BIZARNI ZAHTJEV

PBZ kao policija - dođeš kupiti euro, oni te traže osobnu: ‘Zašto bi ikome trebao biti poznat moj identitet?‘

Zakonom o uvođenju eura nije izrijekom propisano da se potrošači pri kupnji početnih paketa moraju identificirati

Paket eurokovanica

 Vanesa Pandzic/Cropix

Jedno je kad te osobnu iskaznicu traži policajac, no koji objektivni razlozi mogu postojati da taj dokument moraš predati na uvid bankarskom djelatniku pri kupnji paketića eura?

S takvim nam se pitanjem obratio čitatelj koji je prošli tjedan ostao iznenađen kad su ga u jednoj zagrebačkoj poslovnici PBZ-a, u koju je došao kupiti paketić od 13,28 eura, tražili osobnu iskaznicu.

"Ne razumijem iz kojeg sam se razloga dužan identificirati, pa to je kao da me u trgovini traže osobnu jer sam došao kupiti pet kilograma krumpira. Zašto bi ikome trebao biti poznat moj identitet, posebno s obzirom na to da je prelazak na euro obveza i da svi moramo zamijeniti kune?", čudi se naš čitatelj te upozorava na još jednu nelogičnost.

Naime, pojedine banke, kaže, jedine su koje traže osobnu iskaznicu kao preduvjet za kupnju eura, dok je na šalterima Fine ili Hrvatske pošte to moguće normalno napraviti bez ikakvog identifikacijskog dokumenta.

Jutarnji list poslao je upit PBZ-u i ostalim bankama u kojem smo ih zamolili da nam objasne traže li prilikom kupnje eura potrošače da im na uvid daju identifikacijske dokumente i zašto, no oni su poslali zajednički odgovor putem Hrvatske udruge banaka iz kojeg zapravo nije moguće iščitati razloge zašto to čine.

"Pojedine banke, u skladu s vlastitom poslovnom politikom, prilikom prodaje početnih paketića eurokovanica zahtijevaju od potrošača na uvid identifikacijsku ispravu. Podaci se prikupljaju i obrađuju u skladu s pozitivnim propisima koji se odnose na zaštitu osobnih podataka. Banka je potrošaču dužna izdati potvrdu o kupljenom jednokratnom paketiću s informacijama o apoenskoj strukturi početnog paketića, kao i činjenici da se kovanice mogu koristiti za plaćanja u zemlji i inozemstvu tek od 1. siječnja 2023. kada euro postaje zakonsko sredstvo plaćanja u Hrvatskoj i ostatku europodručja", poručili su iz HUB-a u vrlo načelnom odgovoru.

Koja još banka, osim PBZ-a, zahtijeva osobnu iskaznicu, nismo doznali, no jedino smo u Erste banci doznali da je kod njih moguće kupiti eure bez osobne iskaznice.

Kako su za Jutarnji pojasnili iz HNB-a, Zakonom o uvođenju eura nije izrijekom propisano da se potrošači pri kupnji početnih paketa moraju identificirati, ali nije izričito propisana njihova identifikacija putem osobne iskaznice te svaka banka, dodaju, ima pravo na vlastitu poslovnu politiku.

A potrošač ima pravo izabrati onu u kojoj će se osjećati najugodnije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 03:36