PITAMO VAS

Peđa Grbin već je tri godine na čelu SDP-a: Što mislite, hoće li preživjeti izbore? Glasajte u anketi

Nakon teškog poraza SDP-a na parlamentarnim izborima 2020. godine za novog predsjednika stranke izabran je Peđa Grbin

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin

 Tomislav Kristo/Cropix

Nakon što je Davor Bernardić dao ostavku na mjesto predsjednika SDP-a jer je njime predvođena Restart koalicija na parlamentarnim izborima 2020. pretrpjela težak poraz od vladajućeg HDZ-a, Peđa Grbin je prije točno tri godine postao šef SDP-a.

Grbinov uspon na čelo posrnule partije bio je očekivan pošto je upravo njime predvođen klan Bernardiću godinama radio o glavi.

"Već večeras prestaje biti bitno tko je za koga glasao. Od večeras mi smo jedan SDP kojeg zanima samo solidarnost, pravda, jednakost i sloboda, SDP koji rade za sve i u kojem rade svi, stranka koja je otvorena prema novim ljudima i prema ljudima koji su otišli. SDP koji pobjeđuje - to je stranka kojoj želim biti na čelu", rekao je Grbin 3. listopada 2020. nakon što su objavljeni rezultati upravo završenih unutarstranačkih izbora.

Pitamo vas što mislite o njegovom dosadašnjem mandatu i hoće li preživjeti parlamentarne izbore kako bi 3. listopada 2024. mogao proslaviti i četvrtu godišnjicu na čelu SDP-a, a ispod donosimo pregled Grbinova trogodišnjeg upravljanja (još uvijek) najjačom oporbenom strankom u zemlji.

Dolazak na čelo partije

Na čelo stranke Grbin je došao bez puno muke, rutinskom i uvjerljivom pobjedom nad krapinsko-zagorskim županom Željkom Kolarom u drugom krugu unutarstranačkih izbora koji su u SDP-u organizirani nakon što je Bernardićem predvođen SDP i njegova Restart koalicija sastavljena od raznoraznih stranaka i strančica (HSS, HSU, Reformisti, Glas, PGS, Snaga...) doživjela izborni krah. Plenkovićev HDZ osvojio je 66 mandata, a cijela Bernardićeva koalicija samo 41. Da stvar bude još gora, SDP je svojim partnerima morao dati devet mandata pa su na koncu u Saboru imali tek 32 zastupnika.

Raskol u stranci

Na unutarstranačkim izborima su, osim Grbina, pobijedili i ostali pripadnici "urotničke" skupine koja je godina marljivo radila na rušenju Davora Bernardića sa čela SDP-a. Poražena struja postavila se, očekivano, vrlo slično kao i Grbinova prema tadašnjem šefu stranke četiri godine ranije. Nastavak rata tih dviju struja rezultirao je isključenjem "četvorke" (Nikša Vukas, Zvane Brumnić, Rajko Ostojić i Marina Opačak Bilić), a potom još sedam zastupnica i zastupnika - među kojima se našao i bivši čelnik Bernardić - koji su se solidarizirali s isključenima. Konačan raskol dogodio se u listopadu 2021. kada su Grbinovi protivnici osnovali novi Klub zastupnika - Socijaldemokrate. Ironično, novi je Klub zastupnika sa svojih 18 članova posao veći od SDP-ova u kojem je uz Grbina ostalo samo 13 kolegica i kolega.

Afera "odvojeni život"

Lani u veljači Grbin se našao na stupu srama nakon što je objavljeno kako je mrtav-hladan godinama ubirao saborsku naknadu za odvojen život iako šef SDP-a od nikoga nije bio odvojen pošto je sa suprugom živio u Zagrebu, a ne u svojoj rodnoj Puli. Nakon što je tjednima bio izložen ruganju zbog tog saborskog kokošarenja ponosno je izjavio kako je 50 tisuća kuna "uplatio udruzi koja se bavi humanitarnim radom i pomaganjem ljudima". Too little, too late - rekli bi Englezi. Politička i reputacijska šteta već je bila nastala.

Zagrebačke muke

U čišćenju stranke od nepoželjnih elemenata Grbin i njegovi iz rukovodstva odlučili su kako je najbolje raspustili kompletnu zagrebačku organizaciju SDP-a na čelu s nekadašnjim Milanovićevim ministrom Gordanom Marasom. Na njegovo je mjesto doveden profesor s Pravnog fakulteta Viktor Gotovac. Grbinov kadrovski potez pokazao se teškim promašajem kojeg je šef SDP-a "priznao" tako što je svog čovjeka za Zagreb najurio iz stranke! Gotovac je izbačen zbog stava da SDP u Zagrebu treba raskinuti s Možemo! i konstantnog kritiziranja gradonačelnika Tomislava Tomaševića, čime je direktno oponirao Grbinu i njegovoj politici koja je za cilj imala sklapanje strateškog savezništva s Možemo! na nacionalnoj razini.

Košarica od "možemosa"

Iako je Grbin činio sve kako bi se umilio gradonačelniku Tomaševiću, na koncu je vodstvo stranke Možemo! odlučilo kako će na parlamentarne izbore izaći sami, a ne u savezu sa SDP-om. Takav rasplet (re)pozicioniranja stranaka na ljevici dodatno je narušio Grbinov ugled u stranci, ali i u javnosti.

Slab rejting

Grbin je stranku preuzeo kada se rejting SDP-a kretao na nekih dvadeset posto. I premda su nakon Bernardićeva silaska sa scene mnogi članovi stranke bili uvjereni u uzlet stranačkog rejtinga, on je brzo pao na 15 posto. Iako nas do idućih izbora dijeli manje od godine, SDP-ov rejting i dalje se vrti na tih zapravo niskih petnaestak posto. Prilično slab osobni rejting šefa SDP-a dodatni je problem za Grbina, ali i za cijelu stranku.

Šumovi u komunikaciji i angažman pisca

Kako bi popravio rejting i vratio povjerenje birača Grbin je lani angažirao Alexa Brauna, američkog stručnjaka za strategiju i komunikaciju u izbornim kampanjama, koji je u SDP-u stekao odličnu reputaciju tijekom svog rada u kampanji 2015. godine. Rezultata i dalje nema, a nedavno je propala i velika SDP-ova kampanja kojom su promovirali svoj model za značajno povećanje mirovina. Za slom kampanje bila je dovoljna (samo) jedna nepromišljena poruka: "Bolje je štrik oko vrata nego se mučiti". A za to da "štrik" ne završi i oko Grbinova vrata odnedavno se brine stručnjak za digitalne strategije, ali i autor zbirke priča "Muška svinja i dvadeset očajno ljubavnih" Ivan Jozić, kojeg je Grbin odabrao za glavnog koordinatora kampanje i čovjeka koji treba pripremiti komunikacijsku strategiju SDP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 07:16