RATNE GODINE

PAVAO MILJAVAC O DŽAFEROVIĆEVIM IZJAVAMA 'Mi smo ih naoružavali, oni se bez Hrvatske ne bi mogli obraniti, jer su jednostavno bili opkoljeni'

 
Pavao Miljavac
 Bruno Konjevic / CROPIX

Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Pavao Miljavac za N1 je komentirao izjave člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, koji je rekao da je Armija BiH u ratu pomogla da se obrani Hrvatska.

- Preko nas je išlo oružje, mi smo ih naoružavali, čak smo im puštali i dragovoljce preko nas... Dakle, uz sve one probleme koji su se događali, mislim da se bez Hrvatske oni ne bi mogli obraniti, jer su jednostavno bili opkoljeni - rekao je Miljavac za N1.

- Drugo, što se tiče onoga što potenciraju za Bihački džep, mi smo komunicirali s Dudakovićem, jer smo imali satelitski telefon, oni su imali za deset dana municije, dakle da se mogu aktivno braniti i boriti i nakon toga bili bi pregaženi - dodao je Miljavac.

- Sad ću prvi put reći i mislim da još uvijek postoji snimka, gdje je Izetbegović nazvao Dudakovića i rekao: 'Baci ti Fikreta Abdića van najprije, a Hrvati će i tako doći do tebe'. Prema tome, to je nevjerojatno, da ne spomenem njihovu operaciju Neretva 93, gdje su iz Armije BiH htjeli izbiti na more i praktički nam otkinuti jug. I sad se pojavljuje teza da su oni nas obranili. Pa to je nevjerojatno, uz žive ljude, ljude koji su vodili operacije - izjavio je Miljavac.

Podsjetimo, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović izjavio je u četvrtak kako su i pripadnici Armije BiH zaslužni za obranu Hrvatske od srpske agresije pojašnjavajući to tvrdnjom da bi brojni drugi gradovi u Hrvatskoj doživjeli sudbinu Vukovara da nije bilo Petog korpusa koji je braneći bihaćko područje za sebe vezao brojne srpske postrojbe.

- Nikad se ne smije zaboraviti da je Peti korpus tri i pol godine braneći Krajinu zadržavao i zaustavljao velikosrpsku armadu koja bi, da nije bilo Petog korpusa, svoje snage usmjerila na nastavak osvajanja u Hrvatskoj. Da nije bilo Petog korpusa i drugim gradovima u Hrvatskoj prijetila bi sudbina Vukovara - izjavio je Džaferović u gradiću Bužimu gdje je sudjelovao u obilježavanju obljetnice osnutka jedne od postrojbi koje su djelovale u sastavu Petog korpusa Armije BiH.

Džaferović je ustvrdio da je za obranu Hrvatske bila od velikog značaja odluka Predsjedništva bivše SRBiH da na ratišta u Hrvatskoj na strani JNA ne idu mladići iz Bosne i Hercegovine.

- Treba postaviti i pitanje što bi značilo i kako bi se stvari odvijale da tadašnje hrvatsko vodstvo s Miloševićevim režimom nije dogovorilo podjelu BiH, što je izraslo u udruženi zločinački pothvat koji je kao takav presuđen od Haaškog tribunala. Naši susjedi to uvijek moraju imati na umu - napomenuo je Džaferović.

Dodao je kako žaloste teze "s druge strane kako su nas tobože oni oslobađali" zanemarujući pri tome potpuno ulogu Petog korpusa i Armije RBiH.

- To nije ništa drugo nego pokušaj prekrajanja povijesnih činjenica. Pozivam ih da to ne rade. Jer ako smo imali mudrosti da u tim teškim vremenima zajedno oslobađamo naše zemlje, ne postoji nijedan razlog da se danas sporimo oko vrlo jasnih i lako dokazivih činjenica - izjavio je bošnjački član Predsjedništva BiH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:14