POST-COVID SINDROM

Pedijatrica o smrti dječaka: ‘Reakcija se javlja između 10. i 14. dana, radi se o vrlo neugodnom stanju‘

Pedijatrica objašnjava da je multisistemski inflamatorni sindrom teško prepoznati jer su djeca negativna na testu na koronavirus
 Zeljko Hajdinjak/Cropix

U zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u noći sa subote na nedjelju preminuo je 10-godišnji dječak koji je bio pozitivan na koronavirus, i to je najmlađa žrtva COVID infekcije u Hrvatskoj.

Dječak, prema zasad poznatim informacijama, nije imao nikakve druge bolesti, ali je vjerojatno preminuo od rijetke, ali teške komplikacije Covida-19, piše Slobodna Dalmacija. Kako je u nedjelju novinarima potvrdio ministar zdravstva Vili Beroš, dijete je najvjerojatnije preminulo od multisistemskog inflamatornog sindroma MIS-C, odnosno multisistemske upalne reakcije koja je, prema literaturi, moguća u dječjoj dobi od 2 do 15 godina. Zovu ga još i post-covid sindromom jer se može javiti i nekoliko tjedana nakon zaraze i u tijeku oporavka.

- Nažalost, to je jedna od najtužnijih vijesti od početka globalne pandemije. Izražavam sućut obitelji. Od Klinike za dječje bolesti te Klinike za infektologiju zatražio sam očitovanje, dobio sam najveći dio dokumentacije, ali zbog Zakona o zaštiti prava pacijenata ne mogu zasad sve iznositi - istaknuo je ministar Beroš.

- Dječak je bio pozitivan na novi koronavirus i najvjerojatnije je preminuo od multisistemske upalne reakcije. To je zbivanje trigerirano samom infekcijom. Dolazi do prekomjernog upalnog odgovora u organizmu koji zahvaća krvne žile i na taj način može zahvatiti i više organa, srce, pluća, bubrege, i nažalost nerijetko završava najtežim ishodom - kaže Beroš, dodajući kako se do završetka svih daljnjih koraka i analiza ne može apsolutno tvrditi da je to točan uzrok, međutim, da se prema dosadašnjim izvještajima najvjerojatnije to dogodilo.

Nije bilo propusta

Kaže kako nije bilo propusta pedijatara i drugih mjerodavnih, te da je prilikom inicijalnog prijama dijete bilo negativno te je dominirala druga, konkretno, probavna simptomatologija, zbog čega je i operiran „ali je slijed zbivanja doveo do ovakvog ishoda“.

- Prema dokumentaciji koja mi je dostavljena, zasad ne mogu reći da je bilo kakvih propusta u liječenju, odnosno brzini liječenja, jer je dijete zaprimljeno i adekvatno obrađeno. Prvi test je bio negativan, možda čak i dva, nakon toga je i operirano, sve u nastojanju da se riješi problematika, ali eto, nažalost, sudbina nije htjela da to ide u dobrom smjeru - odgovorio je ministar Beroš na novinarski upit, te ponovio kako je ovo iznimno i na svjetskoj razini te da i dalje nema povećane incidencije na koronavirus u djece i da u nas nema prijetećih sličnih slučajeva.

Ravnatelj Klinike za dječje bolesti u Zagrebu Goran Roić, medijima je u nedjelju potvrdio kako je dječak u tu bolnicu primljen u četvrtak 21. siječnja, nakon što je nekoliko dana ranije imao povišenu temperaturu, glavobolje i bolove u trbuhu. Zbog sumnje na akutno zbivanje u trbuhu uz ostalo je napravljena laboratorijska i dijagnostička obrada koja je ukazala na poremećaje rada jetre, bubrega, poremećaj koagulacije i znakove sepse. Prebačen je u jedinicu intenzivnog liječenja i hitno operiran. Međutim, prije anestezije došlo je do zastoja rada srca pa je reanimiran. Nakon što je stanje stabilizirano dovršen je operativni zahvat, ali je s obzirom na ukupno stanje bila potrebna kardiovaskularna potpora, a stavljen je i na respirator.

Liječnici su posumnjali na multiorganski inflamatorni sindrom, a u međuvremenu je novi nalaz potvrdio kako je dijete pozitivno na koronavirus te je dogovoreno da se dječak prebaci u Kliniku za infektivne bolesti, gdje je nažalost preminuo.

Imunološki odgovor

Od sindroma MIS-C u splitskom KBC-u u posljednja dva mjeseca liječilo se šest ili sedam mališana. Na svu sreću svi oni su izliječeni i nitko od njih nije razvio težu kliničku sliku niti bio životno ugrožen.

O čemu ovisi kakvu će kliničku sliku razviti neko od djece, Slobodna Dalmacija je porazagovarala s dr. Snježanom Kapor Jeričević, splitskom pedijatricom.

- Klinička slika ovisi o imunološkom odgovoru organizma na infekciju, odnosno koliko je čije tijelo otporno i koliko se može othrvati bolesti. Radi se o autoimunoj reakciji samog organizma, najčešće nakon infekcije Covidom i to negdje između 10. i 14. dana od obolijevanja Covidom - kaže dr. Kapor Jeričević.

- Bolest se može manifestirati osipom, konjunktivitisom, vrućicom, čije je trajanje od tri dana pa naviše, povišenim laboratorijskim parametrima (sedimentacija, CRP...), osipom usta šaka i stopala, šokom ili hipotenzijom (sniženi krvni tlak), zatajenjem srca ili upalom srčane ovojnice ili abnormalnostima koronalnih arterija, koje mogu dati sliku infarkta kod djece. Može se pojaviti proljev, povraćanje, bolovi u trbuhu, odnosno problemi s funkcioniranjem probavnog trakta, kao i poremećaj zgrušavanja krvi - kaže dr. Kapor Jeričević.

Da bi se utvrdilo da je MIS-C uvjetovan infekcijom Covida, potreban je dokaz PCR testa, antigenskog testa ili serologije ili podatak o kontaktu sa osobom zaraženom Covidom, koji je ostvaren u protekla dva tjedna.

- Ovo vrlo neugodno stanje liječi se antivirusnim lijekovima, kortikosteroidima, imunoglobulinima, po potrebi antibioticima, te se uvode ostale metode liječenja, ovisno o zahvaćenosti organa - kaže dr. Snježana Kapor Jeričević za Slobodnu Dalmaciju.

Prema literaturi, smrtnost od MIS-C u djece je niska, iznosi tek oko 1,5 posto. U SAD-u je zabilježeno 1659 slučajeva MIS-C, a 26-ero djece je tijekom 2020. od toga preminulo. U Sloveniji je zabilježeno 48 takvih slučajeva, ali bez smrtnog ishoda djece.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:49