DRAMOLET NA DESNICI

Pauletić ipak izvisio, neće u Sabor: Ovo nije ni moralno ni legitimno, ali zaključujem ovu priču

U saborske klupe će prema tumačenju MIP-a ići Marko Milanović Litre s ukupno 19 glasova, napisao je Robert Pauletić na Facebooku
Robert Pauletić
 Jure Miskovic/CROPIX

Iako je mjesto u Hrvatskom saboru u X. izbornoj jedinici osvojila Ruža Tomašić, ona je za svoju zamjenu izabrala Marka Milanovića Litru, koji je na nedavnim parlamentarnim izborima osvojio 19 preferencijalnih glasova. Istome mjestu nadao se i Robert Pauletić, no od istoga je u ponedjeljak definitivno odustao, a svoju odluku objavio je i objasnio na Facebooku. Njegov status u nastavku prenosimo u cijelosti:

- U Sabor iz Desete izborne jedinice na kraju ide Marko Milanović Litre s 19 glasova, kao zamjenik Ruže Tomašić. Takvo je tumačenje određivanja zamjenika, temeljem članka 42. stavka 3. još u petak dalo Mandatno imunitetno povjerenstvo, što do sinoć (u nedjelju) nisam znao. Moji odvjetnici dosad nisu dobili službeni dokument, o ovom sam tumačenju doznao iz medija. Tko je to dao medijima, ne znam.

U svibnju godine 2018. Sabor je u Narodnim novinama objavio 'Odluku o nedavanju vjerodostojnog tumačenja članka 42. stavka 3. Zakona o izborima zastupnika u Sabor' (vidi fotografiju). Molim obratite pažnju na zaokruženi tekst, potpisao ga je u ime Sabora Gordan Jandroković. Nitko u ovoj odluci koja tretira upravo taj članak 42. i upravo taj stavak 3. ne spominje ni iste stranke pojedinih zastupnika, ni različite stranke pojedinih zastupnika, nego jasno piše da se na 'određivanje zamjenika zastupnika primjenjuju odredbe o preferencijalnom glasovanju'. Po ovome što je napisano je jasno da bi zamjenik zastupnika koji odustane od mandata trebao biti sljedeći na listi s više od 10 posto ukupnih glasova liste.

Bez obzira na ovu važeću odluku Sabora, u saborske klupe će prema tumačenju MIP-a ići Marko Milanović Litre s ukupno 19 glasova. Ispričavam se svim svojim glasačima iz Desete izborne jedinice, a bilo ih 3907, zbog ovakvog raspleta. Ponavljam, nisam sudjelovao ni u kakvim dogovorima oko eventualne zamjene mandata. Osobno smatram da ovakav rasplet nije moralan niti legitiman te da nije u redu da u Sabor ide čovjek s 19 glasova. Međutim, neću se dalje javno baviti ovim slučajem i, što se javnosti tiče, zaključujem cijelu priču - napisao je na Facebooku Pauletić.

Podsjetimo, u ponedjeljak prijepodne o zavrzlami oko ulaska u Sabor oglasio se i Domovinski pokret.

- Kako bismo trajno osigurali da se volju građana i njihove preferencijalne glasove uvijek uvažava i poštuje, zalagat ćemo se za promjenu izbornog zakona, na način da kao zamjena u Sabor ulazi kandidat s najviše preferencijalnih glasova. Takav je način određivanja zamjene u konačnici najmoralniji i najpošteniji.

Naposljetku, valja razjasniti i predizborni dogovor. Prema njemu, hrvatski suverenisti su u X. izbornoj jedinici dogovorili drugo, a ne prvo mjesto na listi. Unatoč tome, Domovinski pokret naknadno je u svrhu kreiranja što kvalitetnije liste kandidata suverenistima ustupio još bolje, prvo mjesto na listi, a drugo je pripalo Robertu Pauletiću, što je on gospodski prihvatio. Pauletić je time pokazao da mu fotelja nije najbitnija, a Domovinski pokret demonstrirao je svoju političku širinu i dobru volju za suradnju i zajedništvo. Jednak stav zauzeli bismo i da je situacija obratna - napisali su u priopćenju objavljenom na Facebooku.

Inače, Ruža Tomašić odustala je od svog saborskog mandata kako bi završila onaj u Europskom parlamentu. Posljednjih dana u nekoliko navrata isticala je kako je logično da je u Saboru zamijeni Milanović Litre, koji je član njezine Hrvatske konzervativne stranke, dok je Pauletić u Domovinskom pokretu.

- Čvrsti dogovor je bio da mandat pripada stranci, znalo se da će Milanović Litre mene mijenjati ako prođem. Pa Bože, on je iz iste stranke! Nikad se nije dogodilo da netko iz druge stranke mijenja zastupnika. Što se tiče gospodina Pauletića, žao mi je što nije prošao. Iznimno ga cijenim, super je čovjek, sposoban. Ja čak vjerujem da bi on bio fantastičan gradonačelnik Splita. Ali politika je politika, a dogovor je dogovor - izjavila je nedavno Tomašić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:51