SUMMIT U ZAGREBU

Pelosi se sastala s Plenkovićem: ‘Vi ste narod koji se borio za demokraciju‘

Naši politički vođe stoje rame uz rame na međunarodnoj sceni, rekla je predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa

Nancy Pelosi i Andrej Plenković

 Denis LOVROVIC/AFP

Nakon sastanka s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem, predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi stigla je na sastanak s premijerom Andrejem Plenkovićem. Nakon sastanka dali su izjave medijima.

Plenković je Pelosi zahvalio što se pridružila prvom parlamentarnom samitu Krimske platforme.

Susret su obilježile dvije teme, rekao je Plenković, a to je daljnja suradnja SAD-a i Hrvatske u potpori Ukrajini i drugo, odnosi između SAD-a i Hrvatske.

- S te strane izrazili smo zadovoljstvo o vrlo pozitivnom, uzlaznom trendu u našim odnosima. Prisjetili smo se činjenice da je Hrvatska ušla u program izuzeća od viza, a Hrvatska je i jedna od prvih zemalja koje su ušle u ‘Global entry program‘ - rekao je Plenković, pozdravivši to.

- Hrvatska cijeni potporu SAD-a, kad je riječ o razumijevanju za pitanje jednakosti Hrvata kao jednakopravnog konstitutivnog naroda u BiH - rekao je Plenković, dodavši da Hrvatska cijeni i potporu SAD-a u ostvarenju temeljnih ciljeva hrvatske vanjske politike, a to je ulazak u eurozonu i Schengen, prenosi N1.

Pelosi se zahvalila na dobrodošlici i što je hrvatski premijer s njome podijelio svoje viđenje onoga što se događa u Ukrajini.

- S potpunim smo povjerenjem prihvatili poziv na dolazak na summit Krimske platforme jer vi ste narod koji se borio za demokraciju - rekla je Pelosi.

- Naši politički vođe stoje rame uz rame na međunarodnoj sceni - izjavila je Pelosi.

- Hvala Hrvatskoj na suradnji, radi se o vrlo malenoj zemlji koja je, doduše, vrlo značajna u smislu demokracije, mira i vrijednosti, a te vrijednosti proizlaze iz svake rečenice koju izgovori predsjednik Vlade. Iskustvo koje je vaša zemlja imala i u pogledu agresije i razminiranja i traume, to vaše iskustvo može pomoći i Ukrajincima i drugima koji su žrtve ruske agresije. Hvala vam što ste spremni pomoći u tome smislu - rekla je Pelosi.

Dotaknula se i energetike, nazvavši je alatom koji se koristi kao poluga u ovom ratu.

- Države su prisiljene diverzificirati svoje snabdijevanje energijom. Hrvatska je bila u tome predvodnica, lider. Hvala vam na tome. Hvala vam, predsjedniče Vlade, što ste me primili ovdje. Hvala vam na svemu što ste dosad napravili za Ukrajinu - rekla je Pelosi, a prenosi N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:21