KONAČNA ODLUKA

Peđa Grbin prelomio: ‘Više neću biti šef SDP-a‘

‘Stranku ću voditi dok se ne izabere novi predsjednik ili predsjednica stranke‘, poručio je Grbin
 Josip Bandic/Cropix

Nakon što je na jučer održanim europskim izborima SDP osvojio četiri mandata, Peđa Grbin za danas u podne zakazao je press konferenciju.

Grbin je prije mjesec dana najavio da će 10. lipnja, dan poslije europarlamentarnih izbora, oglasiti o tome hoće li se opet kandidirati za šefa najjače opozicijske stranke. U ponedjeljak je na press konferenciji potvrdio da - neće.

- Ja ne bježim od onoga što sam rekao, ja se neću kandidirati za predsjednika SDP-a budući da nismo osvojili vlast na parlamentarnim izborima. Stranku ću voditi dok se ne izabere novi predsjednik ili predsjednica stranke, poručio je.

Na pitanje što bi radio drugačije da sada postane predsjednik, rekao je kako bi vjerojatno više vremena provodio na terenu i razgovarao s ljudima.

- Dužnost političara je biti s ljudima, slušati ih i prenositi to. Svom nasljedniku ću sigurno reći da ima odličan tim u Saboru, a da predsjednik uz svoje obveze u Saboru mora puno više biti s hrvatskim ljudima, rekao je Grbin, a piše N1.

Tko god bude vodio SDP, morat će davati rješenja za probleme hrvatskog čovjeka, poručio je.

- Ono u čemu smo bili najglasniji su problemi umirovljenika. I da 99 posto misli da bi nekoga zbog njegove boje kože trebalo potjerati iz Hrvatske, ja to neću zastupati. Postoje granice koje neću prijeći. Nije nužno da se svi s tobom slažu, a da je ono što radiš ispravno, kaže Grbin govoreći o migracijama i stranim radnicima.

- Ako je kriterij uspješnosti formirati Vladu, onda u tome nisam uspio, kaže Grbin i dodaje da, ako je kriterij ostaviti stranku u boljem stanju, onda je to bilo uspješno.

- Ja bih si dao četvorku, peticu sigurno ne, rekao je i dodao da bi podržao Zorana Milanovića.

Ranije je na pressici Grbin govorio o rezultatu SDP-a na izborima za Europski parlament.

- SDP je jak i ovaj rezultat nas obvezuje bez obzira na malu izlaznost. Mi to povjerenje građana nećemo iznevjeriti, rekao je Grbin i dodao da je SDP ostvario jedan od najboljih rezultata u europskoj grupaciji socijalista.

- SDP Hrvatska je unutar naše grupe po postotku na petom mjestu, a po broju mandata dijelimo šesto mjesto. To je jako važno kad imamo u vidu da se Hrvatska definitivno ne nalazi na šestom mjestu po broju stanovnika u EU-u. Malo nas je D’Hondt zeznuo, ali to je naprosto tako, izborni sustav imamo kakav imamo. Mi se nećemo uznositi kao neki, ali ponovit ću još jednom, svima nama koji djelujemo u hrvatskom političkom prostoru ova izlaznost mora biti zvono za uzbunu, rekao je i kritizirao medije jer su "previše isticali" plaću koju će dobivati zastupnici u Europskom parlamentu.

Osvrnuo se i na sinoćnju vožnju Ferrarijem Stephena Nikole Bartulice iz Domovinskog pokreta. Nije birao riječi pa je rekao da dugo nije vidio takvu šamarčinu hrvatskim građanima, a ovaj potez Bartulice nazvao je besramnim.

- Kako bi izgledalo da ovaj i ovakav HDZ ima potpuno kontrolu nad vojskom i tajnim službama. Ono prisluškivanje koje je Hrvatska doživjela 90-ih... To bi bila nova hrvatska realnost. Nećemo dopustiti da ovo postane novo, novo normalno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. lipanj 2024 08:38