ŠOKANTNA PRESUDA

Pedofilu iz Zadra smanjili smo kaznu jer je bolestan i bio je u ratu

ZAGREB - Vrhovni sud smanjio kaznu pedofilu koji je pet godina silovao nećaku sa 14 na 12 godina zatvora, posljednji je medijski naslov koji je šokirao javnost.

Silovao je pet godina

Rijetko koji zločin izaziva gnušanje poput spolnih delikata na štetu djece, pa se građani pitaju kako je moguće da zločincima koji nepovratno unište živote djece Vrhovni sud smanjuje kazne?

-Kad netko pravno neobrazovan pročita da je ujak silovao nećaku pet godina, prorade emocije i prva je reakcija ‘treba ga objesiti, treba ga na doživotnu robiju’. No mi smo suci, moramo biti objektivni i svakome pružiti suđenje lišeno emocija, bazirano na zakonu, pa i onda kad je počinitelj silovatelj djeteta - kaže Dražen Tripalo, sudac Vrhovnog suda.

Sudac Tripalo bio je jedan od sudaca u vijeću za mladež u posljednjem objavljenom predmetu, u kojem je Vrhovni sud 12. svibnja ove godine smanjio sa 14 na 12 godina zatvora kaznu Zadraninu koji je od 2003. do 2008. više puta silovao nećaku. Djevojčicu je počeo zlostavljati kad je pohađala četvrti razred osnovne škole.

Ocjena osobnosti

Nadležni Županijski sud počinitelja je optužio za četiri kaznena djela i izrekao mu kaznu od 14 godina. Počinitelj se žalio Vrhovnom sudu (Državno odvjetništvo nije se žalilo), koji je u jednom manjem dijelu prihvatio njegovu žalbu. Naime, žalitelj je tvrdio da nije trebao biti osuđen za četiri kaznena djela, već za jedno, produljeno kazneno djelo jer je počinjeno više istih ili istovrsnih kaznenih djela. Vrhovni mu je sud dao za pravo.

Također, utvrđeno je da mu nisu dovoljno vrednovane olakotne okolnosti, poput odlikovanja u Domovinskom ratu, činjenice da je i njemu i supruzi narušeno zdravstveno stanje i drugo.

- Često se čuje pitanje kako to odlikovanje u ratu može biti olakotna okolnost za, primjerice, obljubu djeteta.

No, suci imaju zadatak ocijeniti sveukupnu osobnost počinitelja. Ako je u životu nešto pozitivno učinio, onda mu to treba uzeti u obzir.

Teške odluke

Suđenje nije jednostavna stvar, nema kompjutorskog programa da ubaciš varijable i da ti izbaci pravednu osudu - objašnjava Lana Petö Kujundžić, dugogodišnja sutkinja za mladež i viša savjetnica na Vrhovnom sudu.

Vrhovni sud, čini joj se, najčešće potvrdi prvostupanjske presude. No, do medija, kaže sudac Tripalo, dođe tek manji dio presuda, onih u kojima su kazne smanjene.

- U medijskim natpisima izvuče se samo jedna okolnost, često bez čitanja cijelog spisa i presude, i donosi se stav - zaključuje sudac Marin Mrčela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 13:28