SRAMOTA

PEDOFILI VJEŠTO KORISTE SLABOSTI POSTOJEĆEG SUSTAVA Roditelji u šoku: Osuđeni seksualni prijestpnik uredno radi kao trener u jednoj osnovnoj školi

Ilustracija
 iStock, Vlado Kos / CROPIX

Osudili su ga na četiri i pol godine zatvora zbog seksualnog prijestupa zloupotrebom položaja na štetu 15-ogodišnjakinje i 17-ogodišnjakinje te je završio u registru pedofila s rehabilitacijom do 2031.

No, osuđeni pedofil samo se preselio s jednog kraja Hrvatske na drugi, ponovno osnovao taekwondo klub i počeo održavati treninge po varaždinskim osnovnim školama. I sve to po zakonu.

Nakon anonimne dojave zabrinutih roditelja u redakciju Potrage novinari RTL-a pronašli su prijestupnika.

“Živimo u Varaždinskoj županiji, prije nekoliko godina u našoj školi su se počeli održavati treninzi taekwondoa. Dosta je djece počelo trenirati pa i naša kćer. Nakon nekoliko mjeseci, slučajno smo u razgovoru s prijateljima iz Zadra saznali da je trener koji trenira našu kćer, bio u zatvoru zbog silovanja djevojčice.

Žrtva je bila upravo curica koju je trenirao. Svoju kćer smo prestali voditi na treninge i rekli smo ravnateljici škole, ali nije ništa napravila. Iako smo svoje dijete maknuli od njega i dalje mislimo da nije u redu da takva osoba radi na istom mjestu gdje ima nove žrtve u svojoj blizini. Čak smo ga vidjeli da u svome autu vozi djevojčice iz drugih mjesta jer ima treninge po cijeloj županiji.”

Provjerom sadržaja pisma potvrdili se da se radi o čovjeku koji je zloupotrijebio svoj položaj trenera te prisilio dvije maloljetnice, sestre, od 15 i 17 godina na seksualne odnose obećavajući im zauzvrat napredovanje na treningu.

Nakon što je otkriven 2007. osuđen je na 4,5 godine zatvora, a danas je registraran u klubu kao trener.

“Ja radim s djecom, ali tko je rekao da ja ne mogu raditi s djecom ili bilo kim? Uopće ne znam o čemu je riječ, tko vas je zvao?

Tu osobu koja je poslala pismo i bilo koga, ja ću apsolutno tužiti jer ja sam slobodni građanin Hrvatske jer ono što je bilo to je iza mene, što je prije nekih osam, devet, deset godina bilo…

Dići ću tužbu protiv vas ili bilo koga bude li pisalo nešto loše o meni, angažirat ću odvjetnika, a ta osoba koja je vas zvala, a ta osoba koja je zvala je očito zvala iz Varaždina kako bi meni naravila problem, ne samo ovdje nego bilo gdje da sam ja”, rekao je novinarima Provjerenog čovjek osuđen za seksualno iskorištavanje maloljetnica.

A period rehabilitacije označava period koji nastaje kada se kazneno djelo briše iz evidencije.

“U ovom slučaju kad su kaznena djela na račun djece, ta rehabilitacija ide na dvostruki rok, znači ako je nešto propisano da deset godina treba proći da bi se brisalo, u ovom slučaju kada su kaznena djela na štetu djece treba proći 20”, rekla je Vedrana Šimundža-Nikolić, pomoćnica ministra pravosuđa.

Što znači da je trener u registru počinitelja kaznenih djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djece, u javnosti znanom kao registar pedofila, gdje ga svaki poslodavac može provjeriti. Ravnatelj Druge osnovne škole Varaždin u kojoj su održavani treninzi nije se više javljao na telefon, tek je posalo odgovor pismenim putem:

“Činjenica je da se na našoj školi održavaju treninzi taekwondoa u organizaciji taekwondo kluba. Škola samo iznajmljuje prostor, no nema utjecaj na izbor trenera. Podatak da li je netko u evidenciji prijestupnika za seksualno zlostavljanje možemo tražiti samo za djelatnike koje mi zapošljavamo, a u konkretnom slučaju odgovornost je na pojedinom klubu", odgovorio je ravnatelj.

Iz Ministrastva obrazovanja odgovorili su da se ne radi o osobi koja je radnik školske ustanove, te školska ustanova nije nadležna za provjeru takvih osoba.

“Međutim, sukladno članku 13. stavka 3. Zakona o sportu, osoba protiv koje je pokrenut postupak zbog kaznenog djela počinjenog na štetu djeteta, odnosno maloljetnika treba biti udaljena od obavljanja poslova u sportu u kojem dolazi u kontakt s djecom, odnosno maloljetnicima do pravomoćne presude, odnosno obustave postupka. Slijedom navedenoga, upućujemo Vas da se u vezi ovog upita obratite Središnjem državnom uredu za šport”, stoji u priopćenju Ministrastva obrazovanja.

Ravnatelj Pete osnovne škole Varaždin u kojoj se održavaju taekwondo treninzi, dan nakon što je dobio informaciju o tome da postoji mogućnost da ih drži osoba koja je seksualno iskorištavala djecu, odgovorio je ovako:

“Da čuo sam, ali ne znam kakve ja veze imam s tim, zaista, mi samo iznajmljujemo prostore tom klubu, ništa drugo”, rekao je Mario Šipek, ravnatelj V. osnovne škole Varaždin.

Evo što o ovom slučaju kaže Hrvatski taekwondo savez, u kojem je rekao da se registrirao.

“Gospodin nema važeću licencu trenera za 2018. godinu u HTS-u. Nije prisustvovao ove godine u siječnju na licencnom seminaru te nismo upoznati u kojem klubu djeluje. U vrijeme, kada smo također iz medija, saznali za slučaj zbog kojeg je bio osuđen (2007. godine) također nije imao licencu trenera u taekwondou.

Nakon odsluženja zatvorske kazne tražio je izdavanje licence trenera no odbili smo ga. Međutim, nakon konzultacija u MUP-u, dobili smo informaciju da se osoba koja odsluži zatvorsku kaznu može vratiti u sustav sporta dvije godine nakon odsluženja kazne.”

Ipak, prema Zakonu o sportu na koji su se pozvali i iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, kao i iz Državnog ureda za šport, ne može se vratiti u sustav sporta, a pogotovo ne bi trebao raditi s djecom. Iako su sklopili ugovore s klubom u kojem spomenuti čovjek radi, ravnatelji škola ništa od navedenog nisu provjeravali.

“Ravnatelji su nadležni za to tko ulazi u školu i imaju ga pravo provjeravati u kaznenoj evidenciji”, rekla je Lana Petö Kujundžić, sutkinja za mladež zagrebačkog Županijskog suda.

Dakle, iako škola nije direktan poslodavac u ovom slučaju, ravnatelj mora znati tko mu ulazi u školu. I ima zakonsku osnovu to provjeravati.

“Postoji to jedno opće uporište, članak 14., po kojem mogu tražiti potvrdu, uz suglasnost osobe, ako osoba ne da suglasnost pametnome je to dovoljno upozorenje”, kazala je Potrazi Vedrana Šimundža-Nikolić, pomoćnica ministra pravosuđa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 07:46