NOVA MJERA

Pedeset tisuća kuna potpore poljoprivrednicima čija su zemljišta označena kao kulturno dobro

Program je vrijedan pet milijuna kuna osiguranih u državnom proračunu, a provodit će se tijekom ove godine

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković

 Ranko Suvar/Cropix

Nacrt Programa potpora primarnim poljoprivrednim proizvođačima koji koriste poljoprivredno zemljište zaštićeno kao kulturno dobro upućen je u petak elektronsko savjetovanje s javnošću, izvijestili su u subotu iz Ministarstva poljoprivrede.

Riječ je o dodjeli potpora kao kompenzaciji za smanjenu dohodovnost zbog obveze poštivanja propisa o zaštiti kulture.

Program je vrijedan pet milijuna kuna osiguranih u državnom proračunu, a provodit će se tijekom ove godine.

Najveći iznos potpore po korisniku iznosi 50 tisuća kuna.

Poljoprivrednicima koji su vlasnici poljoprivrednih površina koje su kulturno dobro korištenje takvih poljoprivrednih površina je često otežano, komplicirano, zahtjeva dodatna ulaganja, dodatne troškove, posebne načine obrade zemljišta i uključuje niz drugih otegotnih okolnosti, istaknuli su iz Ministarstva poljoprivrede.

image

Marija Vučković

Nikola Vilic/Cropix

Nerijetko se, kako su dodali, takve poljoprivredne površine nalaze na područjima koja imaju i određena dodatna prirodna ograničenja.

Stoga je Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s Ministarstvom kulture i medija, u čijem je djelokrugu zaštita kulturnih dobara, razmotrilo nekoliko najčešćih situacija/problema s kojima se prilikom korištenja takvih površina susreću poljoprivrednici, ukazalo na primjere takvih situacija te osiguralo potporu.

Novac iz programa je izravna pomoć poljoprivrednim proizvođačima za pripremu i obnovu poljoprivrednog zemljišta koje je Rješenjem utvrđeno kao kulturno dobro, izradu planske i/ili tehničke dokumentacije određene Rješenjem o utvrđenom svojstvu kulturnog dobra kao i za provođenje poljoprivredne prakse adekvatne za zaštitu kulturnog dobra i nabavu mehanizacije za provedbu takve poljoprivredne prakse, pri čemu najveći iznos potpore po korisniku iznosi 50 tisuća kuna, stoji u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. prosinac 2023 04:49