BOSNA I HERCEGOVINA

Vehabije - radikalni islamisti koji se ne rukuju sa ženama

Sljedbenici vehabizma u BiH su se pojavili u ratu, a danas vehabizam vlada u Saudijskoj Arabiji

ZAGREB - Vehabije bi trebali biti sljedbenici vahabizma, konzervativnog sunitizma koji se temelji na učenju Mohameda ibn Abd-al-Wahabba iz 18. stoljeća. On se zalagao za čišćenje islama od svega što je smatrao inovacijama te vraćanje izvornom učenju o jedinstvu Boga. Danas je vahabizam prevladavajuće vjersko učenje u Saudijskoj Arabiji, a stekao je značajan utjecaj u muslimanskom svijetu kroz saudijsko financiranje džamija i škola.

Pobio hrvatsku obitelj

U BiH su se sljedbenici vahabizma pojavili tijekom rata kada su u zemlji stigli muslimani iz mnogih zemalja željni borbe za obranu. Njihova se baza, kako je pisao Jutarnji u veljači ove godine , preselila u selo Gornja Maoča, između Brčkog i Tuzle nakon što ih je NATO još 2000. godine istjerao iz Bočinje.

VIDEO, FOTO Bomba u Bugojnu: Gledao sam zidove kako se ruše

No, muslimani u Maoči ne žele da ih se zove vehabijama, već tvrde da su oni salafiti, što bi značilo sljedbenici izvornog islama, kakav se prakticirao u vrijeme proroka Muhameda. Njihovo je učenje prihvatio i Muamer Topalović koji je na Božić prije nekoliko godine iz kalašnjikova pobio hrvatsku obitelj na Jablanskom jezeru.

Vehabije su u prvi plan u BiH došli proteklih godina kada su im se počela oduzimati državljanstva stečena tijekom ili poslije rata. I mnogobrojni muslimani u BiH ispod oka gledaju na vehabije, a vlast ima posebnih problema jer oni ne prihvaćaju obrazovni sustav niti mnoge druge aspekte svakodnevnog života, a u nekoliko su navrata dali do znanja da su skloni i nametanju svoje vjere cijelom muslimanskoj zajednici u BiH.

U filmu “Na putu” ih je prikazala poznata BiH redateljica Jasmina Žbanić koja je za Jutarnji rekla kako je bila ljuta kada se srela sa nekima od njih koji su joj odbili pružiti ruku jer se “sa ženom ne rukuju”.

Plodno tlo u BiH

Poznati sociolog dr. Esad Čimić je pak u razgovoru za Jutarnji istaknuo kako je vehabizam djelovao na stanoviti fatalizam koji Bošnjaci imaju u svom mentalitetu dajući injekciju odlučnosti i to je naišlo na plodno tlo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 03:02