HRVATSKI SABOR

Pavliček o inicijativi u Subotici: ‘Ne smijemo dozvoliti da se stvara još jedan umjetan jezik‘

Potez subotičke skupštine pripisuje nastojanjima da se razmrvi već razmrvljeni hrvatski nacionalni korpus u Vojvodini
Marijan Pavliček
 Goran Mehkek/Cropix

Zastupnik Marijan Pavliček (HS) osudio je u četvrtak odluku skupštine Subotice o pokretanju procedure da se bunjevački jezik uvede kao službeni u tom gradu, ističući da se ne smije dozvoliti stvaranje još jednog umjetnog jezika.

"Hrvatska je uputila prosvjednu notu, ne smijemo na tome stati, ne smijemo dozvoliti da se stvara još jedan umjetan jezik kojeg ne priznaju ni hrvatski, ni srpski jezikoslovci", rekao je Pavliček u saborskoj raspravi na slobodnu temu.

Potez subotičke skupštine pripisuje nastojanjima da se razmrvi već razmrvljeni hrvatski nacionalni korpus u Vojvodini.

Hrvatska, kao članica EU, mora oštrije osuditi ovakve pojave, stati u zaštitu hrvatske manjine u Vojvodini, naglasio je.

Pavliček je podsjetio da Hrvati u Vojvodini nemaju zajamčene svoje zastupnike u općinama i gradovima, nemaju donačelnike, državne tajnike kao što imaju predstavnici srpske manjine u Hrvatskoj.

Upozorio je i na smanjenje broja Hrvata u Vojvodini, pogotovo od 1990-ih godina kada ih je oko 40 tisuća moralo napustiti domove zbog velikosrpske propagande i pritisaka kojima su bili izloženi.

Hrvata u Vojvodini danas ima samo u tragovima

Subotica je početkom 20. stoljeća bila grad s najviše Hrvata, danas ih u Vojvodini ima samo u tragovima, rekao je zastupnik, zamjerajući državnoj politici da nikada pred međunarodnim institucijama nije postavila pitanje vojvođanskih Hrvata.

Obučen u svečanu rudarsku odoru Tulio Demetlika (IDS) podsjetio je da se 2. ožujka navršila 100. obljetnica Labinske republike koja je, iako je trajala samo 37 dana, ostavila neizbrisiv trag u povijesti.

Taj ustanak istarskih rudara smatra se prvim svjetskim antifašističkim ustankom, kazao je Demetlika i napomenuo da su rudari zauzeli rudnike i proglasili tzv. Labinsku republiku, organizirali crvenu stražu kao zaštitu od fašista.

Odajemo počast rudarima, herojima rada i morala koji su kopanjem crnog zlata ostavili neizbrisiv trag u povijesti Labina i Istre, naglasio je.

Svi sudionici fešte kod Keruma morali su biti otpušteni

Nezavisna zastupnica Karolina Vidović Krišto podsjetila je da je prošlo više od mjesec dana od kako je bivši splitski gradonačelnik Željko Kerum u svojoj konobi, u vrijeme lockdowna, okupio pravosudnu vrhušku, a Ministarstvo pravosuđa od tada nije poduzelo ništa.

Svi sudionici te nedopuštene fešte morali su biti otpušteni i izbačeni iz pravosudnog sustava, poručila je Krišto te podsjetila kako je od afere Janaf prošlo šest mjeseci, no nitko je više spominje, niti je itko snosio odgovornost.

Gari Capelli (HDZ) odgovorio je na dvojbe nastavljaju li se mjere pomoći poduzetnicima s obzirom da su ugostiteljski objekti počeli raditi. Mjere za očuvanje radnih mjesta produljene su i na ožujak pod istim uvjetima kao za siječanj i veljaču, trošak se procjenjuje na oko 350 milijuna kuna, kazao je.

Nastavljaju se, naglasio je, sve pomoći i potpore koje su do sada dodijeljene, a za koje je do sada utrošeno oko 9,5 milijardi kuna, s obvezama na plaću 13 milijardi.

SDP-ova Marina Bilić Opačak uzvraća mu da "živi u paralelnom svemiru" i da je iznio apsolutno neistinite podatke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:11