJZ-a.

Prema tome, aktivan nadzor je svakodnevni kontakt liječnika s osobom pod nadzorom radi izvještaja o zdravstvenom stanju, a pasivan nadzor znači da se osobu upozori da se sama javi ako oboli.

- Mi od ožujka i travnja stalno imamo pasivan nadzor nad kontaktima oboljelih od covida. Aktivan nadzor bio je svojedobno predviđen za bliske kontakte oboljelih od ebole, a za covid samo u prvih mjesec dana trajanja epidemije - govori Kaić i dodaje da osoba i pod aktivnim i pod pasivnim nadzorom može biti u karanteni, a može biti i bez nje.

- Ograničenje kretanja i aktivnost nadzora dvije su potpuno različite kategorije - navodi Kaić.

Kao primjer navodi povratak iz zemalja u kojima postoji mogućnost zaraze malarijom, gdje epidemiolozi ne moraju nužno odrediti mjeru samoizolacije (karantene), ali mogu osobu nadzirati aktivno ili pasivno. To znači da se osobu svaki dan kontaktira ili se osoba sama javi ako primijeti simptom. A kako nije izrečena mjera samoizolacije, ne postoji ni ograničenje kretanja.

Na pitanje što je pasivni nadzor i je li to mjera u suzbijanju epidemije, epidemiolog Branko Kolarić iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" navodi da su mjere suzbijanja epidemije koronavirusa i bolesti covid-19 izolacija oboljelih i samoizolacija bliskih kontakata, koje na osnovu epidemiološke anamneze utvrđuju epidemiolozi.

- Te mjere, izolacije i samoizolacije, mogu se pratiti pasivnim ili aktivnim nadzorom. Dakle, ili se osobu zove i pita je li razvila simptome ili osoba sama nazove ako se to dogodi - pojašnjava Kolarić.

Što se tiče mjere samoizolacije i kriterija za njezino propisivanje, promjena nema.

- Po tom pitanju ništa se nije promijenilo. Svi bliski kontakti prema procjeni epidemiologa moraju u samoizolaciju. Također, iako se još raspravlja o eventualnom skraćivanju samoizolacije, do toga još nije došlo i ona, kao i do sada, traje 14 dana - kaže Kolarić.

Prema HZJZ-u, u samoizolaciju idu bliski kontakti, koji se definiraju kao osobe koju su bile na udaljenosti od oko dva metra od oboljelog od covida-19, zatim one koju s njim boravile u istom zatvorenom prostoru dulje od 15 minuta bez zaštitne opreme (rukavica, pregače, maske, zaštite za oči) ili svi koji su bili u izravnom kontaktu s kontaminiranim/infektivnim izlučevinama oboljelog od covida-19 i pritom nisu koristili osobnu zaštitnu opremu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 18:13