COVID MEĐU UČENICIMA

Pavić Šimetin objasnila u kojem slučaju djeca trebaju na testiranje: ‘Roditelji će morati procijeniti...‘

Kazala je i da je situacija zahtjevna te da svatko može biti zbunjen i u situaciji da mu je teško odlučiti što činiti
Ivana Pavić Šimetin
 Damir Krajac/Cropix

Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, objasnila je tijekom gostovanja u RTL-u Danas kod kojih točno simptoma dijete treba na testiranje prije povratka u školu.

- To su simptomi respiratornog trakta, kašljanje, kihanje, curenje nosa, posebno ako je povezano s povišenom tjelesnom temperaturom. Tu treba znati da kod Covida može biti, pogotovo kod djece, blago povišena tjelesna temperatura, a ne visoka temperatura. Ako je više tih simptoma zajedno kombiniranih, onda bi se trebalo javiti liječniku - rekla je Pavić Šimetin.

Objasnila je i kako da roditelji prepoznaju simptome i donesu odluku da djecu treba testirati.

- Kao novitet imamo da se može javiti i gripa, ona može imati takve simptome. Tako da zapravo, morat će na neki način i roditelji sami procijeniti, ali u dogovoru s liječnikom odlučiti. Ono što je specifična situacija u odnosu na inače tijekom pandemije je da imamo nešto veći udio novooboljelih u školskoj dobi, tako da treba na školarce obratiti pozornost više nego prije početka ove školske godine, čak i tijekom cijele prošle školske godine. Potreban je veći oprez, treba mjeriti temperaturu jer dijete može imati blago povišenu temperaturu da se to na njemu ne vidi i da ono to ne osjeti. Ta povišena temperatura zajedno s respiratornim simptomima je nešto što je sumnja na Covid - rekla je Pavić Šimetin za RTL.

Na pitanje što ako roditelj procijeni da se radi o prehladi i ne testira dijete, te može li ravnatelj u tom slučaju odbiti primiti dijete u školu, Pavić Šimetin kazala je da se takve situacije trebaju rješavati u dogovoru roditelja i škole.

- Znači, najprije roditelj treba biti siguran da dijete nema povišenu temperaturu i nju treba izmjeriti više puta, pogotovo prije kretanja u školu. U uputama je cijelo vrijeme napisano da se u slučaju respiratornih bolesti ne dolazi u školu - rekla je Pavić Šimetin.

Kazala je i da je situacija zahtjevna te da svatko može biti zbunjen i u situaciji da mu je teško odlučiti što činiti.

- Imamo liječnike s kojima se treba konzultirati i vidjeti je li situacija teža ili lakša te zajednički donijeti dogovor. Svaka osoba je različita. Simptomi ove bolesti su izričito različiti, neki naši građani nažalost preminu od te bolesti, neki nemaju znakove bolesti, a pogotovo su kod djece češći slučajevi bez znakova bolesti ili s blagim znakovima bolesti. Netko tko ima znakove bolesti i pozitivan je širi virus više od onih koji nema nikakve znakove bolesti, a pozitivan je. Taj dio gdje se pažnja posvećuje onima koji imaju znakove bolesti, razmatra o tome može li se raditi o Covidu, to treba ozbiljno uzeti u obzir - rekla je zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za RTL Danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:08