MINISTRICA VANJSKIH POSLOVA

Pejčinović Burić u New Yorku sudjelovala na Transatlantskoj inicijativi

Marija Pejčinović Burić
 Maja Zlatevska / CROPIX

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjeluje na zasjedanju Opće skupštine UN-a u New Yorku, a u utorak navečer sudjelovala je na sastanku Ttransatlantske inicijative.

„Ovo je bilo vrlo važno jer to je uobičajeni format u kojemu se susreću zemlje članice Europske unije i NATO-a, no i druge zemlje pa je to forum od tridesetak država. Sastanak prošle godine nije održan i ovo je veliki pomak, te pokazuje da su transatlantski odnosi iznimno važni za sve sudionice inicijative pa smo svi zahvalni američkom državnom tajniku Mikeu Pompeu da je ove godine ponovno održan”, rekla je Pejčinović Burić u srijedu novinarima.

Postoje različita razmišljanja o nekim temama, no važan je dijalog, istaknula je ministrica, a razgovaralo se i o primjerice Ukrajini.

Među ostalim tu je bio i sastanak Unije za Mediteran, a za desetak dana će se održati ministarski sastanak posvećen daljim aktivnostima i pronalaženju rješenja za budućnost sjevernih i južnih obala Mediterana u potrazi za mirom.

Održan je i sastanak kvadrilaterale s ministrima vanjskih poslova Grčke, Bugarske, Rumunjske i Hrvatske na kojemu je bilo riječi o regiji, no i o Iranu i nuklearnom sporazumu.

Svoj boravak u New Yorku Pejčinović Burić završit će sudjelovanjem na sastanaku Srednjoeuropske inicijative (SEI) kojim Hrvatska trenutačno i predsjedava.

„Ove godine održali smo niz sastanaka i konferencija, u lipnju je održan formalni ministarski sastanak u Splitu, a naglasak će biti stavljen na europske integracije jer većina od 18 zemalja sudionica nisu članice Europske unije i u različitim su stupnjevima pristupanja, pa je upravo taj okvir važan da bi se održala stabilnost u regiji”, rekla je hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 13:33