OD IZVORA DO MORA

Pedesetak volontera u Virovitici skupljalo je ambalažni otpad s divljih odlagališta na periferiji grada

Virovitica je jedna od 28 hrvatskih gradova koji ove godine sudjeluju u projektu Od Izvora do mora

Oko 50 volontera iz Savjeta mladih Grada Virovitice, planinarskog društva Papuk, članovi braniteljskih udruga i mjesnih odbora, djelatnici Razvojne agencije VTA i komunalnog poduzeća Flora Vtc te mnogi ekološki osviješteni građani sudjelovali su u subotu, na sam Dan planeta Zemlje, u velikoj ekološkoj akciji Od izvora do mora u organizaciji Coca-Cole, Konzuma, Jutarnjeg lista i Udruge gradova.

Sudionici su se okupili u subotu u 08:00 sati u dvorištu Palače Pejačević, koja je i sjedište gradske uprave, te dogovorili posljednje sitne detalje akcije čišćenja. Nakon što su se opremili rekvizitima koje su za njih osigurali organizatori - kapama, majicama, rukavicama i vrećicama - zajednički su krenuli u prikupljanja otpada na dvije lokacije na periferiji grada. Prvo su očistili prostor stare ceste prema prigradskom naselju Podgorju, a zatim i dio iza željezničke pruge na kraju Bečke ulice, kod takozvane bivše "Šintarnice", prema Lovačkom domu.

Akciju je podržao i virovitički gradonačelnik Ivica Kirin, koji je skrenuo pozornost na važnost očuvanja okoliša.

- Na području grada Virovitice i prigradskih naselja danas nemamo mnogo divljih odlagališta, možda desetak, a vjerojatno i manje. No, situacija u pogledu gospodarenja otpadom nije uvijek bila takva. Prije kojih 20-ak godina brojali smo čak dvjestotinjak divljih odlagališta. Kod naših građana raste svijest o pravilnom odlaganju otpada jer ga danas na lokacijama koje smo očistili proteklih godina gotovo uopće nema. Vjerujem da će se taj trend nastaviti pa uskoro neće biti potrebe za ovakvim akcijama - kazao je Kirin.

Virovitica je jedna od 28 hrvatskih gradova koji ove godine sudjeluju u projektu Od Izvora do mora koji promiče brigu za okoliš i nastoji podići svijest o važnosti primjerenog odlaganja ambalažnog otpada, ali i zaštitu i čišćenje područja uz rijeke, jezera i obale mora. Novost ovogodišnjeg izdanja projekta je nagradni fond od 42.000 eura namijenjen kupnji sadnica drveća za urbano pošumljavanje koji će podijeliti tri najuspješnija grada, po jedan iz svake kategorije – veliki, s više od 35.000 stanovnika, srednji, s 10.000-35.000 stanovnika, te mali – do 10.000 stanovnika.

- Nagradni fond i mogućnost povećanja površina pod krošnjama u urbanim sredinama zasigurno je bio poticaj da se uključi što veći broj sudionika i daju svoj doprinos u ovoj ekološkoj akciji - dodao je Kirin, uvjeren kako je stanovnicima grada kojem je na čelu draga svaka akcija i mogućnost da svoju sredinu čine još ljepšom.

Ako pobijedi u svojoj (srednjoj) kategoriji, Virovitica planira posaditi 30-ak stabala u ulici Tomaša Masaryka gdje se nalaze Učenički dom t Osnovna škola Vladimir Nazor koju pohađa 600 učenika. Na tom se području trenutačno obavljaju radovi na rekonstrukciji, a nova stabla osvježila bi ulicu kojom svakodnevno prolaze broji građani te stvorila hlad u vrućim ljetnim mjesecima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 20:27