GLAS IZ NARODNE KOALICIJE

PEĐA GRBIN 'Oluju trebamo slaviti, a šačica crnokošuljaša sramoti zemlju i unosi nemir'

Petrov je rekao da ustaške pozdrave nije čuo, ali ih je osudio. Za Pupovca je to bila manifestacija prijetnji, neprijateljstva i mržnje
 Dragan Matić / CROPIX

Stranke Narodne koalicije, SDP, HNS i HSS osudile su jučerašnja događanja u Kninu, koja su zasjenila proslavu 21. obljetnice Oluje i Dana pobjede i domovinske zahvalnosti.

Govor predstavnika branitelja Ivice Glavote, u kojem je je rekao kako se “ispričava što branitelji nisu u Oluji odradili posao do kraja, pa sada moraju trpjeti sranja”, predsjedničine kritike na račun šefa SDP-a Zorana Milanovića te marširanje dijela HOS-ove postrojbe uz povike “Za dom spremni”, naišle su na oštre kritike oporbe, dok je s druge strane čelnik Mosta Božo Petrov rekao da ustaške pozdrave nije čuo, ali ih je osudio, a da su svi govori “onakvi kakvi trebaju biti”.

Peđa Grbin, član predsjedništva SDP-a, u ime stranke je najoštrije osudio izgrede.

- Dan pobjede i domovinske zahvalnosti državni je blagdan kada bi čitava Hrvatska trebala slaviti svoje oslobođenje i biti zahvalna onima koji su se za tu slobodu žrtvovali. Sramota je da na taj dan jedna šačica crnokošuljaša koristi svaku prigodu da ističe neprimjerena obilježja, da sramoti državu i nanosi nemir i bol njenim građanima. Isto tako je neprimjereno da je dio političara iskoristio ovaj dan i govornicu za napad na svoje političke suparnike. Na takve napade mi nećemo odgovarati jer držimo da je ono što je rečeno, najviše govorilo o onome tko je na ovakav način iskoristio trenutak - rekao je Grbin.

Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a, za Jutarnji kaže kako sanja državu u kojoj se ovakav dan neće politizirati.

- Sram može biti svakoga tko to radi. A što se tiče te skupine koja je vikala ‘Za dom spremni’, moj stav je jasan. Svatko tko krši zakone, mora biti strpan u zatvor. I neka pitaju Hasanbegovića za stav, jer on to podupire i govori da je to u redu. To su njegovi obožavatelji - kaže Vrdoljak.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak ima sličan stav, pa kaže kako sigurno nije riječ o biračkom tijelu Narodne koalicije i HSS-a.

- Ti nastupi su pokazali koliko se HDZ zapravo promijenio - rekao je Beljak.

Šef SDP-a Zoran Milanović, prije svih ovih događaja, s Mirogoja je poručio kako je riječ o stranačkoj zabavi i da zbog toga nije išao jučer u Knin na proslavu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja.

Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a, izjavio je kako bi svaki komentar bio suvišan.

- To što smo čuli i vidjeli govori samo za sebe. Manifestacija neprijateljstva, mržnje, prijetnji i ustaštva. Slijepi vide, gluhi čuju, nijemi govore, a oni koji vide ne vide, oni koji čuju ne čuju, a oni koji govore šute. To je Hrvatska bila danas s velikim izgledima da to postane i sutra - rekao je Pupovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 07:59