BAVARSKI SAN

Pekara mlade Hrvatice (24) apsolutni je hit u Njemačkoj: ‘Mislili smo da nam treba kredit. A onda smo ušli u banku...‘

Lana Poljak tvrdi da je samo sa 24 godine bez svog novca postala vlasnica pekare u Njemačkoj

Lana Poljak

 Screenshot/Slobodna Dalmacija

Lana Poljak je mlada Hrvatica koja se preselila u Njemačku. Snimila je TikTok video u kojem tvrdi da je samo s 24 godine postala vlasnica pekare u Njemačkoj. Kaže da je to učinila bez da je uložila svoj novac. Sve je, kako prenosi Slobodna Dalmacija, precizno objasnila.

- Kad sam stigla u Njemačku imala sam 20 godina, nisam znala njemački i počela sam raditi u firmama za čišćenje. Tu sam radila tri godine. Kasnije sam se bavila brigom o starijim osobama, išla s njima u trgovinu, doktora i tako. Onda sam kao dodatni posao nedjeljom uzela posao u pekari i tu sam od svoje tadašnje šefice saznala da se može preuzeti franšiza za pekaru od velike tvrtke Ihle. Ja sam se nadobudno odlučila prijaviti. Znači otvaram svoju firmu, brinem se o radnicima, plaćam poreze. Apsolutno sve sama vodim. A od njih dobijem sve potrebno za pokretanje posla.

@lanapoljak21 Sto vam se cini od ovog posla i bi li vi voljeli ovako nesto raditi za sebe? #njemacka #dijaspora #balkanciunjemačkoj #dijasporatiktok #balkanciunemackoj #minhen ♬ original sound - Lana Poljak

Ja i dečko smo radili po cijele dane za loše plaće i učinilo nam se zanimljivo da probamo nešto novo. Nismo znali ni koliko ćemo zarađivati ni ništa. Njemački mi je bio na razini A2. A kao računali smo da nam bar ostane 3000 eura mjesečno i bili bi zadovoljni. Prijavila sam se, pozvali su me razgovor, sve je prošlo super, vidjeli su da sam motivirana.

Ali spomenuli su da moramo imati kao neki polog od 35 tisuća eura, to je njima garancija da ćemo uzimati robu. Mi smo rekli ok, idemo na banku po kredit. Ali u banci su nam rekli da nema potrebe za kreditom, da će oni jamčiti za taj naš posao i dali su nam neku potvrdu koju smo priložili. U tvrtki Ihle su prihvatili. Dakle, nije nam trebao kredit.

Potpisali smo ugovor, išli na obuku dva mjeseca ja i dečko. Otvorili smo svoju firmu u Bavarskoj, konzorcij Ihle nam je dao na upravljanje svoju jednu poslovnicu, mi smo preuzeli radnike, poreze, organizaciju posla, čišćenje, sve, kao da je naše.

Sve je bilo stresno na početku, jer ako je netko na bolovanju vi morate naći zamjenu, kad dođu inspekcije ja odgovaram jer je tvrtka moja, moja zarada ali i odgovornost. Ali stalno sam imala podršku od predstavnika te velike tvrtke. Poslije se uhodate i sve krene... Meni je to s 24 godine bilo jako strašno, ali krenuo nam je super.

Ja sam u Njemačkoj krenula u poduzetničke vode na najsigurniji i najjednostavniji mogući način. Zamislite da sam sama otvarala svoju pekaru, pa naći prostor, opremu, pekare... Sigurno bi me koštalo 200.000 eura. Ovako ništa nisam uložila, samo sam preuzela franšizu - priča Lana.

Bum useljavanja

U Njemačkoj živi 204.000 hrvatskih državljana, a useljenika podrijetlom iz Hrvatske ima 227.000. Ukupan broj građana podrijetlom iz Hrvatske je 360.000, proizlazi iz podataka što ih je objavio njemački Savezni ured za statistiku, naveo je svojedobno Tportal 2012. A onda se nekoliko godina poslije dogodio pravi bum useljavanja iz Hrvatske u Njemačku.

O tome govore i podaci iz 2022. Među zemlje s najvećom stopom useljavanja u Njemačku spada Hrvatska iz koje je u Njemačku 2018. iselilo 57.724 građana. Istodobno je iz Njemačke iselilo 28.869 stanovnika tako da se broj hrvatskih državljana koji žive u Njemačkoj u 2018. povećao za 28.855 te sada iznosi 395.665 građana, pisao je Dnevnik.hr prošle godine.

Od 2010., kada je u Njemačkoj živjelo 220.199 hrvatskih državljana, do 2018. broj građana Njemačke s hrvatskim državljanstvom se povećao za 175.466.

Najveću skupinu državljana RH po godinama boravka u Njemačkoj još uvijek čine oni koji u ovoj zemlji borave već više od 25 godina (158.595) a na drugom mjestu su oni koji u Njemačkoj borave od jedne do četiri godina (113.760). Manje od godinu dana u Njemačkoj je prijavljeno 34.960 građana.

Po broju useljenika iz zemalja Europske unije ispred Hrvatske se nalazi jedino Rumunjska (68.000) a iza Hrvatske Bugarska (27.000).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. prosinac 2023 13:45