NEDJELJOM U DVA

Pećanin: Način života vehabija opasniji je od njihovih izjava

 HRT

- Amerika i Zapad očistili su BiH od iranskog utjecaja, ali su ostali potpuno gluhi na saudijski model islama i vehabije – upozorio je danas u 'Nedjeljom u dva' urednik sarajevskog časopisa 'Dani' Senad Pećanin.

U emisiji, čija je glavna tema bila porast islamskog fundamendalizma u BiH, po prvi je put u cijelosti prikazan jedanaestminutni intervju s Enesom Mujkanovićem, poznatim pod imenom Abu Omar Al Khadab, vođom vehabijskog pokreta u selu Gornja Maoča kraj Brčkog koje se u svjetskim medijima spominjalo kao sjedište kampa za obučavanje pripadnika Al-Qa'ide.

Khadab je u razgovoru objasnio da su muslimani poniženi „jer ne slijede Alahovu vjeru i ne bore se“.

- Uvjeren sam da će Alahova vojska ući u Rim. Njihova mržnja prema nama je tolika, ali ono što je u njihovim prsima još je gore. Htio bih svima poručiti da se vrate Alahu i pozivam sve ljude da prihvate Islam. Između nas i nevjernika je sablja do sudnjega dana – upozorio je vehabijski vođa.

Pećanin je komentirao kako je od izjava u snimci još znatno opasniji način života koji se u takvim zajednicama prakticira. - Tamo se školska nastava izvodi po posebnom programu koji nije bosanskohercegovački. Ukinuli su glazbeni i likovni, a djevojčice školu pohađaju odvojeno od dječaka – objasnio je.

Problem vidi u infiltraciji saudijskog modela islama kojim se nastoji promijeniti karakterističan bosanskohercegovački pristup toj vjeri.

Naglasio je kako ne voli izraz islamski fundamendalizam jer je preširok, no priznao je da je apsolutno prisutan i apsolutno štetan.

- Rekao bih da je vjerska radikalizacija apsolutno prisutna, štetna i kontraproduktivna. Premijera takvog militantnog reagiranja bila je prije dvije godine na Queer festivalu, gdje smo vidjeli izuzetno agresivnu i militantnu akciju uz podršku islamskog vrha i Dnevnog avaza koji su sustavno širili homofobičnu i ksenofobičnu klimu – rekao je urednik Dana.

Upozorio je da bi raspad BiH, za koji se, prema njegovom mišljenju zalaže Milorad Dodik, ali i Beograd, mogao dovesti do stvaranja vjerski radikalizirane zemlje na granici s Europskom Unijom. S druge strane uvjeren je da je Stjepan Mesić vodio dobru politiku prema toj zemlji.

Pećanin je ekskluzivno za HRT priznao da su islamisti prijetili smrću njemu i njegovoj obitelji prije 11. rujna 2001., o čemu je upozoren iz jednog veleposlanstva. Atentatori su navodno već bili pripremili putovnice za bijeg.

Pećanin je u Zagreb došao na promociju filma 'Na putu' Jasmile Žbanić koji, između ostalog, govori o vjerskom radikalizmu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 00:51