CAPAKOVA ZAMJENICA

Pavić Šimetin: ‘Potvrdili smo da je uzrok smrti 88-godišnjakinje bio infarkt, a ne cjepivo‘

Teoretski, kad bi se cijepilo više od 3000 osoba u jednom danu te dobi, može se očekivati jedan takav smrtni ishod, kazala je
Ivana Pavić Šimetin
 Damir Krajač/Cropix

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin potvrdila je u petak da je uzrok smrti 88-godišnje žene, koja je umrla nakon cijepljenja protiv covida-19, bio infarkt, a ne posljedica primanja cjepiva.

Nije utvrđena alergijska reakcija niti je bilo pogrešne primjene cjepiva, izjavila je u petak poslijepodne Pavić Šimetin.

"Riječ je o osobi u dobi od 88 godina kod koje je do smrtnog ishoda došlo neposredno nakon cijepljenja. Odmah na licu mjesta isključeni su uzroci koji bi mogli biti povezani sa cijepljenjem, a to su anafilaktička reakcija ili nepravilna primjena lijeka te se prema znakovima bolesti smatra da se radi o ishemijskoj bolesti srca, odnosno o infarktu kao uzroku smrti", kazala je Pavić Šimetin.

Terminološki se radi o neželjenom događaju koji je vremenski povezan s cijepljenjem, ali ne i uzročno-posljedično.

"Anafilaktička reakcija je isključena jer osoba nije imala nikakve znakove alergijske reakcije - osip, edem, teškoće s disanjem. Mogućnost pogrešne primjene cjepiva isključena je jer se radilo isključivo cijepljenje i nije bilo nikakvih drugih pripravaka koji su se mogli zabunom inicirati, a iz iste bočice sa 10 doza cjepiva, cijepljeno je još devet osoba kod kojih nije bilo nikakvih problema", kazala je zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

Kaže kako u dobi iznad 80 godina svakodnevno umire 71 osoba, najčešće zbog infarkta i moždanog udara, što znači da od 3084 osobe u dobi iznad 80 godina umire jedna osoba.

"Teoretski, kad bi se cijepilo više od 3000 osoba u jednom danu te dobi, može se očekivati jedan takav smrtni ishod s obzirom na podatke o uobičajenoj mortalitetnoj statistici".

To je četvrti takav slučaj smrti nakon cijepljenja, tri su takve smrti već ranije prijavljene, i svaki puta se radilo o smrtima koje su samo vremenski povezane cijepljenjem, a nisu posljedica cijepljenja, navela je Pavić Šimetin.

Dosad je prijavljeno nešto više od 1000 sumnji na nuspojave cjepiva protiv covida-19, one su uglavnom blage i prolazne, a bilo je 20 težih alergijskih reakcija koje su zahtijevale primjenu lijekova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. ožujak 2021 18:53