SKUPIO 1400 POTPISA

Peđa Grbin predao kandidaturu za šefa SDP-a, komentirao i Bernardićevu zabavu u Gardalandu

SDP je na parlamentarnim izborima doživio velik poraz, ali moramo izvući pouke i shvatiti što smo pogrešno radili, poručio je
Peđa Grbin predao je kandidaturu na Iblerovom trgu
 Damjan Tadić/Cropix

Kandidat za predsjednika SDP-a Peđa Grbin potvrdio je u petak da je predao kandidaturu za tu dužnost uz gotovo 1400 potpisa potpore SDP-ovih članova s pravom glasa i najavio da slijedi kampanja za unutarstranačke izbore i izgradnja novog i boljeg SDP-a.

SDP je na parlamentarnim izborima doživio velik poraz, ali iz njega moramo izvući pouke i shvatiti što smo pogrešno radili da to ispravimo, poručio je Grbin u izjavi novinarima ispred sjedišta stranke.

Poraz moramo iskoristiti kao odskočnu dasku za stvaranje bolje stranke, koja će pomoći u kreiranju bolje Hrvatske, ustvrdio je.

Upitan o drugim kandidatima, Grbin je rekao da je Mirela Ahmetović odlična načelnica Omišlja, a Željko Kolar odličan krapinsko-zagorski župan te ih vidi kao ozbiljne političare i SDP-ovce koji će nakon unutarstranačkih izbora biti dio njegova tima s kojima će graditi novi i bolji SDP. No, više kandidata ne znači da će biti drugog kruga, smatra Grbin.

Potvrdio je da postoji problem sa stranačkim članarinama i članstvom. Članarine su dio problema jer od 33.000 članova samo njih 6000 redovito ili relativno redovito plaća članarinu, kazao je Grbin ocijenivši kako je to rezultat razočaranja djelovanjem SDP-a, ali i toga što tri godine članstvu nije dostavljeno izvješće o uplatama i dugu stranke.

Izborni proces nema legitimitet bez većine članstva

Apelirao sam na Predsjedništvu, što je i urodilo plodom, pa se broj redovitih uplatitelja članarine povećao na oko 12.000 i nadam se da će ih biti više, rekao je Grbin.

Ocijenio je kako izborni proces nema legitimitet ako u njemu ne mogu sudjelovati svi ili barem pretežiti dio članstva SDP-a, jer nema smisla da odluku donosi šestina članstva.

Govoreći o malverzacijama u stranci, napomenuo je kako je više od 50 posto članova plaćalo članarinu od jedne kune jer su navodno bili nezaposleni, a poslije se ispostavilo da su bili zaposleni.

"To ćemo morati ispraviti, potrebna je revizija evidencije članstva da spriječimo malverzacije, jer odakle nam inače pravo da ukazujemo na malverzacije u društvu. Prvo ćemo počistiti svoj prag, a onda i Hrvatsku", istaknuo je Grbin.

Upitan o bivšem šefu SDP-a Davoru Bernardiću, koji se nakon teškog izbornog poraza zabavlja u Gardalandu, i kakva je to poruka članstvu, Grbin je odgovorio kako tome što je rečeno nema što dodati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 00:25