CAPAKOVA ZAMJENICA

Pavić Šimetin: ‘Testiranje je veliko opterećenje za sustav, bolje je i jednostavnije cijepiti se‘

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a kaže da je jednostavnije cijepiti se nego se stalno testirati, a time se i zdravstveni sustav rasterećuje.

Ivana Pavić Šimetin

 U Mreži Prvog/HRT

Testiranje je veliko opterećenje za zdravstveni sustav, najbolje što možemo napraviti je cijepiti se, rekla je zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin jutros u emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvog, dan uoči stupanja na snagu odluke o obveznom testiranju, odnosno covid potvrdama za ulazak u državne i javne institucije, prenosi HRT.

Ravnatelj zagrebačkog Doma zdravlja Zapad Miroslav Hanževački rekao je da kroz ovo jutarnje vrijeme bilježe nešto veći interes na mjestima gdje su se i dosad testirali zdravstveni djelatnici prije dolaska na posao te da će tijekom dana biti točno komunicirana mjesta gdje će se i drugi moći testirati u Gradu Zagrebu.

- Ljudi koji imaju potrebu za testiranjem mogu se obratiti i u svoje ordinacije i kod svog nadležnog liječnika koji može biti i u domu zdravlja i privatni, ali mogu i na ovim nekim lokacijama koje će biti komunicirane na stranici Grada Zagreba, rekao je Hanževački.

Naveo je i kako je dogovoreno da cijene testova kod njih od danas budu 70 kuna.

Cijena testova formira se po tržišnoj

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin rekla je da je u HZJZ-u sad cijena 108 kuna.

- Ona se formira ovisno o tržišnoj cijeni testova koje smo nabavili, kad god je moguće snizujemo cijenu, rekla je.

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić rekao je da članovi njegovog sindikata još ne znaju kako se mogu testirati za sutra. Naveo je da je do sada postotak procijepljenosti i preboljenja u MUP-u oko 72 posto.

- Ja ne znam kako će se to sve skupa provoditi, provesti u MUP-u. Nas ima oko 25.000, tako da... Naši policajci rade tri smjene, četvrtu su slobodni, kako će to ići, zaista ne mogu reći, rekao je Jagić.

Predsjednica Udruge ravnatelja srednjih škola Suzana Hitrec izrazila je nadu da neće biti problema te da će sustav testiranja funkcionirati.

image

Testiranje na covid-19

Vlado Kos/Cropix

- Zaposlenici će plaćati sami, donosit će račun u školu i škola će te račune redovno slati u ministarstvo za refundaciju, rekla je Hitrec.

Na pitanje što s najsiromašnijim građanima, Pavić Šimetin je istaknula da se od 27. prosinca cijepi protiv covida te da je cjepivo besplatno i široko dostupno. Komentirajući prosvjede protiv covid potvrda, rekla je da svatko ima pravo na svoje mišljenje, ali i da svatko treba dati minimalni doprinos u borbi protiv pandemije, a to je cijepljenje.

- Kontraindikaciju za cijepljenje ima jako malo ljudi, a svi oni mogu od liječnika dobiti potvrdu s kojom mogu ulaziti u ustanove na koje se odnosi nova odluka, rekla je za HRT.

Hanževački je rekao da je covid-19 sam po sebi toliko ozbiljna bolest, da je dobro da svi što to prije shvatimo te da shvatimo da je u ovom trenu cijepiti se na prvom mjestu, a na drugom mjestu kvalitetno uvesti covid potvrde.

Posljedice zbog nedolaska na posao

Suzana Hitrec rekla je da nitko neće imati sankcije ako se ne bude testirao, ali da, s obzirom na to da u tim uvjetima neće moći ući u ustanovu, mogu imati posljedice zbog nedolaska na posao.

Hanževački je rekao i kako je činjenica da je opterećenje svih u zdravstvenom sustavu, pa tako i obiteljskih liječnika, dramatično povećano u ovim uvjetima.

- A obiteljski su liječnici specifični utoliko što su nas te okolnosti zapravo jako odmaknule od smisla i načina na koji smo radili, odnosno, zapravo nam je dramatično otežan fizički kontakt s pacijentom koji je zapravo temelj funkcioniranja obiteljskog doktora, rekao je Hanževački.

Komentirajući povećani interes za cijepljenje, Pavić Šimetin je rekla da se sigurno jednostavnije cijepiti nego dva puta tjedno testirati.

- S druge strane, testiranje je veliko opterećenje za zdravstveni sustav, pa evo, ono najbolje što možemo napraviti je cijepiti se, rekla je Pavić Šimetin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 05:16