CAPAKOVA ZAMJENICA

Pavić Šimetin: ‘Znamo da jednom kada krene uzlazna putanja, ona se teško zaustavlja‘

‘Po ovome što gledamo posljednjih tjedana, imamo jedan uzlazni trend, po zadnjim brojkama je 30% u odnosu na prethodni tjedan‘
Ivana Pavić Šimetin
 Damir Krajac/cropix

O rastu broja novozaraženih, utjecaju dolaska turista i cijepljenju - u Dnevniku HTV-a govorila je zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin.

- Po ovome što gledamo posljednjih tjedana, imamo jedan uzlazni trend, po zadnjim brojkama je 30% u odnosu na prethodni tjedan, a ako gledamo zadnja 2 tjedna u odnosu na prethodna 2 tjedna, onda je to porast od 20%. Iz prethodna tri vala koja smo imali, znamo da jednom kada krene uzlazna putanja, ona se teško zaustavlja, rekla je.

Smatra da bi se moglo nastaviti pogoršavanje, ali ako se svi budemo pridržavali mjera, izbjegavali okupljanja, nosili maske, držali distancu, a pogotovo se cijepimo, možda još uvijek imamo šanse barem ublažiti ili malo usporiti.

Na pitanje koliko problem su masovna okupljanja, koncerti i partiji, Pavić Šimetin je rekla da su to obično mjesta gdje se okupljaju mladi koji većinom nisu cijepljeni. Objasnila je da su diljem Europe počela cijepljenja starijih i bolesnih, a mladi se tek sada počinju cijepiti.

- Njima je glavni način ulaska na partije ili preboljenje, no većina ih je, najvjerojatnije, ušla s negativnim testom, dodala je, a piše HRT.

Za negativne testove kaže da su "solidan orijentir, ali nemaju apsolutnu sigurnost, mogući su lažno negativni rezultati ili da je netko nekog ubacio, danas mu je test negativan, a danas bi mu bio pozitivan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 05:27