RASPRAVA U OTVORENOM

Pavić: ‘Upravo je HDZ inzistirao na EU tužitelju‘; Peović: ‘Da, možda ćete požaliti. Ali, treba biti pošten i priznati ovo‘

‘Upravo je HDZ u ovom mandatu inzistirao da imamo europskog tužitelja. Nismo trebali, ali tako smo odlučili i to je dobro‘, kazao je Pavić

Marko Pavić, Stjepan Čuraj, Siniša Hajdaš Dončić i Katarina Peović u Otvorenom

 Screenshot Htv/

Nakon šest i pol godina po mnogima najuspješniji ministar Zdravko Marić iz osobnih razloga napustio je Vladu Andreja Plenkovića.

I dok jedan ministar napušta vladu, drugi već bivši završava u pritvoru. Zbog malverzacija s europskim poticajima uhićen je bivši ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

O ovim, kao i brojnim drugim temama, raspravljalo se u večerašnjem ‘Otvorenom‘ HTV-a.

Predsjednik Odbora za regionalni razvoj i fondove EU-a i član HDZ-a Marko Pavić rekao je da svaka manipulacija i prijevara što se tiče novaca iz EU fondova ima svoje ime i prezime.

- Upravo je HDZ u ovom mandatu inzistirao da imamo europskog tužitelja. Nismo trebali, jedna smo od 22 zemlje koje su se odlučile to imati i to je dobro. Treba sve istražiti. Nema nikakve strukturalne greške ili korupcije u EU fondovima. Da ima, Europska komisija ne bi nam uručila 700 milijuna eura sredstava prije desetak dana. Kad je riječ o strukturnoj kontroli, postoje četiri razine kontrole - od ministarstva, neovisne agencije, revizor Europske komisije i Europski revizijski sud. Za 2021. godinu nisu našli nijednu grešku. Sve što ima ime i prezime treba raspitati. Nama kao državi je bitno da se sustav EU fondova koristi i da ga imamo prilike koristiti za razvoj države i na korist naših građana, rekao je.

Problem u sustavu

Predsjednik HNS-a Stjepan Čuraj rekao je kako ga je iznenadilo današnje uhićenje Tomislava Tolušića.

- Nisam očekivao, svašta se priča po kuloarima, medijima, sabornici, ali malo toga bude stvarno. Nevjerojatno mi je da netko bavio time i imao pristup informacijama kako taj sustav funkcionira dozvoli si nešto dovesti u pitanje. Očigledno je nešto upitno čim su se poduzele neke istražne radnje i mjere koje će tek sad trebati utvrditi imali osnove za podizanje optužnice, naglasio je.

Potpredsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić rekao je kako postoji očito problem u hrvatskom istraživačkom sustavu koji nedovoljno obraćaju pažnju na što bi trebali.

- Mene ovdje više zabrinjava veliki vođa Andrej Plenković i njegovi receptori da ispod njegovog radara ništa ne prolazi te da ima izvrsnu kadrovsku strukturu ministara. Pogledajte koliko je ministara što završilo u zatvoru, koliko se ministara moralo maknuti zbog različitih istraga. To je velika sramota za Hrvatsku, rekao je Hajdaš Dončić.

Saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović rekla je kako će možda HDZ zažaliti što je pozvao europskog istražitelja, ali treba biti pošten i reći da takvih situacija ima svugdje.

- U Hrvatskoj imamo sustav koji promovira i omogućava da neki dobivaju sve, a neki ništa. To je zapravo postala jedna kritična situacija u kojoj se svi ponašaju kao da su stvari normalne. Mi imamo EU fondove kao temelj našeg razvoja, a EU fondovi ne mogu naš razvoj potaknuti zbog količine novaca koja postoji u tim EU fondovima. Na natječajima pobjeđuju najjači. Naše tvrtke su u podređenoj poziciji i mi nemamo banku koja prati naš razvoj. Ministarstvo gospodarstva bi trebalo biti temelj našeg razvoja, rekla je.

Marko Pavić se javio za riječ te rekao kako mu je žao da Hajdaš Dončić na takav način govori jer po nekim izvješćima i u vrijeme SDP-a je bilo "štelanja" nekih natječaja te je rekao kako nema nikakvih strukturnih problema u EU fondovima.

- Premijer Plenković je osigurao 25 milijardi eura za razvoj Hrvatske za sljedećih 10 godina. Kad je bila SDP-ova Vlada u vrijeme Milanovića izgubila je milijardu eura jer nije reagirala, a mogla je reagirati jer države koje su ušle prije 2013. godine mogle su dobiti 10 posto. Tad nitko nije reagirao. Nesposobnost SDP-ove Vlade koja se tada vidjela i sad optuživanje nas koji smo donijeli 25 milijardi eura Hrvatskoj i osiguravamo rast, apsolutno ne stoji, naglasio je.

Emotivan odlazak

Čuraj je rekao kako nije znao da će ministar Zdravko Marić dati ostavku.

- U ponedjeljak je održan kolegij na kojem je najavio svoj odlazak i kako čujem, bilo je dosta emotivno, a kako i ne bi s obzirom na proteklih 6 i pol godina. U Ministarstvu financija radi preko 300 ljudi i tamo vlada stvarno obiteljska atmosfera. Svakog je iznenadila ta ostavka. Kad nekog slušate svaki dan i s njim radite, svi smo od krvi i mesa, i kod svakog dođe do zasićenja u nekom trenutku. Mislim da su Marićevi veliki ciljevi manje-više ispunjeni, naglasio je.

Rekao je da novog ministar Primorca na jesen čekaju novi izazovi.

- Ulazak u eurozonu je prilika i nešto što će nam donijeti stabilnost. Državna blagajna se puni što zbog nominalnog rasta, što zbog realnog rasta. Moramo odvojiti rast BDP-a u prvom kvartalu od 7 posto i nosi dodatno punjenje proračuna, prema inflaciji cijene se dižu i ubiru se veći porezi. Proračun se bolje puni, ali ima i izazova.

Marko Pavić je rekao kako je Marić odlučio okrenuti novi list u svom životu, a premijer mu je iznimno zahvalan za sve što je napravio za državu.

- Jedan je od najpopularnijih ministara i jedan je od najuspješnijih ministara financija ove države. U kriznim vremenima bilo je važno imati političku stabilnost tako da ministar Marić može osigurati financijsku stabilnost. Od slučaja Agrokor gdje se skoro urušila država, Uljanik i sanacija brodogradilišta, COVID, potres, pet koraka porezne reforme, stabilnost proračuna gdje smo tri godine imali suficita i povjerenje partnera u inozemstvu. Ministar Marić će potpisati sljedeći tjedan dokument kojim Hrvatska formalno ulazi u eurozonu što će dodatno donijeti na standard građana. Time je završio svoju dionicu. Novi ministar Primorac nije nepoznanica, on je kontinuitet cijele politike, istaknuo je Pavić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:39