BIVŠI MINISTAR

Pavo Barišić izabran je za redovitoga člana Europske akademije znanosti i umjetnosti

Europska akademija znanosti i umjetnosti ima sjedište u Salzburgu i okuplja više od 2000 istaknutih znanstvenika i stručnjaka
Pavo Barišić
 Tomislav Kristo/CROPIX

Zamjenik predsjednika Kluba hrvatskih humboldtovaca i bivši ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. Pavo Barišić izabran je za redovitoga člana Europske akademije znanosti i umjetnosti (Academia Scientiarum et Artium Europea), priopćio je u subotu Klub hrvatskih humboldtovaca.

Odluku o primanju u članstvo, navodi se u priopćenju, donio je Senat Akademije temeljem zasluga u znanstvenim istraživanjima i drugim postignuća kandidata.

Europska akademija znanosti i umjetnosti ima sjedište u Salzburgu i okuplja više od 2000 istaknutih znanstvenika i stručnjaka iz cijele Europe.

Među njima nalaze se i 34 dobitnika Nobelove nagrade, a razdijeljeni su u osam razreda: humanističke znanosti, medicina, umjetnosti, prirodne znanosti, društvene znanosti, pravo i ekonomija, tehničke i znanosti o okolišu, svjetske religije, korporativna i javna uprava.

Dr. Barišić je izabran u I. razred – Humanističke znanosti.

Europska akademija osnovana je na prijedlog svjetski poznatoga kardiokirurga iz Salzburga Felixa Ungera, koji je bio njezin prvi predsjednik, tadašnjega nadbiskupa Beča kardinala Franza Königa i filozofa politike Nikolausa Lobkowitza, bivšega rektora sveučilišta u Münchenu i Eichstättu, koji je bio potpredsjednik i počasni predsjednik Akademije.

Na osnivačkoj skupštini Akademije 1990. u Salzburgu nazočni su bili akademik Ivan Supek i tadašnji rektor Sveučilišta u Zagrebu akademik Zvonimir Šeparović.

Od 2020. predsjednik je Akademije filozof znanosti prof. dr. emeritus Klaus Mainzer.

Misija Europske akademije znanosti i umjetnosti je poticanje interdisciplinarne suradnje između uglednih znanstvenika iz svih područja, vodećih umjetnika i stručnjaka u upravljanju.

Njihova je zadaća proučavanje društvenih izazova i pomaganje u rješavanju složenih pitanja važnih za europsku budućnost i prosperitet. Akademija sebe određuje kao živi izraz duhovnoga jedinstva Europe.

Akademija se, promičući disciplinarnu i interdisciplinarnu suradnju na europskoj razini, brine za očuvanje europskih vrjednota, njihova odgovarajućega položaja, zračenja i oplođivanja u svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. ožujak 2023 18:01